Skip to main content

Κόστα: Άδικη και αντιπαραγωγική οποιαδήποτε κύρωση στη Λισαβόνα

«Άδικη και αντιπαραγωγική» χαρακτήρισε οποιαδήποτε κύρωση επιβληθεί από την Ε.Ε. στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι άναψαν «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Λισαβόνας και της Μαδρίτης.

«Όλη αυτή η διαδικασία κινείται σε λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός μιλώντας στον Τύπο στη Λισαβόνα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επαναφέρει φέτος το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ. το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.) «χωρίς να προσφύγει σε ένα σχέδιο Β ή σε έκτακτα μέτρα» για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία και η Ευρωζώνη δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα από την εφαρμογή κυρώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, σε βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας», συνέχισε ο κ. Κόστα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία η οποία κινήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης «αφορά αποκλειστικά την περίοδο 2013-2015» και «δεν αποτελεί κρίση για την πολιτική την οποία ασκεί η σημερινή κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η προηγούμενη κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα λιτότητας, σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ (2011-2014).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο «αξιοσέβαστος Γερμανός υπουργός Οικονομικών» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν επανειλημμένα παρουσιάσει την προηγούμενη κυβέρνηση σαν ένα «υπόδειγμα καλού μαθητή», σημείωσε ο κ. Κόστα.

«Το να προτείνεται τώρα να τιμωρηθεί η Πορτογαλία διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα είναι κάτι το οποίο απαξιώνει τον κ. Σόιμπλε και δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ακόμη ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει επικριτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση του κ. Κόστα, κρίνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Οι αναφορές του κ. Σόιμπλε προκάλεσαν την ενόχληση της Λισαβόνας, η οποία κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Πορτογαλία και του επέδωσε διαμαρτυρία.

Η Κομισιόν, η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, έχει, μετά την έναρξη της διαδικασίας, προθεσμία 20 ημερών για να προτείνει μέτρα σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πρόστιμα ύψους έως και 0,2% του ΑΕΠ -δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ για την Ισπανία και 360 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.