Skip to main content

Ελληνικά ομόλογα: Η ψήφος εμπιστοσύνης της SocGen και τα εμπόδια

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην θεωρούνται επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade) από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Μερίδα αναλυτών, ωστόσο, τα θεωρεί ασφαλές στοίχημα ή για να είμαστε πιο ακριβείς… ασφαλέστερο από τα ιταλικά ομόλογα, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έχει μπροστά τις σοβαρότατες πολιτικο-οικονομικές προκλήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει και η ίδια πολλές προκλήσεις να υπερβεί, προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.  

Σε σημειωμά τους προς τους επενδυτές αναλυτές της Societe Generale επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς αυτή τη στιγμή σενάρια στάσης πληρωμών της Ελλάδας επί των υποχρεώσεών της. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με πιθανή διατήρηση της αποστροφής από το ρίσκο, που θέτει στο στόχαστρο την Ιταλία, θα μπορούσε να βοηθήσει τα ελληνικά ομόλογα να παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις από τα ιταλικά, εκτιμούν. 

«Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα… Το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων πιθανότατα θα αμβλυνθεί σε σχέση με των ιταλικών αν η πηγή της αναταραχής παραμείνει η Ιταλία» εξηγούν στο σημείωμα, που δημοσιεύει το Bloomberg. 

To πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων από την πλευρά του επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε ένα εξωτερικό σοκ, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η ευρύτερη αναταραχή στις αγορές. 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις σε 139 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, έναντι 561 εκατ. ευρώ στο σύνολο του Ιουλίου. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2004 είχε απογειωθεί στα 136 δισ. ευρώ. 

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι σήμερα το πρωί στο 4,27%, οριακά μειωμένη σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, στο 4,28%. Έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μίγμα πολιτικής και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά κυρίως εξαιτίας ου αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι εκ Τουρκίας και Ιταλίας αναταράξεις στις αγορές ήταν ένας παράγοντας που απομάκρυνε τους επενδυτές συνολικά από το ρίσκο, στρέφοντάς τους στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων και άλλων παραδοσιακών «καταφυγίων», όπως το γιεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός. 

H ψήφος εμπιστοσύνης ξένων αναλυτών είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν μπορεί από μόνη να άρει όλα τα εμπόδια. 

naftemporiki.gr