Skip to main content

Συγκρατημένα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συγκρατημένα κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (15.18), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 814,84 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,43% στις 2.137,53 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 30,45 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 44 ενισχύονται, 37 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,47% στις 747,70 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,84%, η Alpha Bank κατά 0,49% και η Attica Bank κατά 7,78%. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνεται κατά 0,23% και η Eurobank κατά 0,35%.

«Η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος κινείται ως “αιώρα”, ενόσω η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης παραμένει στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να διαμορφώνει το ημερήσιο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα» σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Άλλωστε, το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών -όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ανησυχεί τελευταία τους ξένους επενδυτές, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η αδυναμία του κλάδου τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Viohalco ενισχύονται πέριξ του 1,80%, ενώ στο 1% ορίζεται η άνοδος για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτορα, Μυτιληναίο και Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis Συμμετοχών διολισθαίνει κατά 2,44%, του Τιτάνα κατά 1,04% και της Folli-Follie κατά 0,50%.

Στο μεταξύ, νέα υποχώρηση παρουσίασε το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας, όπως προέκυψε από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας τριών μηνών. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,3 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% από 1,95% στην αντίστοιχη έκδοση τον Αύγουστο.

Τα ελληνικά ομόλογα, ταυτόχρονα, παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει απώλειες κατά 4,2 μονάδες βάσης στο 5,481% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κατά 6,0 μονάδες βάσης στο 2,998%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, εμφανίζουν βελτίωση κατά 4,2 μ.β. στις 513,3 μ.β.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επεσήμανε, επιπλέον.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά νομισματικά μέτρα, το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε στα 60 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή και μετέπειτα, αν κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, κατά 5 δισ. ευρώ στα 33,9 δισ. ευρώ υποχώρησε το ανώτατο όριο του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA), με τη μείωση να αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

naftemporiki.gr