Skip to main content

Έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της η μεγαλύτερη ΔΕΘ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας ανοίγει πύλες το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, με στίγμα της φετινής διοργάνωσης την επιχειρηματική καινοτομία και τεχνολογική αριστεία, δεδομένης και της συμμετοχής των ΗΠΑ με την ιδιότητα της «τιμώμενης χώρας» με συνολικά 60 αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς και φορείς, σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς της τεχνολογικής αριστείας και ψηφιακής οικονομίας. 

Με συνολικά 20 επίσημες, άμεσες κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι, και με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, εξάλλου, η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. 

Οι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης -τόσο στους στεγασμένους όσο και στους υπαίθριους χώρους- και μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τ.μ., έναντι 27.191 τ.μ. το 2017.

Οι ΗΠΑ ως Τιμώμενη Χώρα καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. 

Μάλιστα, η Αμερική φέρνει στην 83η ΔΕΘ δεκάδες ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, όπως Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin κ.ά., ενώ η εκθεσιακή της παρουσία είναι διανθισμένη και με φορείς της εκπαίδευσης, με εταιρείες της ασφάλειας, της άμυνας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας κ.ά. 

Η άφιξη του ίδιου του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, στην 83η ΔΕΘ και στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση.

Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος, ο νέος Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τόνισε πως η αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ δείχνει πόσο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.  

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και θα παραμείνουν ένας ισχυρός εταίρος και συνεργάτης, καθώς οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη στο ρόλο ενός περιφερειακού κέντρου, ενός hub, με επιρροή που θα ξεπερνάει τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι και τη βόρεια Αφρική.

Στην παρουσία 60 επιχειρήσεων από την «αφρόκρεμα» της αμερικανικής επιχειρηματικότητας στο περίπτερο 13 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. Έκανε δε γνωστό πως στο κέντρο του περιπτέρου θα υπάρχει χώρος που θα φιλοξενήσει 70 εκδηλώσεις.  

Επίσημες εθνικές συμμετοχές
Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ με επίσημες εθνικές συμμετοχές οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, πΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Για πρώτη φορά έρχεται η Πορτογαλία ως κρατική συμμετοχή μέσω της πρεσβείας της, αλλά και με επιχειρήσεις, το Ουζμπεκιστάν μέσω της πρεσβείας του, όπως και το Μπαγκλαντές μέσω της πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority. Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της Τιμώμενης Χώρας του 2019 Ινδίας (με 35 εταιρείες), της περσινής Τιμώμενης Χώρας Κίνας με 30 επιχειρήσεις και τις Βουλγαρίας με 14. 

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση υποδέχεται στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)» 130 ελληνικές start ups (στο περίπτερο 12), που θα αναδείξουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας, σε μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo, ενώ επίσης συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα κάτω από την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (συνολικά 48 Επιμελητήρια από όλη τη χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις, έναντι 340 πέρυσι), ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.