Skip to main content

Γερμανία: Εξαγωγές και κατανάλωση οι πυλώνες της ανάπτυξης

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, η πορεία της γερμανικής οικονομίας ήταν ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο – όταν η ανάπτυξη είχε καταγραφεί στο 0,7% – και διαμορφώθηκε στο 0,4% επί του ΑΕΠ. Εντούτοις ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών που ανέμεναν οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν οι εξαγωγές, που αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα καταγράφηκε οριακή μείωση των εισαγωγών. Σημαντικός πυλώνας παραμένουν την ίδια ώρα, οι καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες.

Οι Γερμανοί καταναλώνουν

Εδώ και μήνες, η καταναλωτική διάθεση των Γερμανών βρίσκεται στα ύψη. Βασικοί λόγοι είναι η μείωση των τιμών ενέργειας που απαλλάσσουν τα νοικοκυριά από σημαντικά κόστη, αλλά και τα χαμηλά τραπεζικά επιτόκια που καθιστούν μη ελκυστικές τις καταθέσεις. Παράλληλα και εν μέσω ενός γενικότερα θετικού κλίματος στην αγορά εργασίας, αυξάνονται μισθοί και συντάξεις ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι επιχειρήσεις ωστόσο, επένδυσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο λιγότερα στην αγορά νέου εξοπλισμού και μηχανημάτων. Μικρότερη ήταν την ίδια ώρα, η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Η ισχυρή ανάπτυξη στις αρχές του χρόνου οφειλόταν όμως, και στον ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα που είχε ως αποτέλεσμα να διεκπεραιωθούν τότε πολλές αναθέσεις έργων στον κατασκευαστικό κλάδο, που τώρα εκπίπτουν.

Πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών

Σχολιάζοντας τα νέα αυτά στοιχεία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, σημειώνει ότι «μπορεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι ρυθμοί ανάπτυξης να μην είναι πλέον τόσο ισχυροί, ωστόσο οι προειδοποιήσεις του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας για ένα σοκ ανασφάλειας μετά την απόφαση του Brexit, είναι υπερβολικές. Εμείς διορθώνουμε επί τα βελτίω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2016 από το 1,5% στο 1,8%».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιεργκ Τσόινερ, επικεφαλής οικονομολόγος του τραπεζικού ομίλου KFW, που σχολιάζει ότι «η μείωση στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, ωστόσο πρόκειται για την άλλη όψη του ήπιου χειμώνα που είχε επιφέρει ένα πριμ ανάπτυξης».

Ο Χόλγκερ Σάντε από την Nordea, τέλος, εκτιμά ότι το 2016 η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,7% ενώ το 2017 θα είναι ελαφρώς χαμηλότεροι. «Τα ποσοστά αυτά όμως, αρκούν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που με τη σειρά τους στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση».