Tου Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Η τρέχουσα υποχώρηση των εμπορευμάτων η οποία οδήγησε τον δείκτη εμπορευμάτων Bloomberg σε χαμηλό 13 ετών, πλέον έχει επηρεάσει και τον χρυσό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σημείωσε σημαντική πτώση σε χαμηλό πενταετίας. Οι μαζικές πωλήσεις στα μέταλλα, πολύτιμα και βιομηχανικά, οφειλόταν στις ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη της Κίνας.
Οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις, κατά 33%, στις κινεζικές μετοχές, που προσωρινά έχουν διακοπεί λόγω της κρατικής παρέμβασης, θα επηρεάσουν αρνητικά την ήδη αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αφού συνειδητοποίησαν ότι οι μετοχές δεν αποτελούν το νέο απάγκιο μετά την άνοδο της κτηματαγοράς, πολλοί Κινέζοι επενδυτές και καταναλωτές πλέον αποζητούν περισσότερο τη διατήρηση κεφαλαίου και όχι τις κεφαλαιακές δαπάνες.
Οι επενδυτές που τοποθετούνται στην πτώση του χρυσού αναζητούν νέες ευκαιρίες
Όσον αφορά τον χρυσό, ακολουθεί πτωτική στον χρυσό πορεία τους τελευταίους δύο μήνες με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ να ενεργοποιεί τη μειωμένη διάθεση για επενδύσεις σε χρυσό. Το γεγονός ότι η ελληνική κρίση χρέους και η υποχώρηση της κινεζικής αγοράς μετοχών δεν κατάφεραν να πυροδοτήσουν τη ζήτηση του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι επενδυτές που πραγματοποιούν κερδοσκοπικές συναλλαγές, όπως τα hedge funds, στρέφονται όλο και περισσότερο εναντίον του χρυσού, με αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα να καταγραφεί νέο επίπεδο-ρεκόρ στις θέσεις πώλησης (είμαι εκτός γραφείου και δεν έχω πρόσβαση σε δεδομένα, γι’ αυτό και δεν μπορώ να σας παρέχω ακριβή μεγέθη).
Το πτωτικό επενδυτικό συναίσθημα ενισχύθηκε καθώς η προσοχή στράφηκε από την Ελλάδα στην ανανεωμένη ενίσχυση του δολαρίου και στην επιθετική στάση της προέδρου της Fed, Janet Yellen. Η είδηση της περασμένης Παρασκευής, ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αγόρασε κατά τα προηγούμενα πέντε έτη πολύ μικρότερες ποσότητες χρυσού για τα αποθέματά της σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, διασφάλισε ένα τεχνικά αδύναμο κλείσιμο δύο Παρασκευές νωρίτερα. Ως εκ τούτου, η αγορά έμεινε εκτεθειμένη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις πτώσης και αυτό συνέβη τις πρώτες ώρες της περασμένης Δευτέρας στην Ασία.
Έκτοτε, η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί κι άλλο, ενώ το πτωτικό επενδυτικό συναίσθημα για τον χρυσό συνεχίζει να ενισχύεται με τις κερδοσκοπικές θέσεις πώλησης να αυξάνονται, ενώ οι συμμετοχές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό υποχώρησαν περαιτέρω. Ως εκ τούτου, επηρεάστηκαν αρνητικά οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων παραγωγών πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο: ο δείκτης αναφοράς με τις 30 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χρυσού και αργύρου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Με τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, να δέχονται επίσης πιέσεις, ο δείκτης μετάλλων FTSE350 έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Οι μαζικές πωλήσεις στα εμπορεύματα έχουν πλέον εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που είχαν καταγράψει την προηγούμενη δεκαετία, κατά την οποία η κινεζική ανάπτυξη σημείωνε διψήφιους αριθμούς. Καθώς η Κίνα αρχίζει να επιβραδύνει (και πιθανότατα περισσότερο από ό,τι φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία), η βραχυπρόθεσμη προοπτική για τα εμπορεύματα παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης, πρέπει να υπάρξει τόνωση της ζήτησης ή μείωση της παραγωγής σε κάποια πλεονασματικά βασικά εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα.
Εφεξής, η εξέλιξη της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες και ιδιαίτερα από την πορεία των επιτοκίων των ΗΠΑ, όπου έως τώρα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) τηρεί πολύ πιο επιθετική στάση σε σχέση με τη αγορά. Η κατεύθυνση του δολαρίου αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα για τον χρυσό: πολλοί ειδικοί αναλυτές, μεταξύ τους και ο Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, πλέον θεωρούν ότι θα επέλθει ισοδυναμία με το ευρώ εντός μερικών μηνών. Φυσικά, το ισχυρό δολάριο θα επηρεάσει αρνητικά τον χρυσό. Από την άλλη πλευρά, οι καιροσκοπικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και η δυνητική μείωση της παραγωγής θα μπορούσαν να στηρίξουν μερικώς τις τιμές του χρυσού.
Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, ο χρυσός κινδυνεύει να υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 1080 USD/ουγγιά, επίπεδο το οποίο αποτελεί υποχώρηση κατά 50% συγκριτικά με το ράλι της περασμένης δεκαετίας. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το απώτατο όριο και τυχόν διάσπαση προς τα κάτω θα έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίσουμε την εκτίμησή μας για το τέλος του έτους από το τρέχον επίπεδο των 1275 USD/ουγγιά.
Σε αυτό το στάδιο, η καλύτερη ευκαιρία για ανάκαμψη θα έρθει είτε από επιδείνωση των προοπτικών των μετοχών είτε από αυτούς που τηρούν επίπεδα-ρεκόρ στις θέσεις πώλησης. Τυχόν μείωσή τους, ανεξαρτήτως αιτίας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει την τιμή σε αύξηση περίπου 50 δολαρίων.