Mια προηγουμένως άγνωστη μέθοδο που χρησιμοποιείται από βακτήρια για την αποφυγή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ανακάλυψαν επιστήμονας του Monash Biomedicine Discovery Institute (BDI).
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology και μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των βακτηριακών μολύνσεων, που παρουσιάζονται όλο και πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
O Πανκάζ Ντέο, πρώτος συντάκτης της έρευνας, είπε ότι οι ερευνητές στο εργαστήριο του Τόμας Νάντερερ ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση για την κατανόηση της διαδικασίας με την οποία τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες οι οποίες αφοπλίζουν τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Η έρευνα έδειξε πως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιλαμβάνονται ότι τα μιτοχόνδριά τους δεν είναι πλέον λειτουργικά κατά τις μολύνσεις, κάτι που ενεργοποιεί τη διαδικασία της απόπτωσης- μια διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Οι ερευνητές στόχευσαν γενετικά παράγοντες απόπτωσης και έδειξαν πως ήταν σε θέση να μειώσουν τις φλεγμονές σε ποντίκια. Για τους σκοπούς τους χρησιμοποίησαν τα Neisseria gonorrhoeae, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa, που συναντώνται σε νοσοκομεία και μπορεί να είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα. Ωστόσο θεωρείται πως τα ευρήματα θα αντιστοιχούν και σε άλλα είδη βακτηρίων.
Ο Νάντερερ, που επέβλεψε την έρευνα, είπε ότι η κατανόηση των τρόπων με τους οποίους κάποιες βακτηριακές μολύνσεις αποφεύγουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στοχεύοντας μιτοχόνδρια ανοίγει νέες δυνατότητες θεραπείας. «Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ως προς το μπλοκάρισμα ενδοτοξινών που σκοτώνουν κύτταρα του ανοσοποιητικού, μα αυτή η έρευνα πραγματικά αλλάζει την εστίαση σε διαφορετικές τοξίνες, που μπορεί να είναι πιο σημαντικές» είπε ο Νάντερερ. «Δείχνουμε σε αυτό το επιστημονικό άρθρο πως μπορούμε να επιταχύνουμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Η άλλη όψη είναι πως, αν η αντίδραση επιμένει και έχουμε συνεχή φλεγμονή- που συνήθως σχετίζεται με βακτηριακή μόλυνση και προκαλεί μεγάλη ζημιά στους ιστούς- έχουμε έναν νέο τρόπο να απενεργοποιήσουμε αυτή την επιβλαβή για τους ιστούς φλεγμονή».
Επόμενη βήμα είναι η έρευνα πάνω σε νέα και υπάρχοντα- ενδεχομένως αντικαρκινικά- φάρμακα για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων.