Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με χρονικό ορίζοντα το 2030, θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος.
Η οικονομική αυτή πρόταση φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για πολιτικό διάλογο που θα μετουσιώσει την ιδέα σε πράξη.
Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας επικεντρώνεται στην ανάγκη μιας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θα αυξήσει τις επενδύσεις, μειώνοντας ταχύτερα το δημόσιο χρέος, μέσω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
«Πρέπει να δούμε πώς θα μεταφέρουμε πόρους από την κατανάλωση στις επενδύσεις – σημειωτέον, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου καταγράφουν μείωση 7% τον χρόνο, δηλαδή δεν συντηρούμε καν το κεφάλαιο που έχουμε ως χώρα- ώστε να μειώσουμε πολύ γρηγορότερα το χρέος, μέσω της αύξησης του ΑΕΠ. Η ιδέα βασίζεται στη λογική ενός δικού μας σχεδίου εξόδου από την κρίση, διότι μέχρι τώρα δεν είχαμε την ιδιοκτησία των μνημονίων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια παραγωγική συνεννόηση με τους πιστωτές. Είναι μια οικονομική πρόταση που, ασφαλώς, έχει στόχο να επηρεάσει τον πολιτικό διάλογο», δηλώνει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
«Το ασφαλιστικό σύστημα σήμερα είναι τόσο επαχθές στο πεδίο των εισφορών, ώστε αποτελεί τεράστιο κίνητρο για μαύρη εργασία, γεγονός που στερεί έσοδα. Χρειάζεται ένα μοντέλο λιγότερων φόρων, ακριβώς για να αυξηθούν τα έσοδα», εξηγεί από την πλευρά του, με συνέντευξη στη «Ν», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.