Skip to main content

Reuters: Στο 3,75%-3,875% το guidance για την απόδοση του 5ετους

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο πενταετές ομόλογο, με το οποίο η Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά το τέλος των μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το αρχικό guidance για την απόδοση του ομολόγου είναι 3,75% με 3,875%.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αντληθεί ποσό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις 5ετών ομολόγων που έγιναν το 2014 και το 2017. Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα ότι η Αθήνα θέλει επιτόκιο τουλάχιστον μία μονάδα χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες εκδόσεις του παρελθόντος. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 5ετή ομόλογα είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (με επιτόκιο 4,95%) και τον Ιούλιο του 2017 (με επιτόκιο 4,625%). 

Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί τόσο το ακριβές ύψος του επιτοκίου όσο και το ακριβές ύψος του ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στα πενταετή ομόλογα πληρώνει η Ιταλία (1,57%), ενώ κατά πολύ χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα πενταετή ομόλογα Ισπανίας (0,2%) και Πορτογαλίας (0,46%). 

Στη διεθνή γαορά απόδοση κοντά στο 3,7%-3,8% εμφανίζουν τα 5ετη ομόλογα χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό. 

Η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε κάθε περίπτωση θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα η απόδοση του 10ετους κινείται στα επίπεδα του 4,05%, ενώ του πενταετούς στο 3,054%. 

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά μέσα στο έτος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντληθούν περί τα 7 δισ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο. Το βασικό επιχείρημα στις επαφές με τους επενδυτές είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού μαξιλιαρού ασφαλείας, στο οποίο μάλιστα ήρθαν να προστεθούν τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης. 

Οι εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου θα αποτελέσουν, εν τω μεταξύ, ορόσημο και για για τις ελληνικές τράπεζες, που θέλουν και εκείνες να βγουν για δανεισμό στις αγορές. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες απέχουν πολύ από το να επιτύχουν επαναφορά στην κανονικότητα. Κλειδί για κάτι τέτοιο αναμένεται να αποτελέσει η μείωση των NPLs.

Πάντως, οι συστημικές τράπεζες, θεωρητικά μιλώντας, θα προχωρούσαν εφόσον έβρισκαν τις συνθήκες για κάποιες εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ. 

naftemporiki.gr