Skip to main content

Από την έντυπη έκδοση

Την πλήρη άρση των capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης, αναμένεται να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι «Financial Times» στους οποίους παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο κ. Σταϊκούρας και στην οποία υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη βιώσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί ο χαμένος πλούτος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και για την επίτευξη μάλιστα του ανωτέρω στόχου η κυβέρνηση σχεδιάζει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Μια μεταρρύθμιση που, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΦΠΑ και παροχή φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές, αλλά και κατάργηση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δανεισμού της χώρας.

«Στόχος μας είναι η γοργή εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές» ανέφερε στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ».

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Θα εφαρμόσουμε δομικές

μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο».
Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ε.Ε. να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι μπορούν να συμβάλουν σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης όταν πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν κοινωνική ανταπόδοση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 3,5% του ΑΕΠ, πάρα μάλιστα τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, κατέστησε όμως σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος το τρέχον έτος για ακόμη περισσότερες ελαφρύνσεις.

Το ίδιο μάλιστα αισιόδοξος εμφανίστηκε για την επίτευξη του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2019, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται, όμως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας κατά τη διετία 2020 – 2021.