Skip to main content

Στο νέο QE του Ντράγκι ελπίζουν τα ελληνικά ομόλογα

Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, οδηγώντας τα σε αρνητικό επίπεδο αν κριθεί αναγκαίο, και επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση) τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος δικαιολόγησε τις αποφάσεις αυτές, στην εντεινόμενη αβεβαιότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η προοπτική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτοχρόνως, ο πληθωρισμός παρά την άνοδο που έχει σημειώσει φαίνεται να αποκλίνει από το στόχο του «πλησίον 2%».

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως το νέο κύμα προστατευτισμού και ο αρνητικός αντίκτυπος του στο διεθνές εμπόριο, η αστάθεια των αναδυομένων αγορών, προστίθεται πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, και το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit.

Όπως είπε ο ίδιος με βάση τις τακτικές οικονομικές και νομισματικές αναλύσεις, «αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα».

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε πλήρως τις κύριες πληρωμές από τις ληξιπρόθεσμες αξίες που αγοράσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία που αρχίζουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται διατηρεί ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ ενώ τα περαιτέρω κέρδη στην απασχόληση και οι αυξανόμενοι μισθοί εξακολουθούν να στηρίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας, η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης και το αδύναμο διεθνές εμπόριο εξακολουθούν να βαρύνουν τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, η παρατεταμένη παρουσία αβεβαιοτήτων, που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, η αυξανόμενη απειλή προστατευτισμού και τα τρωτά σημεία στις αναδυόμενες αγορές, περιορίζουν το οικονομικό κλίμα, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως και άλλοι τομείς της πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων.

Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά προκειμένου να ενισχυθεί το παραγωγικό δυναμικό και το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ, να μειωθεί η διαρθρωτική ανεργία και να αυξηθεί η ανθεκτικότητα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν δημοσιονομικά αποθέματα.

naftemporiki.gr