Skip to main content

Saxo Bank: Η Κίνα ορίζει το παιχνίδι

Την τριμηνιαία έκθεση με τις εκτιμήσεις της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, αλλά και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το Δ’ τρίμηνο του 2017 δημοσίευσε η Saxo Bank:

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΜΑΙ», ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο των αγορών και των οικονομικών από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αντέδρασαν ακόμα και στην πιο μικρή δυσκολία με έναν πακτωλό χρημάτων προς εκτύπωση και διάθεση.

Αυτό το modus operandi συναντά πλέον το απότομο τέλος του. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να περάσει από το QE, την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, στο QT, την πολιτική της ποσοτικής σύσφιξης: θα συρρικνώσει τον τεράστιο ισολογισμό της επιτρέποντας την εκκαθάριση εκκρεμών ομολόγων χωρίς να τα ανανεώσει. Με αυτό τον τρόπο, κινδυνεύει να διαπράξει το εξής σφάλμα: να αυξήσει τα χειραγωγούμενα επιτόκια βασιζόμενη στην «ελπίδα» ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σύμφωνα με το –ακαδημαϊκά καταρριφθέν– επιχείρημα της καμπύλης Phillips.

Σχολιάζοντας την έκθεση για το τρέχον τρίμηνο, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος και Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, αναφέρει: «Η Fed πιστεύει, ή μάλλον ελπίζει, ότι η ποσοτική σύσφιξη θα επέλθει χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές – κάτι που είναι ειρωνικό αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξαρτάται ακριβώς από το αντίθετο. Επιδιώκουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει, ακόμα και αν πάρουν τα ποτά».

Παράλληλα με την ποσοτική σύσφιξη, ο Steen Jakobsen εφιστά την προσοχή στην κατάρρευση του παγκόσμιου δείκτη μεταβολής της χρηματοδότησης, ως ενός άλλου σημαντικού προβληματικού παράγοντα όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Προσθέτει σχετικά: «Μετά από συνεχόμενα έτη πιστωτικής επέκτασης, η δυναμική του δείκτη αντιστράφηκε πλήρως. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί κακό οιωνό για το Δ’ τρίμηνο του 2017, αλλά και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2018, με ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας οικονομικής επιβράδυνσης που θα θυμίζει έντονα ύφεση. Μια “τέλεια καταιγίδα” με χαμηλή μεταβλητότητα, χαμηλό πληθωρισμό και τεράστια λάθη πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα πυροδοτήσουν σημαντικούς κινδύνους για το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο όπως το ξέρουμε».

Ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank, υπογραμμίζει: «Από τις αρχές του έτους, ο παγκόσμιος δείκτης μεταβολής της χρηματοδότησης στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε όρους ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης, η Κίνα αποτελεί τον σημαντικότερο συντελεστή για την παγκόσμια μεταβολή της χρηματοδότησης. Μια σημαντική μείωση στη ροή πιστώσεων στην Κίνα θα επηρεάσει την πορεία των χρηματοδοτήσεων σε άλλα μέρη του κόσμου».

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και κάτοχος του παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, οι ΗΠΑ, καλώς ή κακώς, ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, εξάγοντας νόμισμα στον υπόλοιπο κόσμο με τη μορφή κρατικών χρεογράφων. Σήμερα, η ανερχόμενη Κίνα παρακολουθεί το νόμισμά της να αποκτά σημαντικότερο ρόλο και να αντικαθιστά το δολάριο στο παγκόσμιο εμπόριο, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Ο John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στη Saxo Bank, σχολιάζει: «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Η επιτυχής μετάβαση στη διαπραγμάτευση πετρελαίου σε γουάν και η επιδίωξη σταθερότητας του νομίσματος αποτελούν τα πρώτα βασικά βήματα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των κινέζικων κεφαλαιαγορών και της παγκόσμιας ζήτησης για το εθνικό νόμισμα. Άλλος σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτή την εξέλιξη είναι η ανάγκη της Κίνας να αποσυμπιέσει μέσω υποτιμήσεων την πιστωτική φούσκα που έχει διογκώσει τόσο δραματικά.

»Ειδικότερα για το Δ’ τρίμηνο, η συνέχιση της υποχώρησης στο USD είναι δεδομένη, έστω και αν αυτό το τρίμηνο δεν υπάρξει η μονοσήμαντη μείωση που παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο προηγούμενο διάστημα του έτους. Το EUR αναμένεται να έχει περισσότερα κέρδη, με την ΕΚΤ να προσανατολίζεται σε περιορισμό (tapering) και να υποδεικνύει κανονικοποίηση των επιτοκίων. Εκτιμούμε ότι το Ηνωμ. Βασίλειο θα κάνει αποφασιστικά βήματα προς το Brexit αυτό το τρίμηνο, καθώς αρχίζουμε να αποκτούμε σαφέστερη εικόνα για το πού κατευθύνεται η διαδικασία. Ειδικά το GBP/USD ενδέχεται να ανατιμηθεί περισσότερο.»

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ: ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΥΦΩΝΕΣ

Ο κλάδος των εμπορευμάτων μπαίνει στην τελική ευθεία του 2017 ενισχυμένος, μετά τις βελτιωμένες επιδόσεις του Γ’ τριμήνου. Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε, καθώς οι καιρικές διαταραχές σε συνδυασμό με τις προσπάθειες εντός και εκτός ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής επέφεραν τελικά θετικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο ισοζύγιο. Τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν ανοδικά, αφού η κλιμάκωση των εντάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αύξησε τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια και διαφοροποίηση. Η θετική κίνηση της τιμής, ωστόσο, δεν αναμένεται να επαναληφθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους: το δολάριο ενδέχεται να καταγράψει μια παύση, ενώ τα θεμελιώδη στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να στηρίξουν ένα ράλι διαρκείας, ειδικά σε εμπορεύματα που εξαρτώνται από την ανάπτυξη, όπως είναι το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα.

Ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank, αναφέρει σχετικά: «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τον πιθανό τους αντίκτυπο στην προσφορά –αλλά και τη ζήτηση– σε βασικές πρώτες ύλες. Δεν αλλάζουμε στο παραμικρό την πρόβλεψη που είχαμε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο για το τέλος του 2017 στον χρυσό, στα 1.325 USD/ουγγιά, αφού σε αυτό το στάδιο δεν παρατηρούμε καμία εξέλιξη που θα δικαιολογούσε μια αναθεώρηση. Εκτιμούμε ότι στη λήξη του έτους το ασήμι θα διαμορφωθεί στα 17,35 USD/ουγγιά.

»Η αγορά του αργού πετρελαίου φαίνεται ότι θα κλείσει το 2017 στην καλύτερη θέση του από το 2014, όταν η υπερπροσφορά είχε υποδαυλίσει το κύμα μαζικών πωλήσεων. Η πτώση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ μετά τις διαταραχές του τυφώνα Χάρβεϊ στις ακτές του Τέξας θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τα περιθώρια διύλισης και θα διατηρήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο αυξημένη σε μια περίοδο που συνήθως παρατηρείται εποχιακή μείωση. Λαμβάνοντας υπόψη την ώθηση λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα διυλιστήρια, θεωρούμε πιθανό το αργό πετρέλαιο Brent να κλείσει το έτος περίπου στα 55 USD/βαρέλι. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο WTI θα παλέψει για τιμές πολύ πάνω από τα 51 USD/βαρέλι, αν κρίνουμε από τη θετική επίδρασή του στην αύξηση της προσφοράς από τους παραγωγούς των ΗΠΑ.»

ΜΕΤΟΧΕΣ: ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ 1989;

Όσο ο κόσμος παρακολουθεί εμμονικά την αντιλαμβανόμενη αύξηση της τρομοκρατίας και της αποσταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο, η Κίνα συνεχίζει τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας της, στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου να υπερσκελίσει τις ΗΠΑ στον ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Ο Peter Garnry, Επικεφαλής Ποσοτικών Επενδυτικών Στρατηγικών στη Saxo Bank, σχολιάζει: «Με το άνοιγμα των κινεζικών κεφαλαιαγορών, οι επενδυτές από όλο τον κόσμο θα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξελίξεις του πλέον μεταρρυθμιστικού αιώνα, με την Κίνα να ανακτά την παλιά της δόξα σε ό,τι αφορά το μερίδιό της στον παγκόσμιο πλούτο. Για τους επενδυτές από τις αναπτυγμένες χώρες συνιστούμε αυξημένη έμφαση στον κλάδο τεχνολογίας, καθώς παραμένει ο κλάδος με τη μικρότερη ρυθμιστική παρέμβαση και κρατική συμμετοχή. Η αγορά δεικτών ευρείας βάσης μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί καλή τακτική για τους περισσότερους, ωστόσο τυχόν μεγάλο ποσοστό κρατικών εταιρειών θα περιορίσει τις αποδόσεις όσο κινούμαστε προς μια καταναλωτική οικονομία υψηλής τεχνολογίας.

»Στον τομέα των βασικών καταναλωτικών αγαθών, οι επενδυτές θα βρουν τους καταναλωτικούς ηγέτες του μέλλοντος στην Κίνα. Η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών Kweichow Moutai διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 100 δισ. USD και αναπτύσσεται με ρυθμό 23% ετησίως – ποσοστό που δεν πρόκειται να πλησιάσει ποτέ καμία εταιρεία αναψυκτικών στον αναπτυγμένο κόσμο.»

Ο Kay Van-Petersen, Αναλυτής Παγκόσμιας Μακροοικονομικής Στρατηγικής, προσθέτει: «Ο περασμένος χρόνος στην Κίνα χαρακτηρίστηκε από ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από την αναμενόμενη. Το πλεόνασμα της πιστωτικής επέκτασης του 2016 και η παγκόσμια οικονομική ύφεση οδήγησε το παλαιού τύπου μοντέλο παραγωγής και εξαγωγών της Κίνας να συγχρονιστεί με τη διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία εγχώριας κατανάλωσης, έντασης υπηρεσιών, της νέας Κίνας. Στο τέλος η Κίνα θα αναδειχθεί ως μια σταθερή και ανοιχτή παγκόσμια οικονομία, με βαθιά εδραιωμένους εμπορικούς δεσμούς τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση.»