Skip to main content

Nielsen: «Βουτιά» του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Μεγάλη πτώση σημείωσε ο δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών στην Ελλάδα, ενώ ο παγκόσμιος κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, σύμφωνα με την έρευνα Consumer Confidence της Nielsen για το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών σημείωσε μικρή πτώση (-1) και διαμορφώθηκε στις 96 μονάδες.

Αναλυτικότερα, πτώση σημειώθηκε στις χώρες της Αφρικής και την Μέσης Ανατολής (94 έναντι 96) καθώς και στην Νότια (83 έναντι 86) και Βόρεια Αμερική (101 έναντι 106), ενώ ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στις Ασιατικές χώρες του Ειρηνικού και την Ωκεανία (107). Στον αντίποδα, η Ευρώπη (79 έναντι 77) ήταν η μοναδική ήπειρος που κατέγραψε άνοδο της αισιοδοξίας, αν και  εξακολουθεί να αποτελεί την πιο απαισιόδοξη περιοχή στον πλανήτη.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε βελτίωση στις περισσότερες χώρες, με την μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στην  Δανία (112 έναντι 106), την Τσεχία (88 έναντι 83), την Ρωσία (78 έναντι 72), την Ισπανία (72 έναντι 67), την Γαλλία (66 έναντι 60), και την Ουκρανία (48).

Αντίθετα, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη αισιοδοξίας (53 έναντι 65) ανάμεσα στις χώρες που  συμμετέχουν έρευνα, ο οποίος επανήλθε στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Παράλληλα με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας καταγράφεται και μία σημαντική αύξηση όσων πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και την επόμενη χρονιά. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα (38% έναντι 28%). Φαίνεται ότι περιορίζονται σημαντικά οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2015, σε ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών, για βελτίωση των οικονομικών της χώρας αλλά και του νοικοκυριού τους.

Μεταξύ όλων των ανησυχιών που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, η εργασιακή ανασφάλεια, η πορεία της οικονομίας και η υγεία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με τη Nielsen, η Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη τάση, μόνο που είναι σχεδόν διπλάσια τα ποσοστά των πολιτών που ανησυχούν για την εργασία τους (40% έναντι 22%), την οικονομία (41% έναντι 20%) και το χρέος (30% έναντι 14%), από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Άλλοι λόγοι ανησυχίας των Ελλήνων είναι η υγεία (22%), οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των βασικών αγαθών (10%) και η εκπαίδευση των παιδιών τους (9%).

Οι άντρες ερωτώμενοι είναι πιθανότερο να ανησυχούν για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα, ενώ οι γυναίκες για την εργασία, την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους. Οι κύριες ενέργειες περικοπής των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών για διασκέδαση εκτός σπιτιού, στην αγορά φθηνότερων τροφίμων, ειδών προσωπικής περιποίησης και καθαρισμού σπιτιού και στα έξοδα για  ρουχισμό και παραγγελία έτοιμων γευμάτων στο σπίτι.

Από τα παραπάνω, η μείωση των παραγγελιών έτοιμων γευμάτων στο σπίτι και η αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μόνιμη συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών, δηλαδή ακόμα και όταν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν.