Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Εντείνεται η απαισιοδοξία των οικονομολόγων για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διενεργήθηκε από 1 έως 24 Ιουλίου και στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 500 οικονομολόγοι, οι προοπτικές για σχεδόν το 90% των περισσότερων από 45 οικονομιών της δημοσκόπησης ή αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω ή παρέμειναν αμετάβλητες. Η απαισιοδοξία των οικονομολόγων οφείλεται στην ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας. Δεν περιορίζεται μάλιστα στο 2019, αλλά επεκτείνεται και για το 2020.
Με δεδομένο πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, εγκαταλείπουν το ελεύθερο εμπόριο και στρέφονται στην επιβολή δασμών στα πλαίσια του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, πάνω από το 70% των 250 οικονομολόγων που απάντησαν σε πρόσθετη ερώτηση, δήλωσε πως μια βαθύτερη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πολύ πιο πιθανή απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων προέβλεψαν ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με τους εμπορικούς τους εταίρους θα ενταθούν φέτος και πάνω από το 80% αυτών που μετείχαν ανέφερε πως είναι η απαρχή ενός κύκλου διεθνούς οικονομικής εξασθένισης. «Ακόμη και χωρίς την επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ή το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Ευρώπη ή αλλού, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει ήδη ακόμη περισσότερο», επισημαίνει ο Στέφαν Κούπμαν, κορυφαίος οικονομολόγος στη Radobank.
Πληθωρισμός και ανάπτυξη
Στην ίδια δημοσκόπηση οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο που έχουν θέσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ή δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση. Οι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2019, προχώρησαν μάλιστα σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους για τον πληθωρισμό.
Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι 1,3%, 1,4% και 1,5% για το 2019, το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, και είναι χαμηλότερη κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας για κάθε ένα από τα έτη αυτά σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους. Για τον ρυθμό ανάπτυξης, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι 1,2%, 1,3% και 1,4% για το 2019, το 2020 και το 2021, αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για το 2019 και το 2021 είναι αμετάβλητες, ενώ για το 2020 είναι χαμηλότερες κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας.
Επιβράδυνση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ
Την απαισιοδοξία των οικονομολόγων του Reuters για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μικρότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν ο πρόεδρος Τραμπ αναλάμβανε την εξουσία. Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,1%. Για ολόκληρο το 2018 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε 2,9%, ενώ για φέτος προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,5%.