Από την έντυπη έκδοση
Στραμμένα στην Ελλάδα παραμένουν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας 17 ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης.
Κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από τα «εσωτερικά» της Ελλάδας και την προεκλογική μάχη, κορυφαίοι παράγοντες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, δεν παραλείπουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να υπερτονίσουν την αναγκαιότητα εκπλήρωσης της συμφωνίας.
Πίσω από τις δηλώσεις περί προσδοκίας συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου κρύβονται σαφείς πιέσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων και εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
Από τις δημόσιες δηλώσεις προκύπτει και το… δέλεαρ για την εκπλήρωση της συμφωνίας, το οποίο μάλιστα είναι διπλό:
1 Αμεση διευθέτηση του χρέους, ζήτημα που πλέον έχει μπει για τα καλά στην «ατζέντα» όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -το οποίο άλλωστε εξαρτά από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο 3ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας-, αλλά και των Ευρωπαίων.
2 Αποκατάσταση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας (και όχι μέσω ELA) και φθηνότερα από την ΕΚΤ. Με χθεσινές δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι συνέδεσε με την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας του φθινοπώρου, όχι μόνο την αποκατάσταση του waiver, αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εποικοδομητική συνεργασία
«Οποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν καλές πιθανότητες να εφαρμοστεί το 3ο πρόγραμμα» δήλωνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μερκελ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στάθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη ταχείας και αποφασιστικής εφαρμογής του νέου προγράμματος από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές.
Στην τακτική συνάντηση που είχε χθες με τους μονίμους αντιπροσώπους (πρέσβεις) των κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Τουσκ έκανε ειδική αναφορά στην Ευρωζώνη με έμφαση στην Ελλάδα.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές μετά τη συμφωνία με τους εταίρους για το νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ επιδεικνύουν τώρα τη δέσμευσή τους και συνεργάζονται εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ταχεία και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος από τη νέα κυβέρνηση θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με βασικούς άξονες την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Χρειάζεται σκληρή δουλειά
Σύντομη αναφορά στη χώρα μας έκανε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα». «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται ποτέ μια δημοκρατική ψήφο. Θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε σε διάλογο διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.
Στην ερώτηση της «Λα Στάμπα» «είστε ικανοποιημένος για το πώς πήγαν τα πράγματα με την Ελλάδα;», ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Περάσαμε από μια βαθιά κρίση σε μια σημαντική και γρήγορη λύση. Ολοι οι πρωταγωνιστές, στο τέλος, συμπεριφέρθηκαν με υπεύθυνο τρόπο.
Η Ελλάδα κατάλαβε ότι πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και τώρα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με τη δυνατότητα επανεκκίνησης. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αναμένονται εδώ και καιρό. Θα χρειασθεί ακόμη ιδιαίτερα σκληρή δουλειά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί η δυναμική αυτή».
Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το αν «θα μείνει εντός προγράμματος», τόνισε: «Είναι βασικής σημασίας να το πράξει. Πρόκειται για χρηματοοικονομική στήριξη και αποτελεί και τη συμμετοχή της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Για τους δύο αυτούς λόγους είναι μια εγγύηση, ένα στοιχείο ασφαλείας. Γι’ αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει». Ερωτηθείς, τέλος, για τη δυνατότητα να μπορέσει να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος με σχετική συμφωνία, ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει «αισιόδοξος και στο θέμα αυτό», διότι, όπως σημειώνει, «είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη».
Στάση αναμονής
Την αισιοδοξία Μοσκοβισί συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Ο κ. Μάρεϊ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν βλέπει για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν θα πετύχει τελικά κάποια ελάφρυνση του χρέους της. Επισήμανε δε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αναμένει για τα περαιτέρω τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC ότι «αισθάνεται αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητά του».