Skip to main content

Απώλειες 15 δισ. εξ… αριστερών του Χρηματιστηρίου

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Αποδυναμωμένη κατά περίπου 15 δισ. ευρώ και στην προτελευταία θέση του παγκόσμιου χάρτη βρίσκει τη χρηματιστηριακή αγορά η πρώτη επέτειος της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς -η οποία σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα για την ιστορία του Χρηματιστηρίου γεγονότα, όπως το κλείσιμο αυτού για έναν μήνα, αλλά και ιδιαίτερα «επώδυνες» εξελίξεις, όπως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- η εγχώρια αγορά υπέστη στο μεγαλύτερο μέρος της βαθύτατη πτώση, βρέθηκε στη δίνη ισχυρών πωλήσεων και μετράει σήμερα αποκαρδιωτικές σε πολλές περιπτώσεις απώλειες.

Βαριές απώλειες

Από τις 23/1/2015 ο βασικός δείκτης έχει χάσει 36,42%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι μειωμένη κατά 14,6 δισ. ευρώ (-27%, από 53,1 δισ. σε 39,3 δισ. ευρώ).

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έχει φτάσει τα 85,25 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται σε 194 εκατομμύρια τεμάχια.

«Το θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης το υφεσιακό χτύπημα που δέχεται η επιχειρηματικότητα με το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο, διώχνει μεγάλες επενδύσεις εξαιτίας της αύξησης του επενδυτικού ρίσκου.

Το τρίμηνο αυτό θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η ψήφιση ή όχι των κρίσιμων νομοσχεδίων, η αναζήτηση λύσης στο ζήτημα του χρέους, αλλά και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης (ανασφάλεια Ευρωπαίων πολιτών) θα καθορίσουν την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε πρώτη φάση αναμένουμε να δούμε πού θα σταματήσουν οι πωλήσεις (και ιδιαίτερα των ξένων επενδυτών), προκειμένου να εντοπίσουμε το επίπεδο στήριξης» σχολιάζουν προβληματισμένοι οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Τον τελευταίο χρόνο ο δείκτης FTSE/Large Cap υποχώρησε κατά 44,4%, ενώ ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε 16,5%. Μεγάλος ηττημένος είναι ασφαλώς ο τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να έχει χάσει 95,75%.

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζεται ασφαλώς η περίπτωση της Coca-Cola, η οποία ηγείται της κατάταξης βάσει κεφαλαιοποίησης, έχοντας μάλιστα σημειώσει άνοδο και φθάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 6,7 δισ. ευρώ (+22,4% η άνοδος της μετοχής της στο ίδιο διάστημα).

Στην ίδια λίστα ακολουθούν: ΟΤΕ (3,7 δισ. ευρώ), Αlpha Bank (2,7 δισ. ευρώ), Εθνική (2,3 δισ. ευρώ) και ΟΠΑΠ (2,1 δισ. ευρώ).

«Το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και για τον λόγο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι πράγματι ελκυστικές, ωστόσο εάν δεν κλείσουν άμεσα κάποια  σημαντικά εκκρεμή ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για έναρξη σταθεροποίησης του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια ενδείξεις φωτός στο τούνελ» σημειώνουν στη «Ν» χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντός της οποίας 25 τίτλοι είδαν νέο ιστορικό χαμηλό.

Η παγκόσμια κατάταξη

Με άνοδο περίπου όση η εγχώρια πτώση, το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με κέρδη 36,7% και ακολουθούν: Κίνα +18,9%, Δανία +15,6%, Αργεντινή +12,4%, Ιρλανδία +12,15%. Στην 44η θέση -μεταξύ 45 αγορών- κατατάσσεται το Χ.Α., το οποίο ακολουθείται από το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, που μετράει απώλειες της τάξης του 52%.