Skip to main content

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Οριακή βελτίωση εμφάνισε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ο σχετικός δείκτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ενισχύθηκε στις 101,9 μονάδες από 101,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης ενισχύθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα, κρατώντας την υψηλότερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2014.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη σε Κατασκευές, Λιανικό Εμπόριο και Βιομηχανία, αντισταθμίζεται εν πολλοίς από την επιδείνωση στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τους τελευταίους μήνες η οικονομία διέρχεται μια περίοδο σταθεροποίησης και αναμονής μιας νέας κατεύθυνσης. Οι προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ισορροπήσει, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα βεβαίως σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς οι μεγάλες αβεβαιότητες που κυριαρχούσαν για την πορεία της χώρας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα έχουν περιοριστεί.

«Ήδη η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε γρήγορα, ενώ η συζήτηση για την “μεταμνημονιακή” εποχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της έχει ξεκινήσει. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα διαμορφώσουν αντίστοιχα και το οικονομικό περιβάλλον στο επόμενο διάστημα και αναμένεται να επηρεάσουν τις προσδοκίες, είτε αρνητικά είτε θετικά», τονίζει. 

Αναλυτικότερα: 

  • στη Βιομηχανία οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εμμένουν, παρόλο που οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φαίνεται να αποκλιμακώνεται ελαφρώς 
  • στις Κατασκευές οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την απασχόληση 
  • στο Λιανικό Εμπόριο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις είναι πλέον θετικές, όπως άλλωστε σταθερά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων σημειώνει μικρή άνοδο 
  • στις Υπηρεσίες οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν περεταίρω, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να κερδίζουν οριακά έδαφος.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση αποταμίευσης και επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την ανεργία.