Skip to main content

Θετικό ισοζύγιο στην αγορά απασχόλησης από την ΑΙ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η «προέλαση» της τεχνολογίας με ταχύτατους ρυθμούς στα περιβάλλοντα εργασίας έχει επιφέρει έντονες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μηχανές θα υποσκελίσουν τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας μέχρι το 2025, όμως παράλληλα θα δημιουργηθούν 58 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Την καθιέρωση του αυτοματισμού στις γραμμές παραγωγής στις εγκαταστάσεις παρασκευής των προϊόντων και τη συνεπακόλουθη μείωση των θέσεων εργασίας -αφού οι εργαζόμενοι που εκτελούσαν τις χειρωνακτικές εργασίες αντικαταστάθηκαν από μηχανές- ακολούθησε η έλευση της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και της επαυξημένης νοημοσύνης, κλάδοι της τεχνολογίας που παρέχουν τη δυνατότητα σε μηχανές και μηχανισμούς να εκτελούν προηγμένες και εξιδεικευμένες εργασίες.

Η εξέλιξη στις τεχνολογίες αυτοματισμού και την τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να «διαγράψουν» 75 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση του WEF «Το μέλλον των θέσεων εργασίας, 2018». 

Ωστόσο, θα προκύψουν άλλοι 133 εκατ. καινούργιοι ρόλοι, καθώς οι εταιρείες αναδιανέμουν τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανημάτων, κάτι που μεταφράζεται σε 58 εκατ. καθαρές νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2022.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές» στην ποιότητα, τη θέση και τη μορφή των νέων ρόλων, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, η οποία όμως υπογραμμίζει ότι το μοντέλο της μόνιμης και πλήρους απασχόλησης ενδέχεται να αρχίζει να εξασθενεί. 
Ορισμένες εταιρείες θα έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν προσωρινούς εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικούς εργολάβους, ενώ άλλες μπορεί να αυτοματοποιήσουν πολλές από τις εργασίες, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες καθώς η εργασία μεταξύ μηχανών και ανθρώπων θα συνεχίσει να εξελίσσεται, τονίζεται στην έκθεση.

Οι μηχανές αναμένεται να είναι υπεύθυνες για περίπου το 42% όλων των εργασιών στους χώρους εργασίας μέχρι το 2022, σε σύγκριση με το 29% που εκτελούν σήμερα, σύμφωνα με τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF. Οι άνθρωποι αναμένεται να απασχολούνται κατά μέσο όρο για το 58% των ζητούμενων ωρών εργασίας έως το 2022, από το 71% σήμερα.

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο αντίκτυπός της στις θέσεις εργασίας είναι ένα θέμα συζήτησης που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν  ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τελικά εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. 

Μια ανάλυση από την ελεγκτική εταιρεία PwC ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέροντας ότι η AI, η ρομποτική και άλλες μορφές τεχνολογιών «έξυπνου αυτοματισμού» μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να δημιουργήσουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. 

Ενώ ορισμένες θέσεις εργασίας θα εκτοπιστούν ή θα «αλλάξουν ουσιαστικά στη φύση τους», θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η μακροπρόθεσμη επίδραση θα είναι θετική για την οικονομία στο σύνολό της.

Η έκθεση του WEF βασίστηκε σε έρευνα με επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, στελέχη στρατηγικής και διευθύνοντες συμβούλους από περισσότερες από 300 εταιρείες παγκοσμίως σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών δραστηριοτήτων.