Skip to main content

Market Beat: Με σαρωτικά πτωτικό το διεθνές κλίμα οι 900 μονάδες έγιναν σκληρή οροφή

Του Κώστα Ιωαννίδη

Θα ήταν δύσκολο μετά την παγκόσμια διαταραχή που προκάλεσαν οι αποφάσεις της διοίκησης Τραμπ χθες, να μη δούμε σήμερα συνέχεια στην πτώση και στην Αθήνα. Έχουμε φυγή από το ρίσκο τη μέρα που κορυφώνεται η φυγή και από τα αστικά κέντρα. Δεν υπάρχει μετοχικός δείκτης στην Ασία με κέρδη ενώ απώλειες άνω του -2% εμφανίζουν οι αγορές του Τόκιο και του Χονγκ Κόνγκ. Τα δε ΣΜΕ (futures) των ευρωπαϊκών δεικτών εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές ενώ τα ΣΜΕ του πανευρωπαϊκού Euro Stoxx 50 υποχώρησαν 1,9%.

Τη φυγή από το ρίσκο συνοδεύει και η στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά λιμάνια με ενίσχυση του γιεν και άνοδο στην τιμή του χρυσού χθες το βράδυ. Με αποτέλεσμα σήμερα να υποχωρεί ελαφρά, παραμένοντας πολύ κοντά στα υψηλά των τελευταίων έξη μηνών. Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επέβαλλε δασμούς 10% στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές ύψους περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Σεπτεμβρίου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αντέδρασαν γρήγορα στην κίνηση Trump, με τον αρχισυντάκτη της Global Times να λέει την Παρασκευή ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ήταν τώρα “πιο μακριά”.

Η αγορά μετοχών συσσωρεύει στην Αθήνα και δυναμική συσσώρευσης εμφάνισαν επίσης οι συναλλαγές στα ομόλογα. Καθώς οι αποδόσεις των 10ετών φαίνεται να κατασκηνώνουν στη γειτονιά του 2,05%. Η πτώση κατά πέντε περίπου μονάδες του ΓΔ μπορεί να αποδοθεί σε δυο αντίθετους παράγοντες. Τα κέρδη των blue chip που προσέλκυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μικρά. Δηλαδή τα πούλησαν με σχετική ευκολία στους αγοραστές οι πωλητές ενώ για τα τραπεζικά blue chip οι αγοραστές κατέβαζαν τις τιμές με άνεση καθώς το βάθος της αγοράς ήταν μικρό και οι διακοπές ή ο καύσωνας το έκαναν μικρότερο. Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων για τους συναλλασσόμενους στο ΧΑ ήταν σαφής και χθες, αφού οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη εμφάνισαν μια ανοδικού τύπου συσσώρευση έχοντας υπόψη την άνοδο στο φάρο  των χρηματιστηρίων. Αλλά η βαρύτητα των διεθνών εξελίξεων καθιστά βέβαιη την παρακολούθηση της πορείας των υπολοίπων χρηματιστηρίων σήμερα.

Οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές από το πρωί τόνιζαν πως μπορεί ο ΓΔ να χτύπησε τιμές πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά δεν το έκανε με τζίρους που να αποτελούν εγγύηση για συνέχεια στην άνοδο και το κλείσιμο ήταν χαμηλότερα από τις 900. Συνεπώς με αποδεδειγμένη τη σκληρότητα της οροφής σε αυτό το επίπεδο η πτώση θα ήταν φυσική… συνέχεια. Στο πρώτο μέρος λοιπόν ο ΓΔ ξεμύτισε πάνω από το κλείσιμο της Τετάρτης μόνο για 25 λεπτά μετά τις 12:53 σε σύνοδο που το εύρος διακύμανσης είχε περιοριστεί στις 6 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με θετικές μεταβολές με όλα από +0,3% ως +0,4% και εξαίρεση αποτελούσε ο FTSE100 που θα πληρώσει την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit. Παράλληλα είχε πέσει ο τζίρος και το μούδιασμα των αισιόδοξων ήταν ο ένοχος για αυτό, αφού η εικόνα της μεταβολής των blue chip είχε στα ανοδικά αρκετά από τα πτωτικά της Τετάρτης. Κάτι τέτοια παράδοξα βάζουν σε υποψίες των ιδιώτες επενδυτές που ανησυχούν μήπως βρεθούν στα δίχτυα ισχυρών παραγόντων που θα τους αφήσουν με τον μουτζούρι στο χέρι.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: Η  Fedl μείωσε κατά 25 μ.β. τα παρεμβατικά της επιτόκια, με τις λεκτικές επισημάνσεις Πάουελ να προκαλούν αναταράξεις στη Wall Street. Επόμενο ήταν να επηρεαστεί η θετική ψυχολογία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη κίνηση του ΓΔ.

Η Eurobank Eq. σημειώνει: Η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε χαμηλότερα, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού, μετά και τη μείωση προσδοκιών από τη Fed, για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, ενώ η μείωση κατά 0,25% ήταν προεξοφλημένη και αποδόθηκε ως προσαρμογή στην πολιτική, παρά ως ξεκίνημα μίας νέας τάσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σημαντική πτώση κατέγραψε και την Πέμπτη στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχε προηγηθείη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,05%. Έχασε 280,85 μονάδες κι έκλεισε στις 26.583,42 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 8.111,12 μονάδες, μειωμένος κατά 64,3 μονάδες ή -0,79%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.953,56 μονάδες, έχασε 26,82 μονάδες ή -0,90%.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% στις 387,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 7.584,87 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 12.253,15 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 5.557,41 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 9.038,20 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 21.566,91 μονάδες.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στις βιομηχανίες της ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του PMI που μετράει η IHS Markit. O PMI του τομέα μεταποίησης τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 46,4 μονάδες της αρχικής εκτίμησης, αλλά χαμηλότερα των 47,6 μονάδων του Ιουνίου. Έχουμε τον έκτο μήνα στη σειρά που ο δείκτης κινείται κάτω από το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, των 50 μονάδων. Η μέτρηση του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τη διατήρηση των Βρετανικών επιτοκίων στο 0,75% αποφάσισαν ομόφωνα οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση 26% κατέγραψαν τα κέρδη της Royal Dutch Shell το β’ τρίμηνο. Επίσης η BMW ανακοίνωσε ότι περιορίστηκαν τα κέρδη της στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της φετινής χρονιάς λόγω των δαπανών για την ανάπτυξη των νέων οικολογικών αυτοκινήτων.

ΧΑ

Με ελεγχόμενη πτώση που οδήγησαν οι Τράπεζες ξεκίνησε ο Αύγουστος

Στη προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του Αυγούστου, οι θεσμικοί μετά από πλάγια κίνηση για λίγο πάνω και περισσότερο κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (899,93) προκάλεσαν ελεγχόμενη πτώση. Επί μία ώρα και τρία λεπτά οδήγησαν τις τιμές του μέσου όρου νευρικά πτωτικά και στις 11:33 , είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 894,86 από 887,74 μονάδες την προηγούμενη. Παρά την επιμονή των εντολών αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές που την Τετάρτη πιέζονταν όπως ΕΕΕ +0,94%, ΜΥΤΙΛ +0,82% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,47%. Αλλά με τις τράπεζες στο επίκεντρο της προσφοράς από την έναρξη ως το τέλος η πτώση ήταν μέτρια -0,54% όπως και του FTSE 25 και ασύμμετρη σε σύγκριση με τη μεταβολή του FTSEM -1,06%.

Από την έναρξη ως τις 13:08, έδωσαν στον μέσο όρο μεικτή πορεία σε θετικό και αρνητικό πεδίο μεταξύ των 894,86 και 901,36 μονάδων. Σε εκείνο το διάστημα είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 894,86 από 887,74 μονάδες την προηγούμενη που εμφανίστηκε στις 11:33 . Με ανοδική κίνηση μετά τις 11:34 ανέβαινε κλιμακωτά χωρίς πισωγυρίσματα  και στις 13:08, είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 901,36 από 901,57 μονάδες την προηγούμενη. Στις 17:00 είχαμε επιστροφή του μέσου όρου στις 897,1 μονάδες. Οι δημοπρασίες με υπεροχή της προσφοράς άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή κλεισίματος που ήταν οι 895,04 μονάδες.   

Μετοχές που οδήγησαν την κάθοδο ήταν αυτές του Τραπεζικού μπλοκ και οι μετοχές των ΟΠΑΠ -1,28%, ΦΡΛΚ -1,22%, και ΟΤΕ -1,05%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός της κίνησης των βασικών δεικτών. Άνοιξε με σημαντικό πτωτικό χάσμα στις 819,62 μονάδες με κλείσιμο την Τετάρτη στις 828,24. Στο πρώτο μέρος πλάγια και πτωτικά κινούμενος αρχικά έγραψε κατώτερο στις 814,42 και ανώτερο μέρας (825,61) στις 13:05. Συνέβαλλε συνεπώς σε μεγάλο ποσοστό στην εμφάνιση των απωλειών του μέσου όρου. Κατέληξε σε κλείσιμο στις 811,65 με κατώτερο μέρας στις δημοπρασίες τις 811,39 με πτώση -2,00%.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της έντονα ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ πτωτικά, με την επιμονή των εντολών πώλησης για τις Τράπεζες ως και τις δημοπρασίες.

Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με απόλυτη ως προς το αποτέλεσμα ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα με μεταβολές θετικού πρόσημου ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν σταθερά και όποιες κινήσεις απορρόφησης υπήρξαν, με υπεροχή σταθερά της προσφοράς από τις 13:05 ως το τέλος. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν ανοδικά.

Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά χαμηλότερο από το συναλλακτικό ενδιαφέρον, της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,981 εκατ. ευρώ (για ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ, και ΤΙΤC). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μπορεί και να είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν σχετικά μικρή διακύμανση της απόδοσης (3 από 5 μονάδες)  αλλά με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 2,04% κατέληξε στο 2,05%

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 0,18 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 61,296 από 61,536 δις ευρώ την προηγούμενη.      

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,00% από +2,61%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,30% από +2,80%, την ΕΤΕ στο -1,86% από +2,83%, ΕΥΡΩΒ -3,18% από +0,69% και την ΠΕΙΡ στο -1,10% από +6,82%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -1,06% από +3,61%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 6) και τέσσερα ΟΛΠ ΤΕΝΕΡΓ ΣΕΝΕΡ ΤΙΤΚ (TIC) στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,54% οδηγήθηκε στις 895,04 από 899,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2212,43 από 2224,54 με μεταβολή -0,54%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,384 από 97,739 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,981 από 6,765 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 44,661 από 82,618 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,857 από 4,798 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 81, των καθοδικών 61 από 33 και 18 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αισιοδοξία χωρίς εικόνα για τις εξελίξεις που ακολούθησαν στο εξωτερικό

Στην πρώτη σύνοδο του Αυγούστου, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 για 16 λεπτά σε θετικό πεδίο από τις 12:56 ως τις 13:12, με εγγραφή του μέγιστου στις 2228,33 μονάδες στις 13:05. Ενώ η εμφάνιση του ελάχιστου στις 2209,83 μονάδες, έγινε στις 11:33. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2217,93 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2212,43 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,203 από 14,418 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 903 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2241,00 μονάδες και κατώτερο τις 2220,00 με τελευταίες πράξεις στις 2235,00 από 2237,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 323 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2237,00 από 2247,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 16.654 από 16.531 ΣΜΕ και 785 από 794 για τη σειρά Σεπτεμβρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου. Στα calls λήξης Αυγούστου διαμορφώθηκε όγκος 86 από 26 συμβόλαια την προηγούμενη, για τιμές εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 60 από 82 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 141 από 52 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 2 από 133 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2250 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές έχει συννεφιάσει πολύ και απότομα. Σημαντική πτώση κατέγραψε και την Πέμπτη στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές παγκόσμια υπέστησαν ακόμη ένα ξυλοδαρμό σήμερα Παρασκευή 2/8 με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 7:30 δική μας ώρα μειώθηκε κατά -1,67% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,67%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:

«Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών, να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά, δείχνοντας ελαφρά σημάδια κόπωσης. Η Αγορά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρεκόρ 12ετιας στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την θετική απήχηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας από την νέα Κυβέρνηση, κρίνεται θετικά προς το παρόν από τους Εμπλεκόμενους.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, που συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην Παγκόσμια Οικονομία.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,10% και την 10ετη πέριξ του 2,05%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι Κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα, αλλά θα απαιτηθούν αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, για να κινηθούν σε χαμηλότερες αποδόσεις.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η προσοχή επικεντρώθηκε και σήμερα στην ΕΥΡΩΒ & ΕΤΕ μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει το επίπεδο των 840 – 845 μονάδων, δίνοντας την απαραίτητη δυναμική στην Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε (όχι πειστικά προς το παρόν) να διασπάσει τις 900 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 920 & 948 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 880 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 860 μονάδων.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2180 & 2140 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2230 & 2270 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη κόπωση από τον Γενικό Δείκτη.

Η καλύτερη εικόνα του ΓΔ εξηγείται από την αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζεται με ακραίες διακυμάνσεις & αυξημένους όγκους. Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται προσοχή από τους Επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται οι ακραίες ανοδικές κινήσεις από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζονται μόνο στην φημολογία.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης. Ιστορικά ο Αύγουστος δεν φημίζεται για τους αυξημένους όγκους συναλλαγών, σε σχέση με τους άλλους μήνες, αλλά οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, με δεδομένο ότι πλέον η Ελληνική Χρηματαγορά έχει ‘αλλάξει πίστα’ (ανοδική τάση), χωρίς να αποκλείεται αύξηση της μεταβλητότητας από εξωγενείς παράγοντες».

Σήμερα

Οι μετοχές παγκόσμια υπέστησαν ακόμη ένα πλήγμα σήμερα Παρασκευή 2/8 με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι θα επέβαλλε δασμούς 10% στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές ύψους περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας στις 9:00 δική μας ώρα μειώθηκε κατά -1,62% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρούσε -2,31%.

Οι κινεζικές μετοχές χτυπήθηκαν επίσης σκληρά, με το δείκτη Shanghai Composite και να μειώνεται κατά -1,64%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,11%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση -0,10% στις ασιατικές συναλλαγές, αφού ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 0,9%, για να φθάσει στο χαμηλό σε βάθος ενός μηνός κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα ΣΜΕ του πανευρωπαϊκού Euro Stoxx 50 υποχώρησαν 1,9%.

Η ανακοίνωση του Trump, η οποία ήρθε μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση μιας συνάντησης στη Σαγκάη χωρίς σημαντικές ενδείξεις προόδου, σηματοδοτεί το τέλος μιας ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο από τον Ιούνιο και θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αντέδρασαν γρήγορα στην κίνηση Trump, με τον αρχισυντάκτη της Global Times να λέει την Παρασκευή ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ήταν τώρα “πιο μακριά”.

Ο πόλεμος των λέξεων φάνηκε να κλιμακώνεται αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι «οι δεκαετίες κακής συμπεριφοράς» από την Κίνα είχαν παρεμποδίσει το ελεύθερο εμπόριο και προκάλεσε δασμολογήσεις και άλλες ενέργειες από την Ουάσιγκτον.

Ο χρυσός ανήλθε στα 1.432,58 δολάρια ανά ουγγιά, μειωμένος κατά 0,9% στην Ασία, αφού σημείωσε άνοδο 2,4% την Πέμπτη, παραμένοντας κοντά σε ένα εξαμηνιαίο υψηλό των 1.453 δολαρίων που άγγιξε πριν από δύο εβδομάδες.

Το γιέν έφτασε τα 107,06 απέναντι στο δολάριο μετά από άνοδο 1,3% τη νύχτα, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος του σε περισσότερα από δύο χρόνια. Το ευρώ ανέκαμψε επίσης αγοράζοντας 1,1075 δολάρια, από ένα χαμηλό των 1,1027 που σημειώθηκε στις συναλλαγές των ΗΠΑ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά 12 μονάδες βάσης την Πέμπτη στο 1,902%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου 2016, όταν ο Trump με νίκη έκπληξη κέρδισε στις προεδρικές εκλογές. Η απόδοση των 10 ετών επέκτεινε την κάθοδό της σε μόλις 1,875% στο ασιατικό εμπόριο.