Skip to main content

Market Beat: Με προκλήσεις από το διεθνές κλίμα ζητείται κατοχύρωση ανόδου τον Ιούλιο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη από τα μέσα της περασμένης βδομάδας τόνιζε: Η μη συμμετοχή στο προηγούμενο QE λόγω αποτυχιών στις αξιολογήσεις και πολλαπλών μνημονίων, με σίγουρο ωστόσο εισιτήριο στο πρόγραμμα του 2019, μετράει θετικά έστω και μεταχρονολογημένα.

Από το πρωί της Πέμπτης η Beta Sec ειδοποίησε: Το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μειώνει το ρίσκο και περιμένουμε να λειτουργήσει υποστηρικτικά και να συνεχιστεί η ανοδική διάθεση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η εκτίναξη στις 892,4 μονάδες και το κλείσιμο στις 886, αλλά δεν φτάνει μια σύνοδος για να ανεβάσει κλίμακα η διάθεση για ρίσκο και να γίνει σταθερή. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί πως για τον ΓΔ η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 876 – 878 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και από την σημερινή (της Παρασκευής) συνεδρίαση, βάζει σαν επόμενο στόχο την θεωρητικά, πολύ ισχυρή αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες».

Σήμερα έχουμε ως δεδομένο το κλείσιμο του ΓΔ στις 895,04 μονάδες μετά από σύνοδο που οι τράπεζες με άνοδο πάνω από +3% ώθησαν τους βασικούς δείκτες ψηλότερα αλλά οι ανοδικές μετοχές ήταν λιγότερες από τις πτωτικές.

Η εικόνα της μεταβολής των βασικών δεικτών από την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας ήταν μεικτή με αύξηση της μεταβλητότητας στην Ευρώπη που αφομοιώνει την απόφαση της ΕΚΤ και αναζητά φως στην διαδικασία του Brexit. Μεικτή εικόνα εμφάνιζαν και οι δείκτες στη Νέα Υόρκη με τον Dow σε άνοδο και τους S&P 500 και Nasdaq σε αρνητικό πεδίο διαρκώς.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά μια συνεδρίαση αργότερα σήμερα, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Εάν εφαρμοστεί, θα είναι η πρώτη μείωση της κεντρικής τράπεζας σε μια δεκαετία. Η προοπτική νομισματικής χαλάρωσης από την Fed αποτελεί βασικό παράγοντα της πρόσφατης ανόδου των μετοχικών τίτλων παγκόσμια, ιδιαίτερα για τις μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σημειώσει επίπεδα ρεκόρ υψηλών τον τελευταίο μήνα.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για την αναμενόμενη περικοπή επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ στις αγορές συναλλάγματος η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 28 μηνών, από αυξημένες ανησυχίες σχετικά με το Brexit.

Τη μέρα που ο τζίτζικας ξεκίνησε το τραγούδι του από το ξημέρωμα, η ραθυμία στην αγορά αποτελούσε την κεντρική της σφραγίδα. Παράλληλα, ήταν ξεκάθαρη η υπεροχή της ζήτησης για τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη και τοιουτοτρόπως, στο πρώτο δεκάλεπτο η αγορά εμφάνιζε διάθεση για αναζήτηση μέγιστου, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα.

Από το εσωτερικό οι ειδήσεις που ανέβασαν τη διάθεση για ρίσκο αφορούσαν στις Τράπεζες: Η ΕΤΕ υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 8.300 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα) προς μικρομεσαίες, μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ύψους 0,9 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο, με την κοινοπραξία των Centerbridge Partners, LLP και Elliott Advisors (UK) Limited. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όπως υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Θετικά συνέβαλε και η πληροφορία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σχετικά με το αίτημα της χαλάρωσης του ορίου για αγορά και διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο «εγγύς μέλλον».

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας και στην Ευρώπη η εικόνα είχε βελτιωθεί. Ενώ στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να είχε εστίαση στις τράπεζες, αλλά είχε απλωθεί και σε άλλες 13 μετοχές του 25άρη. Τα δε πτωτικά blue chip εμφάνιζαν απώλειες κατώτερες του -0,50%. Η δυναμική επιβεβαίωνε τις πλέον αισιόδοξες από της εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών και άφηνε υποσχέσεις για εγγραφή νέου υψηλού έτους. Με κατώτερο 0,50 της μονάδας ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, οι συναλλαγές για να φθάσει ο ΓΔ στις 895,86 μονάδες μέγιστο των 60 πρώτων λεπτών (έμεινε ως το τέλος) είχαν φέρει τον συνολικό τζίρο στα 8,5 εκατ. ευρώ. Το δε διεθνές κλίμα είχε αλλάξει προς το καλύτερο και η απόδοση των δεκαετών είχε πλησιάσει στο 2,02% από το 2,06% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Η νευρικότητα διεθνώς πέρασε και στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών στο ΧΑ και από την κορυφή και μετά είχαμε πλάγια κίνηση ως τις 12:20. Κατόπιν ξέσπασαν πιέσεις, όχι τόσο στις Τράπεζες, αλλά στα υπόλοιπα blue chip. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως για να περάσει τις 900 μονάδες η αγορά, θα απαιτηθεί όγκος συναλλαγών που αντιστοιχεί σε ημερήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Πιθανά λοιπόν αρκετοί, μόλις διαπίστωσαν την ελάττωση των όγκων, θεώρησαν καλύτερο να ρευστοποιήσουν, πριν αρχίσουν οι άγριες πιέσεις. Όλοι αυτοί δεν είχαν υπολογίσει τον από μηχανής θεό, που εμφανίστηκε με τον μανδύα των ισχυρών θεσμικών, βλέπε μεγαλομετόχων στις Τράπεζες. Οι οποίοι αποφάσισαν παρέμβαση στις δημοπρασίες. Το μήνυμά τους ήταν: «Στα επίπεδα κάτω των 800 μονάδων για τον δείκτη των Τραπεζών δεν πρόκειται να γίνουν συναλλαγές σύντομα». Βέβαια στα χρηματιστήρια τα μηνύματα πάνε και έρχονται αλλά δεν πιάνουν πάντα τόπο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή την έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 28,9 μονάδες στις 27.221,35, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.020,97 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 8.293,33 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,8%) και Intel (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-3,8%) και Dow Inc. (-2,2%).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «Η ΕΕ και η Κίνα θα μειώσουν περισσότερο τα επιτόκια και θα διοχετεύσουν χρήματα στα συστήματά τους, καθιστώντας ευκολότερο για τις μεταποιητικές τους εταιρείες να πωλούν προϊόντα. Στο μεταξύ, και με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, η δική μας Fed δεν κάνει τίποτα -και πιθανόν θα κάνει συγκριτικά πολύ λίγα. Κρίμα!».

«Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί. Πιστεύω ότι έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων για το εμπόριο και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει αυτό για τις επιχειρήσεις» δήλωσε η προηγούμενη ηγέτης της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε συνέδριο στο Κολοράντο.

Οι διαπραγματευτές ΗΠΑ και Κίνας αυτή την εβδομάδα στη Σαγκάη θα έχουν τις πρώτες συναντήσεις τους, σε μία νέα προσπάθεια των δύο πλευρών να επιλύσουν τις διαφορές τους. Οι προσδοκίες για πρόοδο κατά την διήμερη συνάντηση είναι χαμηλές.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,05%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Η Βρετανία προειδοποίησε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρειάζεται να αλλάξει την «ανυποχώρητη» στάση της για το Brexit, εάν είναι να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,8% μετά από δημοσίευμα ότι “ο όμιλος London Stock Exchange που ελέγχει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την πλατφόρμα συναλλαγών Refinitiv”.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 390,85 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,82% στις 7.686,61 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 12.417,47 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 5.601,10 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 9.215,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 21.709,30 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1132 δολάρια από 1,1128 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Συνέχεια στην άνοδο και κατάκτηση των 895 μονάδων με μέτριο τζίρο

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί πέτυχαν μια μέτρια άνοδο με τις τράπεζες στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Από την έναρξη ως τις 11:18, με ανοδική πορεία ήρθε η εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 895,86 μονάδες. Το ελάχιστο στις 889,69 εμφανίστηκε στις 14:50. Με ένα δυνατό rebound από τις 14:50 ως τις 16:17 είχαμε επιστροφή του μέσου όρου στις 893,5 μονάδες. Η τιμή του στις 17:00 ήταν οι 891,96. Οι δημοπρασίες με υπεροχή της ζήτησης τον έστειλαν ψηλότερα από τις 895 μονάδες.

Πυλώνες ανόδου ως το κλείσιμο, εκτός του Τραπεζικού μπλοκ, ήταν οι μετοχές των ΜΟΗ +1,61%, ΣΕΝΕΡ +0,91%, ΜΥΤΙΛ +0,45%, ΕΛΠΕ +0,42%, και ΕΕΕ +0,25%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο διαμορφωτής της κίνησης των βασικών δεικτών. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα στις 787,40 μονάδες με κλείσιμο την Παρασκευή στις 782,71. Με ανοδική κίνηση κατόπιν από τις 787 σκαρφάλωσε στο επίπεδο των 801 μονάδων στις 16:12 και συνέβαλλε σε μεγάλο ποσοστό στην εμφάνιση των κερδών του μέσου όρου. Κατέληξε σε κλείσιμο στις 806,51 μονάδες με άνοδο +3,04%.

Ήταν σύνοδος με διατήρηση της διάθεσης για ρίσκο επιλεκτικά. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν μόνιμα με οριακές μεταβολές. Εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον χαμηλότερο από το μέσο ημερήσιο, την προηγούμενη εβδομάδα, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 3,319 εκατ. ευρώ (για ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ ΑΛΦΑ ΑΔΜΗΕ και ΕΕΕ). Η δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς επηρέασε, καθώς με μεταβολή 2 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 2,06% κατέληξε στο 2,04%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέληξε στα 61,386 από 61,112 δις ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,04%), και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,49% στις 895,0 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2219,73 με μεταβολή +0,66%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,491 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 44,171 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,023 εκατ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46, των καθοδικών 59 και 37 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Ψαλιδισμένες αλλά θετικές οι προσδοκίες των traders

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα με πυλώνες τις Τραπεζικές μετοχές του. Μέγιστο ήταν οι 2220,22 μονάδες και εμφανίστηκε στις 12:20. Ενώ το ελάχιστο στις 2206,08, σημειώθηκε στις 14:44. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2212,43 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2219,73 αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,66%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,988 από 12,582 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Αυγούστου, υπήρξε όγκος 787 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2236,00, κατώτερο τις 2217,25 και τελευταίες πράξεις στις 2227,00 από 2217,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης για τη σειρά Σεπτεμβρίου 282 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2235,25 από 2222,75 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου άφησαν ανοιχτά 16.912 από 16.759 ΣΜΕ και 361 από 315 για τη σειρά Σεπτεμβρίου.

Στα calls του ίδιου δείκτη, λήξης Αυγούστου, διαμορφώθηκε όγκος 14 συμβολαίων, για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου, ο όγκος ήταν 84 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 104 για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2250 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αγοραία συναίνεση θέτει το επίπεδο στις 2084 μονάδες αυτό που θα φέρει κλείσιμο ανοικτών θέσεων long ενώ η πρώτη, σημαντική, αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 2230 – 2250. Ανοδική υπέρβαση των 2250 μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2284 – 2300 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις βρίσκονται στις 2184 και 2166 μονάδες.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε χθες το πρωί: «Ο ΓΔ, με στήριξη στις 876 και αντίσταση στις 903. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2114 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 765 μονάδες και αντίσταση στις 831. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, παρά τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, κατάφερε να ξεπεράσει τις πρώτες αντιστάσεις και να βάλει πορεία προς τις 900 μονάδες, όπου θα δώσει νέο ανοδικό κύμα. Η υπέρβαση των 900 μονάδων δεν φαίνεται όμως εύκολη υπόθεση, μια που ο όγκος δεν κρίνεται ικανός να βοηθήσει, αλλά και οι ταλαντωτές δείχνουν κόπωση. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι στηρίξεις στην ζώνη, 865 – 825 είναι πολλαπλές».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ζήλο, κάτι που η Αγορά τόσο των μετοχών, όσο και των ομολόγων το βλέπει. Ο Αύγουστος προμηνύεται θερμός, μιας και πιθανότατα, περιμένουμε τους Ξένους Οίκους με αναβαθμίσεις και με τον Fitch να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε μία περίπτωση που υπάρξει διπλή αναβάθμιση, ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο, ενώ πολύ πιθανό είναι να δούμε σύντομα και μία νέα έκδοση 10ετους ομολόγου, από την στιγμή που η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη σε αυτές τις τιμές.

Οι κλάδοι που υπεραποδίδουν και που είχαμε έγκαιρα αναφέρει, είναι αυτοί της Βιομηχανίας και των Κατασκευών, ενώ ακολουθεί η Ενέργεια.

Η ΔΕΗ κερδίζει έδαφος, μιας και τόσο η αύξηση των τιμολογίων όσο και η πιθανή, εν μέρει, Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ, με έσοδα που μπορεί να πλησιάσουν το 1 δισ. για την ΔΕΗ, δίνει το έναυσμα για σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησής της.

Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια να βάλει και τον Τραπεζικό κλάδο στο παιχνίδι και με την ρευστότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η καλή Περιφέρεια έχει μπει στο στόχαστρο των Επενδυτών, που θεωρούν ακριβές τις αποτιμήσεις του FTSE25.

Από την άλλη, Ξένα funds συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα, στο real economy, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο την Οικονομία. Πρώτη φορά πάντως έχουμε τόσα θετικά νέα και μάλιστα μέσα στο Καλοκαίρι και μένει να περάσει το τρίμηνο για να αρχίσουμε να βλέπουμε και πως καταγράφονται τα νούμερα.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά σήμερα Τρίτη 30/7, καθώς οι επενδυτές προετοιμάστηκαν για την αναμενόμενη περικοπή επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ στις αγορές συναλλάγματος η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 28 μηνών, από αυξημένες ανησυχίες σχετικά με το Brexit.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας στις 9:00 κέρδιζε 0,23%.

Ο σύνθετος δείκτης της αγοράς στη Shanghai SSSSEC αυξήθηκε κατά 0,41%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο έως 0,7% για να αγγίξουν ένα ρεκόρ υψηλών αλλά στις 9:00 κέρδιζαν +0,32%.

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,35%, παρουσιάζοντας μικρή αντίδραση μετά την, χωρίς αλλαγή επί της νομισματικής πολιτικής, απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπως αναμενόταν.

Η BOJ πρόσθεσε ότι θα «διευκολύνει» χωρίς δισταγμό, εάν η οικονομία χάσει την ορμή για την επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας του 2% για τον πληθωρισμό.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά μια συνεδρίαση αργότερα σήμερα, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Εάν εφαρμοστεί, θα είναι η πρώτη μείωση της κεντρικής τράπεζας σε μια δεκαετία.

Η προοπτική νομισματικής χαλάρωσης από την Fed αποτελεί βασικό παράγοντα της πρόσφατης ανόδου των μετοχικών τίτλων παγκόσμια, ιδιαίτερα για τις μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σημειώσει επίπεδα ρεκόρ υψηλών τον τελευταίο μήνα.