Skip to main content

Σ. Αραβία: Τι σημαίνει η επιλογή του νέου υπ. Ενέργειας για τη χώρα και την αγορά πετρελαίου

Το Ριάντ αποφάσισε να απαλλάξει τον Χαλίντ αλ Φαλίχ από τα καθήκοντα του υπουργού Ενέργειας, μόλις μία εβδομάδα αφότου του αφαίρεσε τον τίτλο του προέδρου του πετρελαϊκού κολοσσού, Aramco. Πρόκειται για μία κίνηση- έκπληξη, με την οποία αποκτά για πρώτη φορά το κρίσιμο για το βασίλειο χαρτοφυλάκιο ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. 

Νέος υπουργός Ενέργειας θα είναι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, γιος και του βασιλιά και ετεροθαλής αδελφός του διαδόχου του θρόνου και de facto ηγέτη από το 2017, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Με την επιλογή αυτή σπάει μία πολυετής παράδοση, σύμφωνα με το οποίο κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν αναλάμβανε καθήκοντα υπουργού Οικονομίας ή Ενέργειας. 

Ο Φαλίχ ήταν ο αρχιτέκτοντας της προσπάθειας της Σ. Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, επενδύοντας μεταξύ άλλων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν ένα όραμα, που μοιραζόταν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Γιατί λοιπόν τον αντικατέστησε, βάζοντας στη θέση ένα πρόσωπο από το οικογενειακό του περιβάλλον; Του χρέωσε όπως φαίνεται την αδυναμία να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, παρά την συμφωνία με τη Ρωσία για μειώσεις στην προσφορά, ώστε τα ταμεία να μείνουν γεμάτα έως ότου επιτευχθεί η επιδιωκόμενη μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο ή τουλάχιστον η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. 

Πάνω από όλα όμως φαίνεται να ήθελε να στείλει το μήνυμα πως έχει ο ίδιος τον απόλυτο έλεγχο και σε αυτόν τον τομέα, ώστε να επιταχύνει όπως λέει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Το προφίλ του «μεταρρυθμιστή» και του αυταρχικού ηγέτη, που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες εξουσίες στα χέρια του, για τον ίδιο δεν έρχονται σε σύγκρουση. 

Ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δεν είναι πάντως ένα στέλεχος χωρίς εμπειρία. Επί χρόνια συμμετείχε στις αποστολές του Ριάντ στον ΟΠΕΚ και γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι εντός και εκτός καρτέλ. Η αγορά πετρελαίου υποδέχεται έτσι τον διορισμό του με ένα μίνι ράλι τιμών. Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται 1,2% στα 62,22 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού σκαρφαλώνει στα 57,22 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr