Skip to main content

Market beat: Συγκρουόμενα ευρωπαϊκά πολιτικά στοιχήματα καθορίζουν το στοίχημα εδώ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι συνθήκες πίεσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες έφεραν τελικά ένα αποτέλεσμα που δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όσων αγόρασαν μετοχές του 25άρη στο διήμερο 24/1 και 25/1. Το περίμεναν ελπίζοντας για μια θετική έκπληξη οι συναλλασσόμενοι με βάση τις κινήσεις τους στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνόδου. Γιατί όντως οι διαβουλεύσεις πριν την έναρξη του Eurogroup μεταξύ των τεχνοκρατών δεν έβγαλαν θετικά μηνύματα. Υπήρξαν όμως μηνύματα από τη στάση των εταίρων που προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων τα οποία εισάγουν πάλι την αύξηση του country risk.

Οι ευρωπαίοι σαν στοίχημα βάζουν να κλείσει η ελληνική περίπτωση πριν αρχίσουν οι εκλογικές διαδικασίες και πριν φουντώσει η προεκλογική αναμέτρηση σε αρκετές ισχυρές χώρες της ευρωζώνης. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί προτιμότερο να δώσει παράταση στο πρόβλημα ώστε να κορυφώσει η κατάσταση σε περιόδους πιο ευαίσθητες πολιτικά περιόδους που θα αναγκάσουν τους εταίρους να δουν πιο χαλαρά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης. Στα πολιτικά στοιχήματα αυτά υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις εξελίξεις και πάνω σε αυτά θα στηρίξουν οι θεσμικοί του ΧΑ τα στοιχήματα τους για να συντηρήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα σε μια αγορά που παραμένει ασταθής όσο αυξάνει η πολιτική αστάθεια για τη χώρα.     

Δεν είμαστε πολιτικοί αναλυτές και είναι σπάνιο το απαιτούμενο βάθος της ανάλυσης που χρειάζεται το περιβάλλον που αφορά στο ΧΑ και τις μετοχές του στις εποχές των μνημονίων. Δεν είναι απίθανη η εμφάνιση σεναρίων για προσφυγή στις κάλπες αν δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών. Είναι άγνωστο όμως πως θα το εκλάβουν οι ξένοι θεσμικοί αυτό το ενδεχόμενο. Η αντίδραση της αγοράς σήμερα είναι κρίσιμη για το πώς εξέλαβαν τις αρνητικές, κατά την εκτίμησή μας, εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τους θεσμικούς του ΧΑ και είναι άγνωστο το απόθεμα της υπομονής τους. Η αγορά πάλι κινήθηκε ανοδικά με βάση τις προσδοκίες των θεσμικών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αλλά το «γεγονός», ήτοι το χθεσινό Eurogroup, αποκάλυψε την ισχύ του χειρότερου σεναρίου για την ελληνική περίπτωση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ακόμα τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανεξάρτητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, όταν οι υπόλοιποι επιμένουν να τα θεωρούν μία ενότητα που αν δεν ολοκληρωθεί, δεν θα υπάρξει εκχώρηση δόσεων προς την Ελλάδα.

Σε αρμονική συγχορδία οι ιθύνοντες μετά το Eurogroup δήλωναν την ανάγκη για νομοθέτηση από τώρα των προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η κυβέρνηση αρνείται. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό». Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η εικόνα της αγοράς χθες μετά τις 14:30 πήρε την μορφή του αρνητικού φιλμ της φωτογραφίας της Τετάρτης. Οι traders στα παράγωγα κράτησαν στο τέλος μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες. Το πώς βλέπει το ΔΝΤ την ελληνική περίπτωση εξέπληξε μόνο όσους δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργούν αυτοί οι διεθνείς θεσμοί. Η επιστράτευση της ΕΕΕ σαν ρυθμιστή στη μεταβολή των βασικών δεικτών τη μέρα που οι τράπεζες συνεισέφεραν αρνητικά στη μεταβολή τους είναι μάλλον ένδειξη αδυναμίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το χρηματιστήριο στη Wall Street την Πέμπτη, ωστόσο ο Dow Jones κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones έκλεισε με άνοδο 32,40 μονάδων (+0,16%), στις 20.100,91 μονάδες, επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Αντιθέτως, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 1,16 μονάδας (-0,02%), στις 5.655,18 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 1,69 μονάδας (-0,07%), στις 2.296,68 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα, κάποια μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τα πρώτα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις του νέου προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος ακύρωσε την συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από tweet του τελευταίου που τον προέτρεπε να μην έρθει στις ΗΠΑ αν πρώτα δεν έχει αποφασίσει να πληρώσει την κατασκευή του τοίχους. Σημειώνεται, ότι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ- Μεξικό προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στο πέσο.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων αποτελέσματα ανακοίνωσε η EBay (+4,8%) στο δ’ τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα κέρδη της στα 54 σεντς ανά μετοχή έναντι 50 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αγοραίοι  ανέμεναν 53 σεντς. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, η Caterpillar (-1%) ανακοίνωσε διεύρυνση των ζημιών στο τρίμηνο και συγκεκριμένα στο 1,17 δις δολάρια έναντι ζημιών 94 εκατ. πέρυσι. Ωστόσο καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν στα 88 σεντς έναντι 66 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, προβλημάτισε η αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καθώς ανήλθαν στις 259.000 έναντι 237.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 247.000 αιτήσεις. Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 10,4% τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις στο αργό μετά την αύξηση των αποθεμάτων και της προσφοράς αργού στις ΗΠΑ.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στη σκιά των ιστορικών ρεκόρ στη Wall Street. Συγκεκριμένα, o δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 367,50 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.  Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στις 11.848 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,04% στις 7.161 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,21% στις 4.867 μονάδες, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,38% στις 9.512 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,73% στις 19.439 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Actelion εκτινάχθηκε στο +19,44% χάρη στην έγκριση της εξαγοράς της από την Johnson & Johnson έναντι 30 δισ. δολαρίων. Άνοδο κατά 3,46% σημείωσε και η μετοχή της Ericsson, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου, οικονομικά μεγέθη.

Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό, με τον Dow Jones να σπάει το φράγμα των 20.000 μονάδων. Κινητήριος μοχλός για τη Wall Street αποτέλεσε η προεδρική απόφαση για την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των αγωγών πετρελαίου Keystone XL και Dakota Access.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη συμφωνία εξαγοράς της από την Johnson & Johnson (J&J), έναντι 30 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η ελβετική εταιρεία βιοτεχνολογίας Actelion. Το αντίτιμο, το οποίο θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου υπό τη μορφή μετρητών, ανέρχεται στα 280 δολάρια ανά μετοχή.

Παράλληλα, επιπλέον προβλέψεις, ύψους 3,1 δισ. στερλινών, αναμένεται να εμφανίσει στο δ’ τρίμηνο του 2016, η Royal Bank of Scotland, εν μέσω της πιθανότητας διακανονισμού με τις ΗΠΑ για την υπόθεση των αγοροπωλησιών ενυπόθηκων χρεογράφων.

Στη Βρετανία επίσης, στο 2% διαμορφώθηκε το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS)   To 2015, η αύξηση του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 2,2%.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Fiat Chrysler Automobiles NV, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 409 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τέλος, αύξηση εμφάνισαν τα προ-φόρου κέρδη της Unilever κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς ενισχύθηκαν κατά 4,2% στα 7,47 δισ. ευρώ έναντι 7,22 δισ. ευρώ το 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,88 ευρώ ανά μετοχή έναντι των εκτιμήσεων για κέρδη 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο ανώτερο της Τρίτης αλλά χαμηλότερο της περασμένης συνόδου, να εκδηλώσουν σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για λίγα blue chip.  Το αποτέλεσμα ήταν η  μικρή περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η μεταβαλλόμενη πορεία των τιμών των βασικών δεικτών, που ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα και εμφάνισαν τάση να περάσουν σε αρνητικό πεδίο, πριν τη συμπλήρωση 20 λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Σημείωσαν το μέγιστο μέρας στις 11:26 στην πρώτη ανάδυση από τις απώλειες αλλά κατόπιν, μετά τις 11:45 άρχισαν μια πλάγια κίνηση γύρω από το κλείσιμο της Τετάρτης κάνοντας επί 2,5 ώρες πλάγια πορεία. Οι πιέσεις στα Τραπεζικά  blue chip στο δεύτερο μέρος έφεραν στις 15:14 το ελάχιστο για τις Τράπεζες και για τους βασικούς δείκτες και ήταν οι 845 μονάδες για τον Τραπεζικό δείκτη και οι 656,25 για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης σταμάτησε στις 1758,62. Για όλους αυτά τα επίπεδα δεν μπορούσαν να πανικοβάλουν τους επενδυτές, που ηρέμισαν μετά την είσοδο των αρμοδίων  ως τις δημοπρασίες και κατάφεραν να φέρουν τους δείκτες σε επίπεδα ψηλότερα από το μέσον της διακύμανσης της μέρας.

Τα πάντα εξαρτήθηκαν από τις διαθέσεις των θεσμικών για τα Τραπεζικά blue chip που ήταν εξαιρετικά μεταβαλλόμενες με κατάληξη την αποτύπωση επιφυλάξεων για το μέγεθος της ανόδου τους σε δυο μόνο συνόδους. Κάτι που δεν ανετράπη ριζικά όλη τη μέρα. Αυτό οδήγησε σε κίνηση των βασικών δεικτών σε θετικό και αρνητικό πεδίο με το εμβαδόν του χορίου στο θετικό πεδίο να είναι μεγαλύτερο από αυτό στο αρνητικό. Αλλά για τον Τραπεζικό η κίνηση μετά τις 11:35 έγινε σε αρνητικό αποκλειστικά πεδίο με μεταβολή μετά τις 11:45 που ήταν κοντά στο -1,5%. Το άνοιγμα του αντιστοιχούσε σε άλμα +1,13%  και στο μέγιστο μέρας στις 878,42 μονάδες έπιασε το +1,21%. Το   ελάχιστο μέρας για τον Τραπεζικό δείκτη ορίστηκε οριακά πάνω από τις 845,5 από 819,8 μονάδες την Τετάρτη ενώ για τον ΓΔ ήταν οι 656,25 από 647,77  και για τον 25άρη οι 1758,62 από 1732,86. Μετά από το κατώτερο μέρας ξεκίνησε για τον 25άρη και τον ΓΔ μια ανοδική κίνηση που τους έβγαλε από το αρνητικό πεδίο  και έτσι οδήγησαν τους δείκτες με κέρδη που στο μέγιστο έγιναν +0,82% για τον ΓΔ και +0,94% για τον 25άρη. Η υπεροχή της ζήτησης για συγκεκριμένο πλήθος μετοχών του 25άρη έφερε κλείσιμο πιο κοντά στο μέγιστο και πάντως ψηλότερα από το μέσο της διακύμανσης στη μέρα.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε απόλυτα από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +0,52% από +4,37% την Τετάρτη, την ΕΤΕ στο -0,38% από +7,88%,  η ΠΕΙΡ -3,65% από +9,50% στις 25/1, και ΕΥΡΩΒ -1,46% από +6,51% με υψηλή  μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά με κάμψη του προς το τέλος. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να σταθεί πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από παραμέτρους από το εσωτερικό αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση λόγω Eurogroup.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ριζικά προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 7) με δυο τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 17 από 26 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 9 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 51,950 από 76,304 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,365 από 46,76 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 48,83% από 61,28% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν αρχικά ανοδική πορεία, με άνοδο με το καλημέρα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθερής κλίσης πτωτική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην αγορά νομισμάτων. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,32%, ο CAC είχε μεταβολή -0,12% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική μετά από νέα ρεκόρ υψηλών την Τετάρτη, μετά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ανοδικές μεταβολές με τον Dow Jones Ind Av στο +0,16% και τον S&P500 στο +0,02%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 660,59 από 659,19 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1773,26 από 1764,26 με μεταβολή +0,51%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,4 μονάδες χαμηλότερα και κατά 0,4 τον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο του εύρους διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,24% από -1,02%, Τροφίμων Ποτών +1,90% από +0,29%, Τηλεπικοινωνιών +1,13% από -0,56%, Κατασκευές Υλικά +1,12% από -0,18%, ο 25άρης +0,51% από +1,99%, Ταξίδια Αναψυχή +0,40% από +1,13%, Ακίνητης Περιουσίας +0,32% από +0,08%, Πετρελαίου Αερίου +0,29% από -0,79%, ο ΓΔ +0,21% από +1,96% και Τεχνολογίας +0,18% από +1,22%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών -1,66% από +2,96% Κοινής Ωφέλειας -1,27% από +0,46% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,92% από +1,22% Τραπεζών -0,87% από +6,48% Βιομηχανικών Προϊόντων  -0,80% από +2,03% Εμπορίου -0,38% από +0,82% και ο FTSEΜ -0,25% από +1,35%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -2,35%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,950 από 76,304 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,082 από 6,528 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 41,470 από 65,437 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,727 από 2,023 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,149 από 44,955 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 76,268 από 139,132 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 70 των καθοδικών σε 48 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 21.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η δυναμική στο δεύτερο μέρος χθες εξάτμισε τις θετικές προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Το ελάχιστο μέρας στις 1758,62 (-0,32%) μονάδες ορίστηκε στις 15:14. Οι εντολές αγοράς από την προ-συνεδρίαση έφεραν άνοιγμα με χάσμα +0,70%, ενώ οι επενδυτές έφεραν τον δείκτη στο μέγιστο μέρας στις 11:26 και ήταν οι 1780,82 (+0,94%) μονάδες. Το πρόσημο μεταβολής του δείκτη άλλαξε πάνω από 15 φορές. Το κλείσιμο με μεταβολή +0,51% ορίστηκε στις 1773,26 από 1764,26 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 12,591 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 1598 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1782,00 μονάδες και κατώτερο στις 1760,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 200 συμβόλαια ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 274 με εκκαθάριση στις 1772,25 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1773,26 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1771,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 7303. Η προ-πορεία των ΣΜΕ έγινε υστέρηση έναντι του 25άρη.   Παράλληλα το διεθνές κλίμα χθες ήταν ανάλογο με την δυναμική του ΧΑ. Ήτοι το ξεκίνημα των συναλλαγών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν ανοδικό στην Ασία έτσι ξεκίνησε και στην Ευρώπη αλλά με την πάροδο του χρόνου η ανοδική δυναμική εκφυλίστηκε και το ίδιο συνέβη στη Νέα Υόρκη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, στην Ασία κατέγραψαν υψηλά τρεισήμισι μηνών, στην Ευρώπη είχαμε νέα άνοδο σε δείκτες και μετοχές, όπως η Deutsche Bank που έχει διπλασιάσει την χρηματιστηριακή της αξία από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ασχολείται με το “αγαπημένο” της θέμα τα τελευταία χρόνια: την αξιολόγηση.

Ανάλογα με τις δηλώσεις, τις ειδήσεις των διεθνών μέσων και τα σενάρια των επενδυτικών οίκων, οι δείκτες κινούνται προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου, αλλά και το βασικότερο με την πραγματική Οικονομία εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα.

Από την μία είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει την περιοχή στήριξης των 640 μονάδων, από την άλλη όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να διασπάσει οριστικά και πειστικά την αντίσταση των 660 – 665 μονάδων.

Είναι λογικό τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup. Σε περίπτωση χειροπιαστής προόδου και απόφασης για επιστροφή των Θεσμών, η Αγορά θα μπορούσε να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 700 μονάδων και κυρίως προς την σημαντική αντίσταση στις 725 μονάδες.

Τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα είναι από την μία η σύμπλευση μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ, για τα μέτρα που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την άλλη, που δεν δέχεται την άμεση ψήφιση των μέτρων.

Στο Eurogroup πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των δύο Πλευρών για να είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία ως το επόμενο Eurogroup στις 20/2, που θεωρείται ορόσημο και τελευταίο “παράθυρο” για συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Ενδιάμεσα στις 6/2 οι θέσεις του εκπροσώπου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, για την συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, θα είναι κρίσιμες για τις μελλοντικές εξελίξεις και μπορεί να φέρουν ανατροπές, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη παράμετρος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, η μόνη συνετή στάση για τους επενδυτές είναι η αναμονή και η διατήρηση ρευστότητας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σταθερές σήμερα Παρασκευή 27/1 με συναλλαγές σε επίπεδο διακοπών εμπόριο και ήταν σε καλό δρόμο για μια στερεή άνοδο  αυτή την εβδομάδα, ενώ το πετρέλαιο και το δολάριο διατήρησαν τα κέρδη τους στον απόηχο των ισχυρών εταιρικών κερδών στις εταιρίες των ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ελάχιστα αλλαγμένος ενώ πολλές αγορές έκλεισαν για τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος. Είναι σε καλό δρόμο για να τερματίσει την εβδομάδα +1,9% ψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  αυξήθηκε κατά 0,14%, επεκτείνοντας τα κέρδη του για την εβδομάδα στο 1,6%.

Τα χρηματιστήρια στην Κίνα, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα έχουν κλείσει για τις διακοπές που αφορούν στο Σεληνιακό Νέο Έτος. Η Κίνα θα ανοίξει τις αγορές της  την Παρασκευή 3 του Φλεβάρη, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, και η Κορέα την Τρίτη, 31 του Ιανουαρίου

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Δίχως να «ξεκλειδώσει» η αξιολόγηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα αλλά και με τους εταίρους και δανειστές να επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018, ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Πέμπτης. Σε κοινή τους συνάντηση το πρωί, σε τεχνικό αλλά υψηλό επίπεδο, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ανταποκρίνεται στη θέση των εταίρων και δανειστών. Η ελληνική κυβέρνηση μιλούσε στην επιστολή για τη διάρκεια και το ύψος των πλεονασμάτων, ενώ οι θεσμοί ζητούν τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που θα συμφωνηθούν για τη διασφάλιση των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.

Υπάρχει μία εκκρεμότητα, με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα, καθώς και ότι «δεν είναι ορθό να ζητείς από μία χώρα να νομοθετήσει πρωθύστερα». Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις, συνεπώς η λήψη μέτρων δεν είναι απαραίτητη. Στάθηκε επίσης στην ανάγκη «να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα», ενώ τόνισε ότι «η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν πολλοί».

Πολύ σημαντικά για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. O κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».

Μη βιώσιμο φέρεται να χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ανεπαρκή και ασαφή.

Σε έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, το Ταμείο επισημαίνει ότι «χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ενώ στέκεται στην ανάγκη για λύσεις «που οδηγούν σε πτωτική πορεία μακροπρόθεσμα», με χρονικό ορίζοντα το 2060, και όχι σε λύσεις που παρέχουν προσωρινή ανακούφιση. Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πέσει στο 1,5% από το 2018.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει, επαναλαμβάνοντας ότι στο δ.σ., το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μάρει υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει πως, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,5%.

Οι θεσμοί επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα των προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η κυβέρνηση αρνείται. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup.

H παραπάνω εξέλιξη είναι αρνητική και αν επιβεβαιωθεί και στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εurogroup, τότε θα καθυστερήσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο χρόνος άρχισε να πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Στην ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά,στάθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος. Όπως είπε, «είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία». Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016 και εξέφρασε την ελπίδα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα να λάβει χώρα γρήγορα

Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό». Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά ένα «σοκ αξιοπιστίας» τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κάνοντας λόγο για ένα «ελληνικό μνημόνιο plus», το οποίο θα ξεπερνάει το πρόγραμμα των δανειστών και θα χαράζει μία νέα πορεία.  Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο για την πορεία της οικονομίας, ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων μεγαλώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.  Η «a la carte» εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, αναλόγως της εκλογικής συγκυρίας και των δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, κρατά τη χώρα στάσιμη, τονίζει στο ίδιο πλαίσιο.

Με αντικρουόμενα στοιχεία αποχαιρετά το 2016 ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα, καθώς αφενός παρατηρείται αύξηση των αφίξεων για 4η συνεχή χρονιά, αφετέρου καταγράφεται μείωση των τουριστικών εισπράξεων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ,οι αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο κατά 9% το 2016, ενώ οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 0,6%.  Ωστόσο, τα έσοδα, κατά το ίδιο διάστημα, αποδείχθηκαν μειωμένα κατά 6,6%, εξαιτίας της κάμψης της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Η τελευταία εξέλιξη συνιστά απόρροια τόσο της γενικότερης τάσης μείωσης της δαπάνης διεθνώς, όσο και της αυξημένης χρήσης των «last minute offers».

Το πράσινο φως στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου του Ομίλου Μαρινόπουλος από τον Όμιλο Σκλαβενίτης, άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία προϋπόθεση – μεταξύ άλλων – την εκποίηση 22 καταστημάτων λιανικής πώλησης. Συγκεκριμένα, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της απόκτησης του αποκλειστικού ελέγχου από τη Σκλαβενίτης των τμημάτων ενεργητικού και παθητικού των εταιρειών Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ, Σούπερ Μάρκετ Ξυνός Α.Ε., Express Μ Α.Ε., Σούπερ Μάρκετ Πειραϊκόν Α.Ε. καθώς και τις εταιρείες Μαρκέτα Αρβανίτης ΑΕΕ, Παλαμάρης Εμμανουήλ ΑΕΕΕΔ, Κρόνος Ν. Καρακίτσος ΑΕΒΕ, Ζεύξη – Ελληνικά Παντοπωλεία και Υπεραγορές Τροφίμων ΑΠΕΕ και Guedo Holding

Με ποσοστό 39,4% από 57,9% συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. σε συνέχεια συμφωνίας με την Wert Red Sàrl από τον Ιούνιο και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας χωρίς συμμετοχή της τράπεζας. H εταιρεία Wert Red εδρεύει στο Λουξεμβούργο και ανήκει εξ ολοκλήρου στη Värde Partners. Η Värde Partners είναι διεθνής διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 12 δισ. δολαρίων, προσανατολισμένη στις πιστοδοτήσεις και στη δημιουργία αξίας, επενδύοντας σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφοροποιημένα στοιχεία ενεργητικού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, ενυπόθηκα δάνεια, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, μεταφορές και υποδομές.

Στα χέρια του μεγαλύτερου γερμανικού ομίλου αυτοκίνησης Daimler φέρεται να περνά μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές startups που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική, το Taxibeat. Η θυγατρική της Daimler Benz, MyTaxi, με τίμημα κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Taxibeat, που είχε αναπτύξει εφαρμογή λογισμικού για όσους χρησιμοποιούν ταξί. Tόσο η Mercedes Benz, όσο και η Taxibeat με τις οποίες επικοινώνησε η «Ν» μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον ελληνικό τύπο, τονίζοντας «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες σε επίπεδο φημών».

Σε λειτουργία βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας το Job Center της British American Tobacco Hellas, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την επανένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το κέντρο λειτουργεί σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και αφορά όσους διανέμουν στις Κοινωνικές Εστίες της πόλης. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς 15 πολίτες έχουν περάσει ήδη, από συνεντεύξεις, με στόχο την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς τα τελευταία δελτία τιμών έχουν μειώσει τις τιμές των γενοσήμων κατά 67% από το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνουν το μερίδιό τους στη συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή και οι πολυεθνικές έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο «χαράτσι», ήτοι το rebate εισαγωγής νέων φαρμάκων, που θα φτάσει στο 25% και το οποίο θα επιβάλει η κυβέρνηση για να περιορίσει το κόστος των νέων σκευασμάτων που έρχονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, μόνο για το 2016 το συγκεκριμένο κόστος έφτασε στα 260 εκατ., ένα ποσό το οποίο φαίνεται να αύξησε αντίστοιχα και το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για το 2016 και το οποίο θα πρέπει να «εξαφανιστεί» με βάση και τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Τη διαδικασία πώλησης των θυγατρικών της στη Σερβία εκκίνησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), δημοσιεύοντας την πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις «AD FABRIKA SECERA SAJKASKA Zabali» και «CRVENKA FABRIKA SECERA AD CRVENKA».  Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά το 92,6% των μετοχών της πρώτης και το 87,5 των μετοχών της δεύτερης.  Στόχος της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω των παραπάνω συναλλαγών, είναι η τόνωση της ρευστότητας και η ενίσχυση της οικονομικής της θέσης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 2% διαμορφώθηκε το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS)   

To 2015, η αύξηση του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 2,2%. Ειδικά το δ’ τρίμηνο του 2016, η ανάπτυξη ανήλθε στο 0,6% έναντι του γ’ τριμήνου και στο 2,2% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και 2,1% αντίστοιχα.

Λειτουργίες εκμάθησης, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, αναμένεται να διαθέτουν οι κινητές συσκευές το 2017, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte για τις προοπτικές του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ). Πρόκειται για εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταβάλλει σημαντικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με την τεχνολογία, σε κάθε κλάδο, αγορά και κοινωνία. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα, η Deloitte προσδοκά πως οι δυνατότητες εκμάθησης θα είναι διαθέσιμες – εκτός των smartphones – και σε drones, tablets, αυτοκίνητα, συσκευές εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας, ιατρικά εργαλεία και συσκευές Internet of Things (IoT).

Ζημιογόνο αποδείχθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016 για την Ericsson, καθώς τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 300 εκατ. σουηδικών κορωνών, έναντι κερδών 11 δισ. κορωνών το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη της τάξης των 417 εκατ. κορωνών. Οι πωλήσεις της σουηδικής εταιρείας ανήλθαν σε 65,2 δισ. κορώνες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί πωλήσεων 59,2 δισ. κορωνών.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Fiat Chrysler Automobiles NV, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 409 εκατ. ευρώ έναντι 196 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αύξηση της τάξης του 1% σημείωσαν και τα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 29,72 δισ. ευρώ. Για το 2017, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει έσοδα 115 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέψεις, ύψους 3,1 δισ. στερλινών, αναμένεται να εμφανίσει στο δ’ τρίμηνο του 2016, η Royal Bank of Scotland, εν μέσω της πιθανότητας διακανονισμού με τις ΗΠΑ για την υπόθεση των αγοροπωλησιών ενυπόθηκων χρεογράφων. Οι συνολικές προβλέψεις, ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,7 δισ. στερλίνες το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τη βρετανική τράπεζα ωστόσο, να διαβεβαιώνει πως «δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα αποθέματα των μερισμάτων». Η RBS, η οποία τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διευθετηθεί η νομική διαμάχη για τις πωλήσεις ενυπόθηκων χρεογράφων, την περίοδο προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Δυσμενείς επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία από την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε., προεξόφλησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.  Από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι «η αβεβαιότητα θα έχει αισθητή επίδραση στη βρετανική οικονομία τόσο το 2017, όσο και το 2018».  Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αναγνώρισε πως οι έως σήμερα οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας έχουν αποδειχθεί καλύτερες του αναμενομένου.

Σημειώνεται ότι το εγχώριο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, άνω των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5%.

Αύξηση της τάξης του 30% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Nordea Bank, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 848 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κερδών στα 845 εκατ. ευρώ.  Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στη μείωση του κόστους λειτουργίας. Aς σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 18,4% έναντι 16,5% το προηγούμενο έτος.