Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η τουριστική αγορά στην Ελλάδα μετά και την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο φορείς του κλάδου επισημαίνουν, ότι «οι κρατήσεις που είχαν παγώσει το προηγούμενο διάστημα πλέον κινούνται ανοδικά» με τις μηχανές της τουριστικής βιομηχανίας να εργάζονται για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του ΣΚΕΤΕ Γιάννης Ρίτσος υπογράμμισε, ότι «από το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρείται αναστροφή της αρνητικής τάσης στο μέτωπο των κρατήσεων που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα και ανάσχεση των ακυρώσεων, που όπως είπε δεν ήταν και το βασικό πρόβλημα των προηγούμενων 15 ημερών».
Αντίθετα όπως ανάφερε το ξεπάτωμα των κρατήσεων ήταν το βασικό πρόβλημα τονίζοντας, «ότι πλέον μπαίνουν κρατήσεις στα συστήματα». Ωστόσο όπως συμπλήρωσε «δεν έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός έτσι όπως θα ήταν το φυσιολογικό αυτή την περίοδο, αλλά η τάση είναι αυξητική». Βέβαια «για τις επόμενες μέρες θα μιλάμε για ομαλοποίηση» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ρέτσος κρίνει ως εξαιρετικά σημαντικό το άνοιγμα των τραπεζών, καθώς τονίζει ότι «όταν συμβεί και αυτό, θα είναι ένα μήνυμα προς τους έξω ότι η κατάσταση βαίνει προς πλήρη ομαλοποίηση».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι «με όσα έχουν συμβεί δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο ρεκόρ εφέτος και ο πήχυς για τους ξενοδόχους είναι στα περυσινά δεδομένα». «Αν πετύχουμε τις 24 εκατομμύρια αφίξεις θα είναι επιτυχία», ανάφερε ο κ. Ρέτσος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Ελλάδας Λύσσανδρος Τσιλίδης τόνισε ότι «ο ρυθμός των κρατήσεων θα επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Νικόλας Κελαϊδίτης, τουριστικός πράκτορας ο ίδιος, εκτίμησε ότι η τουριστική σεζόν θα επεκταθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται. «Ζήτηση για την Ελλάδα υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κελαϊδίτης.
Πηγή: ΑΜΠΕ