Skip to main content

Eπενδυτές: Πού ψάχνουν το «φάρμακο» για την πανδημία, σε τι γυρίζουν την πλάτη

O Iούλιος αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος μήνας στη μάχη κατά του Covid-19 γεγονός που ανάγκασε και τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Το κλίμα αδικαιολόγητης (με βάση τα επιδημιολογικά, αλλά και μακροοικονομικά δεδομένα) ευφορίας που είδαμε τους περασμένους μήνες, άρχισε να αλλάζει. Όπως προκύπτει από ερευνα του Reuters τα παγκόσμια funds έσπευσαν τον περασμένο μήνα να περιορίσουν την έκθεσή τους στις μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ διατήρησαν αμετάβλητη εκείνη στα ομόλογα. 

Με τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να έχουν υποστεί το δεύτερο τρίμηνο τη βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πως οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν τέσσερις διαδοχικούς μήνες κερδών. Ο S&P 500 απέχει τώρα μόλις 4% από το ιστορικό ρεκόρ του Φεβρουαρίου. Ωστόσο η πορεία των δεικτών λέει την μισή μόνο  ιστορία για την αγορά μετοχών. Οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων επενδυτών λένε την άλλη μισή. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων από την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι συστάσεις για ένα «ισορροπημένο» χαρτοφυλάκιο θέλουν την έκθεση στα ομόλογα να είναι υψηλότερη από εκείνη στις μετοχές. Συγκεκριμένα τα funds προτείνουν κατά μέσο όρο μείωση του μεριδίου των μετοχών στο 43,9% από 44,2% τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, με πτώση 5,8 ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές του έτους. Από την άλλη το μερίδιο των ομολόγων σε ένα μέσο χαρτοφυλάκιο προσδιορίζεται στο 44,3% (όσο και τον Ιούνιο) τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2010. 

Παραδοσιακά στα παγκόσμια μοντέλα χαρτοφυλακίων το μερίδιο των μετοχών είναι κοντά στο 60% ή και ακόμη υψηλότερα, ενώ εκείνο των ομολόγων κοντά στο 30% με το υπόλοιπο 10% να αφορά εναλλακτικές επενδύσεις και μετρητά. 

naftemporiki.gr