Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Οι εξαιρέσεις σε σχέση με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) για τα ψηλά κτήρια που προβλέπονται στην επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό αποτέλεσαν αντικείμενο τροπολογίας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση του ν. 4611/2019».
Η τροπολογία με την οποία καθορίζονται οι όροι δόμησης στον Μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της Ν.Δ., ενώ, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως η τροπολογία δεν αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης, ούτε του νόμου, αλλά κατατέθηκε εν όψει της έκδοσης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για το Ελληνικό. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «αποσαφηνίζονται απλώς, προς άρση της οποιασδήποτε ερμηνευτικής αμφισβήτησης, σημεία της υφιστάμενης ρύθμισης του ν. 4062/2012 ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, αλλά και με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η επένδυση στο Ελληνικό. Διευκρινίζονται ειδικότερα δύο σημεία: Αφενός, ως υψηλά κτίρια και εγκαταστάσεις ορίζονται εκείνα που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012). Αφετέρου, η απαγόρευση της κατασκευής υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε ζώνη 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, δεν καταλαμβάνει τα τμήματα των υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία: «Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, δηλαδή κτιρίων και εγκαταστάσεων με ύψος που υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται: α) Ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος. β) Ως προς τμήματα υψηλών κτηρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση».
Ο σχεδιασμός
Με βάση τον σχεδιασμό για την επένδυση για το Ελληνικό που έχει εγκριθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή, σταδιακά θα κατασκευαστούν 6 πύργοι ειδικής αρχιτεκτονικής έως 200 μέτρα και ένας αριθμός κτηρίων έως 70 μέτρα. Τα ύψη αυτά προβλέπονται κατ’ εξαίρεση του ΝΟΚ που επιτρέπει τα κτήρια να είναι έως 32 μέτρα. Στην Αθήνα το ψηλότερο κτήριο είναι ο Πύργος των Αθηνών με ύψος 103 μέτρα.
Ο πρώτος πύργος που θα κατασκευαστεί είναι αυτός που θα στεγάσει το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο και έχει χωροθετηθεί στη ζώνη Ανάπτυξης Α-Α1, η οποία έχει ονομαστεί Γειτονιά Τουρισμού, Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου. Σημειώνεται ότι το έργο στο Ελληνικό έχει ζώνες Ανάπτυξης, ζώνες Πολεοδόμησης και το Πάρκο. Οι τρεις αυτές ενότητες θα περιγράφονται αναλυτικά στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αναμένονται.
Το δεύτερο ψηλό κτήριο με κατοικίες (marina residential tower) σχεδιάζεται στην περιοχή Πολεοδόμησης ΠΜ-Π1 (Γειτονιά της Παραλίας του Αγίου Κοσμά). Ψηλό κτήριο ως Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων θα κατασκευαστεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο (metropolitan park arena) και επίσης: Κτήριο γραφείων στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (office tower). Κτήριο ξενοδοχείου στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (hotel tower). Κτήριο κατοικιών στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-2 (promenade residential tower).
Αντιδράσεις
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Φλαμπουράρης ανέφερε για την τροπολογία σχετικά με τα υψηλά κτήρια στην επένδυση του Ελληνικού ότι «αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά για μια “εξυπηρέτηση” στη χωροθέτηση των υψηλών κτηρίων». Αρνητική στις αλλαγές ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.