Skip to main content

Market Beat: Τις ανοδικές προσδοκίες απειλεί ο τρομοκράτης κοροναϊός   

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά του 2020 θα παρακολουθήσουμε τη διαμόρφωση μιας νέας έκφρασης που θα ξεκινά ως εξής: Όταν φταρνίζεται η Κίνα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια…

Σήμερα το πρωί στα διεθνή μέσα διαβάσαμε: Η Γερμανία δήλωσε την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση ατόμου που είναι φορέας του θανάσιμου κοροναϊού που ξέσπασε στην Κίνα. Το υπουργείο υγείας της Βαυαρίας δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι ένας άντρας στην πόλη Starnberg, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μονάχου, έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχει από τον ιό. Ο ασθενής βρίσκεται σε “καλή κατάσταση” και απομονώθηκε υπό ιατρική παρακολούθηση, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του. Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία ή την εθνικότητα του ασθενούς.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του θανάσιμου κοροναϊού και το φαινόμενο να ανακοινώνονται εντοπισμοί ασθενών σε διαφορετικές χώρες του κόσμου ενισχύει την τάση φυγής από τις μετοχικές αξίες.

Το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη γίνεται νωρίτερα από της Αθήνας και η εικόνα τους χθες στα πρώτα λεπτά ήταν τρομακτική. Οι βασικοί δείκτες που αντιπροσώπευαν μετοχές με πραγματικά τεράστιες κεφαλαιοποιήσεις, συγκριτικά με των δικών μας εισηγμένων, ήτοι DAX, FTSE 100, CAC40 έχαναν πάνω από -1%! Κάτι ανάλογο συνέβη και στο ΧΑ, αφού είχαμε άνοιγμα με καθοδικό χάσμα περίπου 4 μονάδων και γρήγορα σε οκτώ λεπτά για την ακρίβεια βρέθηκε 12 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο στις 948,64 την Παρασκευή.

Στο πρώτο ημίωρο ο ΓΔ ήταν στις 940 μονάδες με απώλειες -0,88% και τζίρο 6 εκατ. ευρώ με 685.000 ευρώ πακέτα για ΟΤΕ. Μετά την αρχική βουτιά η ισορροπία είχε ορίσει πλάγια κίνηση του ΓΔ ανάμεσα στις 939,5 και 941 μονάδες. Μόνο που αυτή είχε αναγκάσει τα περισσότερα blue chip σε απώλειες και υποσχόταν απλά μια στενή παρακολούθηση της δυναμικής των αγορών στην Ευρώπη, με λιγότερες απώλειες από αυτές των μεγάλων χρηματιστηρίων του ευρώ. Μετά την πρώτη ώρα (για την ακρίβεια μετά τις 11:45) το ταμπλό έδειξε πως το χαμηλό των πρώτων λεπτών δεν θα ήταν ο πυθμένας της πρώτης συνεδρίασης  της πέμπτης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Η πτώση των βασικών δεικτών στην Ευρώπη όταν συμπληρώθηκαν τρεις ώρες συναλλαγών στην Αθήνα είχε ξεπεράσει το -2% και οδηγός της καθόδου ήταν οι πιέσεις στα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street που εμφάνιζαν αρνητική μεταβολή της τάξης του -1,5%.

Η φυγή από το ρίσκο που συνεπάγονται οι επενδύσεις σε μετοχικές αξίες παγκόσμια επηρέασε τις αποφάσεις των θεσμικών επενδυτών και στην αγορά της Αθήνας. Αλλά πολλοί εγχώριοι παράγοντες φρόντισαν μια μέρα με σημαντικές απώλειες για τον ΓΔ που ωστόσο ήταν μικρότερες από εκείνες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης να τονίσουν τις θετικές τους προσδοκίες. Τολμώντας να ορίσουν τους επόμενους στόχους της αγοράς.

Η  Optima Bank εκτιμούσε:  “Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch μετά το κλείσιμο της Αγοράς στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα μπορούσε να δώσει στήριξη σε μία δύσκολη εβδομάδα λόγω των Παγκόσμιων ανησυχιών για κοροναϊό”,.

Η  Beta Sec επισήμανε: “Συνεδρίαση μικτής ψυχολογίας η σημερινή, καθώς η αρνητική διάθεση των Διεθνών Αγορών, επηρέασε την αισιοδοξία από την αναβάθμιση της Fitch”.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ τόνισε: “Η Αγορά έχει σαν νέο στόχο τις 957 μονάδες και πρώτη στήριξη στις 930. Στα θετικά η αναβάθμιση της Fitch, επιφυλακτικό το κλίμα, στις Διεθνείς Αγορές, λόγω Κίνας και ‘Brexit”.

Η  Leon Depolas Sec σημειώνει:“Η αναβάθμιση του rating της Χώρας με θετικό outlook, ήταν σίγουρα μια θετική έκπληξη για το Χ.Α. Ωστόσο, επικράτησαν οι πιέσεις στις τιμές ,λόγω της ανησυχίας για την επέκταση του ιού. Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, των εταιρικών αποτελεσμάτων των Δεικτοβαρών εταιρειών Apple, Facebook, αλλά και SAP στην Γερμανία. Επιπλέον, την Τετάρτη συνεδριάζει και η FED”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η Αγορά συνεχίζει να κινείται με χαρακτηριστικά ‘bull market. Μεγάλος μας στόχος είναι το επίπεδο των 1030 μονάδων, ανεξάρτητα από τις όποιες διορθώσεις, ενώ κλειδί της κίνησης συνεχίζει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που περιμένουμε να μας δώσει νέα δεδομένα σε σχέση με το σχέδιο “Ηρακλής”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε χθες  την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες . Έτσι στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,57% ή 454 μονάδες στις 28.535,80, ο S&P κατέγραψε απώλειες -1,57% στις 3.243,63 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,89% στις 9.319,31 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+1,3%) και Pfizer (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-4,1%) και Caterpillar (-3,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% στα 53,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού, σημείωσε άνοδο 0,5% καθότι ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας όπως οι τρέχουσες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έχασε οκτώ μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,60%, ενώ απέχει λιγότερο από τριάντα μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του 1,32% (Ιούνιος 2016).

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εξάπλωση του κοροναϊού.  Όπως μεταδίδει το Reuters, το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 95,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 96,3 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο στις 97 μονάδες.

Χθες απηύθυνε προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τη μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση ο Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit,.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» -2,26% στις 414,07 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -2,29% στις 7.412,05 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,74% στις 13.204,77 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,68% στις 5.863,02 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1019 από 1,1025 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΧΑ

Με μικρότερες απώλειες η Αθήνα σε μέρα πτώσης σε παγκόσμια κλίμακα 

Στην πρώτη σύνοδο της πέμπτης  εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 945,00 με πτωτικό  χάσμα  (3,64 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (948,64), κινήθηκαν νευρικά. Με πτωτική κατεύθυνση για 8 λεπτά και αυτό ήταν αρκετό για την εγγραφή του πρώτου ελάχιστου της μέρας στις 936,61 μονάδες με επιστροφή στις 940. Αλλά, μετά τις 11:35 με δύο κύματα προσφοράς μετοχών στις 13:26 ορίστηκε το κατώτερο μέρας, οι 930,95 από 941,47 μονάδες την προηγούμενη.  Από  τις 13:30 ως τις 14:48 με καθαρά ανοδική δυναμική οδηγήθηκε στις 938,3 και αμέσως μετά και ως το τέλος των δημοπρασιών κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 936,2 και τις 938,2. Ωστόσο με την ισορροπία  μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ξεκίνησε μια διαρκής πλάγια κίνηση ως τις 17:01 που οδηγήθηκε ο ΓΔ στις 937,81, με το  μέγιστο μέρας να παραμένει η τιμή στο άνοιγμα. Δηλαδή οι 945,00 από 949,20 την Παρασκευή, που σημειώθηκε στις 10:30.

Από τις 13:27 με σταθερή υπεροχή της ζήτησης, είχαμε το διάστημα της διαπραγμάτευσης που αφιερώθηκε στην χωρίς διακοπές προσπάθεια  για να οδηγήσουν τον ΓΔ κοντά στο ανώτερο μέρας αλλά στις 14:48, στις 15:43 και στις 16:587 πέρασε για πολλοστή φορά πάνω από τις 938 μονάδες, απέχοντας κατά πολύ τις 945,00, το μέγιστο του πρώτου μέρους. Άρα δεν υπήρξε επανάληψη της τακτικής που εφάρμοσαν οι θεσμικοί σε προηγούμενες συνεδρίες της εβδομάδας, με κλείσιμο κοντά στο ανώτερο μέρας, γιατί δεν εμφανίστηκαν μεγάλες εντολές αγοράς  πριν από τις δημοπρασίες. Σήμερα λοιπόν παραχωρήθηκε χρόνος για να ξεσπάσουν σοβαρές πιέσεις, αλλά δεν παρουσιάστηκε επιπλέον προσφορά στο δεύτερο μέρος. Εμφανίστηκαν όμως μεγάλες εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 938 που ίσχυαν στο τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο, κυρίως ανάμεσα στις 940 μονάδες και τις 937 μονάδες. Η πτωτική εικόνα που εμφάνισαν όσα από τα ασιατικά χρηματιστήρια λειτούργησαν και οι εντολές πώλησης που επικράτησαν στην Ευρώπη, χωρίς παρέμβαση από την εικόνα των συναλλαγών στις ΗΠΑ που είχαν αρνητική μεταβολή στα ΣΜΕ των βασικών της δεικτών και καθοδική έναρξη που γρήγορα εξελίχτηκε σε καθοδική κίνηση, δικαιολογούν την επιφύλαξη στη διάθεση για συμμετοχή. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα συμβάδιζαν όμως με τη μόνιμη πτώση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν βοήθησε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς με κατάληξη, η διατήρηση της πλάγιας  κίνησης στο τελευταίο δίωρο να ορίσει μια σταθερή απόσταση από το μέγιστο μέρας. Στις 17:01 ο ΓΔ είχε τοποθετηθεί στις 937,81 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η νευρικότητα οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ ελαφρά πάνω από τα επίπεδα των 936. Έτσι, έκλεισε τελικά 12,39 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις μεταβολές τους, ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,18%, ΟΛΠ +1,10%, ΜΟΗ +0,49%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,24%. Οι τράπεζες είχαν καθοδική  τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν ΕΥΡΩΒ -3,36%, ΦΡΛΚ -3,34%, ΜΠΕΛΑ -2,77%, ΕΤΕ -2,50%, ΜΥΤΙΛ -2,41%, ΠΕΙΡ -2,40%, ΒΙΟ -2,38%, ΛΑΜΔΑ -2,24%, ΕΛΠΕ-2,13%, και ΕΧΑΕ -2,08%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, όση υπήρξε, δεν βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 63,297 από 63,899 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 5,751 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  15 μονάδες και με 13 μονάδες   μεταβολή, η απόδοση από 1,31% έπεσε στο 1,18%.

Επηρέασαν καθοδικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,24%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,02% από 0,00%, την ΕΤΕ στο -2,50% από +0,83%, ΕΥΡΩΒ -3,36% από -0,60% και την ΠΕΙΡ στο -2,40% από +2,51%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή -1,24% από +2,72% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε δραματικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 3) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,31% οδηγήθηκε στις 936,252 από 948,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2333,69 από 2365,84 με μεταβολή -1,36%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,046 από 61,859 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,751 από 6,940 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 39,221 από 47,313 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,885 από 4,184 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 79, των καθοδικών 72 από 28 και 26 από 31 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Διατήρησαν τις ουδέτερες προσδοκίες τους οι traders

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα.  Τον έκλεισαν δε, 32,15 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο, οι 2356,68 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 13:14 αλλά επίσης στις 13:27, και ήταν οι 2326,24 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2337,48. Το κλείσιμο στις 2333,69 από 2365,84 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,36% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,659 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 996 συμβόλαια με ανώτερο τις 2349,00 και κατώτερο τις 2326,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2333,00 από 2366,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 118 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με ανώτερο τις 2345,75 και κατώτερο τις 2323,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 2333,50 από 2370,75 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 98 ανοικτών θέσεων από 84 την προηγούμενη. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά Φεβρουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 10.296 από 10.563 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον συνολικά εμφάνισε άνοδο. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 124 συμβόλαια σε τιμές εξάσκησης τις 2350, 2400 και 2450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 161 συμβόλαια λήξης Μαρτίου για τιμή εξάσκησης τις 2250 και τις 2350 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια επέκτειναν την παγκόσμιων διαστάσεων καθοδική τάση σήμερα Τρίτη 28/1, καθώς η Κίνα έλαβε πιο δραστικά βήματα για την καταπολέμηση του coronavirus, ενώ τα ομόλογα ενισχύθηκαν με βάση τις προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ερεθίσματα  για να αντισταθμίσουν την πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 106 στην Κίνα, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβήτησαν εάν το Πεκίνο μπορεί να περιορίσει εντός της χώρας τον ιό που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανένας θάνατος δεν έχει αναφερθεί εκτός της Κίνας μέχρι στιγμής.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η Αγορά συνεχίζει να κινείται με χαρακτηριστικά ‘bull market. Μεγάλος μας στόχος είναι το επίπεδο των 1030 μονάδων, ανεξάρτητα από τις όποιες διορθώσεις, ενώ κλειδί της κίνησης συνεχίζει να είναι ο Τραπεζικός κλάδος, που περιμένουμε να μας δώσει νέα δεδομένα σε σχέση με το σχέδιο “Ηρακλής”.

Την Παρασκευή η Fitch ανακοίνωσε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, στο “ΒΒ”, ενώ πλέον μας λείπουν δύο μόλις βαθμίδες για να χαρακτηριστούμε και “investment grade”. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη την επόμενη διετία είναι της τάξεως του 2,5%, με την Κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να διαψεύσει θετικά τις προβλέψεις.

Στην Αγορά για δεύτερη εβδομάδα είδαμε περαιτέρω διάχυση της ρευστότητας στην μεσαία και την μικρή κεφαλαιοποίηση, με αύξηση του ενδιαφέροντος από τους Μικροεπενδυτές.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το πρώτο μεγάλο στόχο το επίπεδο των 1030 μονάδων και πολύ σημαντική στήριξη, σε “μεγάλη εικόνα”, την ζώνη των 905 – 886 μονάδων.

Οι Οίκοι σταδιακά συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις, με την Αγορά να μπαίνει, μέρα με την μέρα, στο “μικροσκόπιο” νέων Ξένων και Ελλήνων Επενδυτών.

Ο Βιομηχανικός και ο Κατασκευαστικός κλάδος είναι πρώτοι στο επίκεντρο των επενδύσεων, μιας και είναι και οι πρώτοι που επηρεάζονται σημαντικά από την ανάπτυξη. Από την άλλη ο κλάδος της Ενέργειας είναι ‘παντός καιρού’, μιας και οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν με αυξημένους ρυθμούς, ενώ ο κλάδος της Πληροφορικής αρχίζει και κερδίζει σημαντικό έδαφος”.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια επέκτειναν την παγκόσμιων διαστάσεων καθοδική τάση σήμερα Τρίτη 28/1, καθώς η Κίνα έλαβε πιο δραστικά βήματα για την καταπολέμηση του coronavirus, ενώ τα ομόλογα ενισχύθηκαν με βάση τις προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν ερεθίσματα  για να αντισταθμίσουν την πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 106 στην Κίνα, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβήτησαν εάν το Πεκίνο μπορεί να περιορίσει εντός της χώρας τον ιό που έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανένας θάνατος δεν έχει αναφερθεί εκτός της Κίνας μέχρι στιγμής.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας  αρχικά υποχώρησε -1% στις ασιατικές συναλλαγές ενώ στις 9:00 δική μας ώρα οι απώλειες μειώθηκαν στο -0,83%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,9% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα οι απώλειες μειώθηκαν στο -0,55%, οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν 1,4% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα οι απώλειες μειώθηκαν στο -1,35% και ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,09%.