Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Θα ξεπεράσει έως το τέλος του 2017 το 1 δισ. ευρώ η «αξία» των εταιρικών ομολόγων που είναι υπό διαπραγμάτευση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και το ποσό αυτό αφορά ιδιαίτερα ρεαλιστικούς υπολογισμούς και βάσει των «κλεισμένων» επικείμενων εκδόσεων. Ήδη, σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε διαπραγμάτευση τίτλοι συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.
Το ομόλογο της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, στο οποίο είχε αναφερθεί πρώτη η «Ν», είναι από τα αρχικά στη σειρά προς έκδοση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα «ζητήσει» από την αγορά έως 70 εκατ. ευρώ.
Λόγω ειδικού καθεστώτος που διέπει τις εταιρείες του κλάδου, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η δημιουργία μίας εταιρείας ειδικού σκοπού μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω έκδοση. Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζουν δύο ακόμα επιχειρήσεις που ανήκουν στον ναυτιλιακό κλάδο.
Η Βιοχάλκο προετοιμάζει τη σύσταση μίας ΑΕΕΑΠ μέσω της οποίας θα προχωρήσει σε έκδοση εταιρικού ομολόγου, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να ολοκληρώσουν σχετική έκδοση, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, εντός του τρέχοντος έτους. Για… επαναληπτικό γύρο με ένα ακόμα εταιρικό ομόλογο ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο ΟΠΑΠ, η πρώτη έκδοση του οποίου είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία καθώς η εταιρεία ζητούσε έως 200 εκατ. ευρώ και τελικώς συγκέντρωσε προσφορές για άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Ένας χρόνος λειτουργίας
Η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας και… ποδαρικό σε αυτή έκανε η εταιρεία Μls Μultimedia με το ομόλογο ύψους 4 εκατ. ευρώ που εισήχθη προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστήριου. Ακολούθησε η έκδοση της Housemarket Α.Ε. που υπερκαλύφθηκε σημαντικά και αποτέλεσε το πρώτο εταιρικό ομόλογο που εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Αντίστοιχες, ιδιαίτερα επιτυχημένες, εκδόσεις από τον ΟΠΑΠ, τη Sunlight, τον Μυτιληναίο και την Terna Energy συμπληρώνουν τη λίστα των διαπραγματεύσιμων στο Χ.Α. ομολόγων.
Η… έλευση και των ναυτιλιακών εταιρειών και η αξιοποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων από αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νεόδμητης αυτής αγοράς.
Το στοίχημα, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, διακυβεύεται στο ύψος των επιτοκίων που θα επιδιώξουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. Διότι από την απόφασή τους αυτή θα φανεί εάν επιθυμούν πράγματι να αξιοποιήσουν ή να εκμεταλλευθούν επιτοκιακά την πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά ομολόγων. Μία αγορά η οποία όσο λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους ως προς την έκδοση τίτλων -σε σχέση με τα αντίστοιχα οφέλη που θα αποκόμιζε μία εταιρεία σε αντίστοιχη έκδοση στο εξωτερικό- έχει προοπτικές και μέλλον. Εάν όμως εκδότες και ανάδοχοι επικεντρωθούν στην επίτευξη βραχυπρόθεσμου οφέλους, είναι προφανές ότι η συμβολή αμφότερων στην αγορά εταιρικών ομολόγων εύκολα μπορεί να καταγράψει αρνητικό πρόσημο.
«Η ύπαρξη αυτής της αγοράς αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Την εποχή αυτή το ευρωπαϊκό περιβάλλον χρηματοδότησης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Αναζητείται το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ του τραπεζικού δανεισμού και της αναπτυξιακής χρηματοδότησης από τις χρηματιστηριακές αγορές.
Αυτός ο μετασχηματισμός αφορά την αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης και χρειάζεται την υποστήρξη όλων μας» σημειώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι της κεφαλαιαγοράς, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της Euroxx Xρηματιστηριακής Τζουζέπε Τζιάνο, η οποία έχει «πρωταγωνιστήσει» ως σύμβουλος ή/και ανάδοχος σε όλες τις έως σήμερα ολοκληρωθείσες εκδόσεις, τονίζει πως η αγορά ομολόγων παραμένει ιδιαίτερα μικρή στη χώρα μας, αντιστοιχώντας σε περίπου 30% του ΑΕΠ, όταν στον ευρωπαϊκό χάρτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100%, στις δε ΗΠΑ ξεπερνά το 120%. «Την προσπάθεια αυτή, που συνεχώς πραγματοποιεί επιτυχημένους βηματισμούς, οφείλουν να αγκαλιάσουν τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Χ.Α. Πρόκειται για μία αγορά που αφορά τους λεγόμενους μικρούς αλλά και τους θεσμικούς επενδυτές. Η συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας είναι καταλυτικές για την επιτυχημένη λειτουργία του εγχειρήματος» καταλήγει ο κ. Τζιάνο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγορά ομολόγων και στον ρόλο που αυτή μπορεί να παίξει «βοηθώντας» τις επιχειρήσεις και αποτελώντας μία ακόμα εναλλακτική μορφή επένδυσης για το κοινό δίνει από την πρώτη μέρα λειτουργίας αυτής και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
«Τολμώ να πω ότι η αγορά αυτή θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μία ισοδύναμη εκείνης των μετοχών, καθώς θα βρίσκουν διέξοδο επενδυτές που αναζητούν ασφαλέστερες τοποθετήσεις, που τους προσφέρουν σταθερές αποδόσεις.
Σε μια εποχή που τα καταθετικά επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν, ενώ σε μερικές χώρες μάλιστα με τη χρέωση εξόδων από τις τράπεζες τείνουν να γίνουν αρνητικά, η τοποθέτηση σε ομόλογα καλών, υγιών επιχειρήσεων, που λειτουργούν με σεβασμό στην εταιρική διακυβέρνηση, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους διαθέτουν ρευστότητα. Σε καμία περίπτωση η αγορά ομολόγων δεν δημιουργήθηκε για να υποκαταστήσει τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αντίθετα, σε συνεργασία πολλές φορές με τις τράπεζες, ανοίξαμε ένα κανάλι παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών» δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.