Skip to main content

Κατεβάζει απότομα ταχύτητα η Ευρωζώνη- έτοιμες για δράση οι κεντρικές τράπεζες

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Ο Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ΕΚΤ περίμεναν τα τελευταία στοιχεία για την «υγεία» της Ευρωζώνης, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά και για προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτά δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η νομισματική ένωση των 19 έχει άμεση ανάγκη από στηρίγματα. Με τις συνθήκες να οδεύουν «από το κακό στο χειρότερο», όπως είχε ομολογήσει και ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσφατα, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και η FED αναγκάζεται και εκείνη σε χαλάρωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, oι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης έπεσαν το πρώτο τρίμηνο στο μισό σε σχέση με το πρώτο. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ύστερα από ανάπτυξη 0,4% το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου. Σε ετήσια βάση οι 19 οικονομίες του ευρώ παρουσίασαν ανάπτυξη 1,1%. 

Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, η Γερμανία και η Ιταλία παλεύουν να αποφύγουν την ύφεση, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται σε διαδικασία αποθέρμανσης. Με τον τομέα της μεταποίησης παγιδευμένο σε ύφεση και τις υπηρεσίες να δέχονται πιέσεις, αλλά και με το πολιτικό ρίσκο να παραμένει υψηλό ενόψει Brexit και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, το οικονομικό κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά. 

Υπό τις συνθήκες αυτές υποτονικός παραμένει και ο πληθωρισμός. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 1,1% τον Ιούλιο από 1,3% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 17 μήνες.

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση είναι τα στοιχεία για την ανεργία,. Το ποσοστό της στην Ευρωζώνη, αν και διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα, κινείται σε ναδίρ 11 ετών. Συγκεκριμένα διαορφώθηκε τον Ιούνιο στο 7,5% σε σχέση με 7,6% τον Μάιο και 8,2% έναν χρόνο νωρίτερα, Στην ΕΕ των 28 το ποσοστό ανεργίας ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 6,3%. Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται σε 15,7 εκατ. στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. στην ζώνη του ευρώ. 

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα (17,6% με στοιχεία Απριλίου) και στην Ισπανία (14%). Αξιοζήλευτα ποσοστά ανεργίας σημειώονται στην Τσεχία (1,9%) και στη Γερμανία (3,1%).

Η χαμηλή ανεργία δεν αρκεί ώστε να καθησυχάσει η ΕΚΤ. Θεωρείται πια δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα μειώσει το καταθετικό επιτόκιό της στο -0,5% από -0,4%, ενώ μένει να φανεί εάν θα λάβει και άλλα μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης, που πληγώνεται συνεχώς από εμπορικές διαμάχες και πολιτικές αβεβαιότητες. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η FED αναμένεται να ολοκληρώσει την συνεδρίαση της απόψε ανακοινώνοντας μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Σε ανάλυσή της η Wall Street Journal εξηγεί πώς οι συνθήκες στην Ευρωζώνη και η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει και πάλι την ανάπτυξη με χαλάρωση της πολιτικής της ανάγκασαν και τον Τζερόμ Πάουελ σε στροφή 180 μοιρών. 

naftemporiki.gr