Ποιος φτιάχνει τα ρούχα μας; Ποιος καλλιεργεί το βαμβάκι και ποιος βάφει τα υφάσματα; Ίσως η απάντηση να μην απασχολεί τους περισσότερους, ενδιαφέρει όμως τον Μπεν Ίριον, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό κατάστημα με ρούχα δίκαιου εμπορίου στο Βερολίνο.
Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, «οι συνθήκες παραγωγής πρέπει να εξασφαλίζουν στους παραγωγούς εισόδημα από το οποίο να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η φιλοσοφία του fair trade». Ο Μπεν Ίριον είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι «το ποσοστό ρούχων δίκαιου εμπορίου στην αγορά βρίσκεται σήμερα στο 0,5%».
Είναι σαφές ότι τα ρούχα αυτά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των μεγάλων αλυσίδων ρουχισμού. Ένα μπλουζάκι κοστίζει για παράδειγμα περίπου 12 ευρώ. Τα fair trade ρούχα φέρουν σφραγίδα που πιστοποιεί ότι φτιάχτηκαν με βαμβάκι δίκαιου εμπορίου. Αυτή την εποχή η οργάνωση Fairtrade International προετοιμάζει την εισαγωγή νέας πιστοποίησης, η οποία αφορά ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.
Δίκαια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση
Στην κορυφή των προτιμήσεων fair trade προϊόντων στη Γερμανία βρίσκεται ο καφές. Όμως η πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου δεν σχετίζεται με την ποιότητα του καφέ. Εγγυάται μόνο τις συνθήκες παραγωγής: ότι οι καλλιεργητές έλαβαν ένα αξιοπρεπές αντίτιμο, ότι ο παραγωγός δεν απασχολεί ανηλίκους κλπ.
Ο ιδρυτής της εταιρείας εισαγωγής Coffee Circle, Mάρτιν Έλβερς θεωρεί ότι δεν είναι οπωσδήποτε αναγκαία η πιστοποίηση, η οποία, σημειώνει, κοστίζει αρκετά χρήματα στους παραγωγούς: «Για τους καφεπαραγωγούς η σφραγίδα σημαίνει ότι παίρνουν περισσότερα χρήματα για τον καφέ τους, όχι ότι παράγουν ένα προϊόν με καλύτερη ποιότητα. Μακροπρόθεσμα δεν έχει νόημα η στρατηγική αυτή». Και χωρίς πιστοποίηση η Coffee Circle καταβάλλει στους παραγωγούς ένα αξιοπρεπές αντίτιμο και στηρίζει κοινωνικά προγράμματα στις περιοχές παραγωγής. Συνεπώς τα προϊόντα της δεν περιλαμβάνονται στην στατιστική προϊόντων fair trade.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ Δίκαιου Εμπορίου Μάνουελ Μπλέντιν παραδέχεται ότι γεύση και η ποιότητα δεν περιλαμβάνονται στα στάνταρντ του δίκαιου εμπορίου: «Τα κριτήρια αφορούν κοινωνικές και οικολογικές πτυχές της παραγωγής. Ανάμεσα στα προϊόντα δίκαιου εμπορίου υπάρχουν ωστόσο και πολλά που είναι υψηλής ποιότητας και όλο και συχνότερα βιολογικά». Κατά την άποψή του πάντως, οι ρυθμοί ανάπτυξης προϊόντων δίκαιου εμπορίου θα παραμείνουν στη Γερμανία και για τα επόμενα χρόνια σε διψήφιο ποσοστό.
Πηγή: Deutsche Welle