Παρά τις επιφυλάξεις που εμφανίστηκαν με την υψηλή μεταβλητότητα της τάσης στο ξεκίνημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα φάνηκε πως είχαν πολύ λιγότερες. Για αυτό έδειξαν αποφασισμένοι από το άνοιγμα και σε ολόκληρο πρώτο ημίωρο να ωθήσουν την Αγορά ψηλότερα. Το πέρασμα στις 10:54 από τις 901,17 μονάδες με κλείσιμο στις 901,60 ήταν στιγμιαίο και οι 907,05 ακολούθησαν στις 12:01. Σχεδόν παντού κυριαρχούσε η αμφιβολία για τη συνέχεια. Αυτή τη βδομάδα βλέπετε, όσα θα μπορούσαν να απαντήσουν με κάποιο τρόπο στα ερωτήματα των αγοραίων, θα έρθουν την Πέμπτη. Αλλά τελικά η αγορά παρέδωσε στο τέλος πολύ λιγότερα από αυτά που υποσχόταν η πορεία της ως τις 16:50. Κάτι πολύ καλύτερο θα ανησυχούσε, παρά θα ανακούφιζε του επαγγελματίες της αγοράς. Αλλά και η οριακή πτώση του 25άρη, με το 0,05% του ΓΔ, δεν είναι κατάληξη που δεν θα επηρεάσει σήμερα.
Η δυναμική στα ευρωπαϊκά αντίθετα απέφερε ικανοποιητικά κέρδη στο κλείσιμο. Η εικόνα όμως από το χρηματιστήριο αναφοράς για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η εικόνα συμβάλλει στη διατήρηση των επιφυλάξεων χωρίς να ωθεί σε φυγή από το μετοχικό ρίσκο. Ο Dow Jones αφού έπιασε στο πρώτο μέρος τιμές ρεκόρ υψηλών υποχώρησε κατά -0,4% ή 126,15 μονάδες, με τον S&P500 σε οριακή πτώση μετά το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο του βίου του την Παρασκευή. Οι δείκτες μετοχών των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει ως προς τη διαπραγμάτευσή τους επί το πλείστον χαμηλούς τόνους κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Επειδή οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά παραγόντων όπως οι οικονομικές προοπτικές, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υψηλές αποτιμήσεις για τις μετοχές. Ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι επενδυτές παραμένουν στην άκρη των συναλλαγών. Περιμένοντας για ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις πολιτικές παροχής φθηνού χρήματος, οι οποίες έχουν υποστηρίξει ένα ράλι των μετοχών τον προηγούμενο μήνα.
Οι μετοχές της Ασίας άνοιξαν υψηλότερα σήμερα, στον απόηχο ενός ρεκόρ υψηλού στον παγκόσμιο δείκτη των μετοχών, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι τα στοιχεία επί του πληθωρισμού και για τη νομισματική πολιτική αργότερα μέσα στη εβδομάδα θα προσφέρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους βασανίζουν μήνες πλέον.
Ευτυχώς για την Αθηναϊκή αγορά μετά τις 12:30 η τάση είχε γυρίσει σε ανοδική συμβάλλοντας στο να ξεπεράσει ο τζίρος στο πρώτο δίωρο τα 10 εκατ. ευρώ. Έτσι ο ΓΔ κρατιόταν στις 904,47 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του +0,32%. Αυτή τη φορά η συμβολή των μετοχών της μεσαίας ήταν χαμηλή γιατί η διαπραγμάτευση περιλάμβανε πιέσεις από ρευστοποιήσεις σε πρόσφατα κερδισμένους τίτλους, με κέρδη σε όσους η διόρθωση για τους ίδιους λόγους είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη βδομάδα. Το θέμα ήταν πως μετά από τον ορισμό των ορίων που προαναφέραμε η κίνηση του μέσου όρου έγινε πλάγια μεταξύ των 904,1 και 905,8 μονάδων. Με άμεση συνέπεια την σταθεροποίηση των ρυθμών στις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και έτσι, με τη συμπλήρωση πέντε ολόκληρων ωρών ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ καθόταν στις 905,5 μονάδες με μεταβολή κοντά στο +0,4%. Όλα τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών ήταν μετρίως μέτρια.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής καχεξίας, η υπέρβαση των 900 μονάδων του ΓΔ συντελέστηκε και η αναμέτρηση με τις 908 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση χαρακτηρίζει ως κρίσιμο όριο αντίστασης, είναι πλέον κοντά. Με το παρατεταμένα θετικό momentum των Διεθνών Αγορών να δίνει προβάδισμα στο ανοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ.”
Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “ Στο μέτωπο των εγχώριων εταιρικών κερδών σε θετική τροχιά συνεχίζουν τα μεγέθη τις Τέρνα Ενεργειακής με αύξηση εσόδων 6%, στα 94,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων οριακά αυξημένα στα 44,9 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή επιβαρύνθηκε με 98,5 εκατ. ευρώ από το Τέξας, αλλά οδήγησε και στην απαλλαγή της Εταιρείας από δάνεια, συμμετοχικούς τίτλους εξομοιούμενους με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα συνολικού ύψους $615 εκατ. (έως τις 31 Μαρτίου 2021). Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να κινηθεί υψηλότερα, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στο εξωτερικό”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επενδυτές αντέδρασαν ήπια στη συμφωνία ορόσημο των χωρών G7 για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί η στήριξη κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά αποτελέσματα των εταιριών.
Παράλληλα, αίσθηση και σχόλια προκάλεσαν οι παρατηρήσεις που έκανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν της στο Bloomberg News. δήλωσε ότι η πρόταση δαπανών ύψους 4 τρις δολαρίων του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα έχει θετικό αντίχτυπο στη χώρα, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve είπε ότι τα σχέδια του Προέδρου θα φτάσουν περίπου τα 400 δις δολάρια κάθε χρόνο – ένα επίπεδο δαπανών που υποστήριξε ότι δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει υπερβολικό πληθωρισμό.
Ωστόσο οι Dow Jones και S&P ξεκίνησαν την εβδομάδα με απώλειες.Ο Dow Jones υποχώρησε -0,36% ή 126,15 μονάδες στις 34.630,24, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,08% στις 4,226,52 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 13.881,72 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (+1,2%) και Microsoft (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-1,8%) και Merck & Co (-1,7%). Η Amazon υποχώρησε 0,2% ενώ το Facebook και η Apple ενισχύθηκαν μόλις 0,2% και 0,1% αντίστοιχα.
Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στα 1,2195 δολάρια, καθώς στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,57%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ και στα στοιχεία επί του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά με εξαίρεση τον DAX. Πιθανά διότι υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, κατά 0,2%. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ωστόσο, έκαναν άλμα 78,9% – πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Θετική η συνολική εικόνα των δεικτών, αφού ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,22% στις 453,56 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 7.077,22 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,1% στις 15.677,15 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,43% στις 6.543,56 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με άνοδο +0,83% και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε κατά +0,99%.
Στα στοιχεία που θα λάβει υπόψη η ΕΚΤ είναι το δεδομένο πως αυξήθηκε το κόστος των επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο δείκτης για το μέσο κόστος νέων δανείων στις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,56%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,31%.
ΧΑ
Με ζήτηση για ΤΕΝΕΡΓ ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ, οριακή άνοδος με υπέρβαση των 902 μονάδων
Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω ανοδικής νευρικής συσσώρευσης για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και πτώσης στη Νέα Υόρκη με κυρίαρχη την διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην Αθήνα, που εξαντλήθηκε στα τελευταία λεπτά με ρευστοποιήσεις στις δημοπρασίες. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια σχεδόν μονίμως σε θετικό πεδίο πορεία, με διακυμάνσεις αλλά χωρίς αναζήτηση οροφής άνω των 905 μονάδων, στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους. Επίσης, εκτός από δυο αλλαγές στο πρόσημο του ΓΔ, οι μέτριες επιδόσεις προέκυψαν, επειδή είχαμε παράλληλα εμφάνιση σταθερών εντολών αγοράς για δυο από τις Τραπεζικές μετοχές. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της μεικτής τάσης από το άνοιγμά τους, την σταθεροποίησαν σε άνοδο μικρή στη συνέχεια με σταθεροποίηση των κερδών, με αποτέλεσμα αρκετά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της συνόδου εδώ, να έχουν κέρδη της τάξης του +1% και μικρά κέρδη στα υπόλοιπα.
Στο τέλος της συνόδου η άνοδος δεν ήταν αρκετή για να φέρει τον ΓΔ πάνω από τις 903 μονάδες. Οι πιέσεις σε 12 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για 3 blue chip οδήγησαν τον μέσο όρο πλάγια κίνηση λίγο πάνω από τις 904 μονάδες ως τις 16:50. Για μικρά διαστήματα εμφανίστηκε αυξημένη προσφορά μετοχών και η κίνηση του ΓΔ κάτω από τα επίπεδα των 901,60 μονάδων μονάδες κατέληξε στις 901,17 , που ήταν το χαμηλό μέρας και ήρθε στις 10:54. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια διαπραγμάτευση σε θετικό πεδίο με αιτία τις αδύναμες εντολές πώλησης στα περισσότερα blue chip και υπήρξε σταθερό ενδιαφέρον για την μετοχή της ΕΕΕ (+0,87%) κύρια, και με την άνοδο των 3 εκ των 4 τραπεζικών μέτοχων, τα πτωτικά είχαν μετριότατες απώλειες και μικρότερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των δεικτών.
Σήμερα, οι 12 ανοδικές μετοχές του 25άρη ενισχύθηκαν από +0,31% ως +2,04% με 12 συνολικά πτωτικές και την ΕΥΡΩΒ στα αμετάβλητα και ο συνδυασμός τους οδήγησε τον ΓΔ σε άνοδο +0,05%.
Τα blue chip που ώθησαν πτωτικά ήταν οι ΜΥΤΙΛ -1,82%, ΦΡΛΚ -1,46%, ΟΤΕ -1,31%, ΜΠΕΛΑ -0,84%, ΜΟΗ -0,75%, TITC -0,69%, ΒΙΟ -0,65%, και ΕΧΑΕ -0,58%. Στον αντίποδα με άνοδο έμειναν στο τέλος 11 και με κέρδη πάνω από +0,50% βρέθηκαν οι ΤΕΝΕΡΓ +2,04%, ΔΕΗ +1,19%, ΛΑΜΔΑ +1,04%, ΑΛΦΑ +0,91%, ΕΕΕ +0,87%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ με +0,73%. Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1424,70 από 1416,69 μονάδες την Παρασκευή, με μεταβολή +0,57%, ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΠΛΑΘ +7,15%, ΟΛΥΜΠ +2,52%, ΕΥΑΠΣ +2,40%, ΚΡΙ +2,33%, και ΑΤΤ +1,32%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1,00% βρέθηκαν ΑΒΑΞ -3,24%, ΣΕΝΕΡ -1,82%, ΕΛΤΟΝ -1,65%, και ΚΟΥΕΣ -1,27%, και σήμερα οι πωλητές επανήλθαν αποφασισμένοι να ενθυλακώσουν τα κέρδη από την περασμένη εβδομάδα.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 901,87 με ανοδικό χάσμα (0,27 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (901,60), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική δυναμική. Στις 12:01 εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας στις 907,05 μονάδες. Η εγγραφή του πυθμένα ήρθε στις 10:54 και ήταν οι 901,17 από 894,14 μονάδες την προηγούμενη και ακολούθησε νευρική πλάγια κίνηση από τις 12:12 ως τις 16:48 που επανέφερε την αγορά στις 905 μονάδες. Μετά ξεκίνησε μια σχεδόν κατακόρυφη κάθοδος με συνέχεια και μέσα στις δημοπρασίες. Έτσι το εύρος διακύμανσης περιορίστηκε στις 6 μονάδες αρκετά μικρότερο συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης συνόδου, καθώς οι μάχες δόθηκαν για συγκεκριμένα blue chip αλλά είχαμε ήπια μόνιμα ανοδική κίνηση με λιγοστές ανακατατάξεις στο τέλος για το δεύτερο μέρος.
Τη σύνοδο σφράγισε σημαντικά κατώτερο, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 44,124 από 57,599 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 3,748 από 7,061 εκατ. για ΜΟΗ ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ. Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 8,22% από 0,811% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,833%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,502 από 63,464 δις ευρώ.
Επηρέασαν καθοριστικά και ανοδικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,38%). Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 15) έναντι των καθοδικών (12 από 8) και ένα την ΕΥΡΩΒ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,05% οδηγήθηκε στις 902,02 από 901,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2186,08 από 2188,07 μονάδες με μεταβολή -0,09%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 44,124 από 57,599 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 3,748 από 7,061 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 17,7 από 26,141 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε48 από 74, των καθοδικών 58 από 36 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 33 από 23 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Πιθανά οι traders των παραγώγων να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σήμερα
Με δεδομένη την υποχρέωση των traders των παραγώγων να παρακολουθούν στενά κάθε μεταβολή της τεχνικής εικόνας του FTSE25 αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για την αγοραία συναίνεση οι αντιστάσεις που θεωρούν πως θα συναντήσει ο δείκτης μετά την υπέρβαση της ζώνης των 2145 -2148 μονάδων αποφασιστικά εντοπίζονται στις 2185, 2200, 2216 και 2230 μονάδες. την περασμένη Παρασκευή, ο FTSE25 έκλεισε ψηλότερα από την αντίσταση των 2185. Χθες δε αφού χτύπησε στις 2201,9 ενδοσυνεδριακά. Δηλαδή πάνω από το δεύτερο επίπεδο αντίστασης στη σειρά αλλά έκλεισε στις 2186, παραμένοντας σε κίνηση με ανοδικά χαρακτηριστικά… υπό όρους. Αυτοί σήμερα σε κάθε αλλαγή θα κινήσουν τους επενδυτές σε μια αγορά που εξαρτάται από τη συναλλακτική δραστηριότητα της υποκείμενης αγοράς.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,47 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά -1,99 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο, οι 2185,67 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:54. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 12:01 και ήταν οι 2201,90 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2186,08 από 2188,07 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 4,302 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 185 συμβόλαια με ανώτερο τις 2198,25 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2182,25 με τελευταίες πράξεις στις 2187,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2188,50 με 5938 από 5930 ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 38 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2169,50, χαμηλό στις 2160,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2161,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2158,75 από 2157,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 377 από 391. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με αποτέλεσμα να μείνει 1 ανοικτό ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 5 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν και αφορούσαν ειδικά στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6695 ΣΜΕ όγκο που έκλεισε στα 1,09 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 781 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 4274 ΣΜΕ λήξης και έκλεισαν στα 1,52 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 590 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΥΡΩΒ με 2223 για την τρέχουσα σειρά που έκλεισε στα 0,795 ευρώ. Επίσης διακινήθηκαν 7 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΤΕ ήταν 857 ΣΜΕ που έκλεισε στα 2,66 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 8 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Τα αμέσως επόμενα σε όγκο ήταν τα 223 ΣΜΕ για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 180 για ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ ήταν 140 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μειώθηκε και αφορούσε στα 1500 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, και στα 650 για ΑΛΦΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ο Τραπεζικός κλάδος θα προσπαθήσει να συντηρήσει δυνάμεις, μέχρι και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha BankΑΛΦΑ +0,91%, με το ενδιαφέρον να είναι αισθητά μεγαλύτερο από το παρελθόν. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σημείωσε αρνητικό πρόσημο 2,3%, μια επίδοση που αποτέλεσε θετική έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, καθώς η Οικονομία έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές, βοηθούμενη και από νέες επενδύσεις. Ουσιαστικά η Οικονομία φαίνεται πως έχει μπει ήδη σε τροχιά αισθητής ανάκαμψης, με μόνο αναπάντητο ερώτημα τη συμβολή του Τουριστικού κλάδου, στις φετινές επιδόσεις.
Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν γίνει “απαιτητικές” σε αρκετούς τίτλους, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να αναζητά διέξοδο σε υποτιμημένες μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σημαντικές τεχνικές μεσοπρόθεσμες διασπάσεις, σε μεγάλο αριθμό μετοχών αυτής της κατηγορίας, με αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται, μετά από χρόνια, αρκετά χαρτοφυλάκια που δίνουν νέα ρευστότητα στην Αγορά.
Ζούμε την περίοδο που η λεγόμενη “Περιφέρεια” αντεπιτίθεται, αλλά εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως όσες καλές Εταιρείες κι αν φιλοξενεί, όταν αποφασίσουν να “κλείσουν τα φώτα”, οι τζίροι πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα και η αποεπένδυση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η άνοδος των “μικρών χαρτιών” γίνεται, μέχρι να βρεθεί η ευκαιρία, ώστε να γίνει “διανομή” μέχρι την επόμενη φορά. Σίγουρα για πολλούς, οι χαμηλές τιμές στο ταμπλό αποτελούν δέλεαρ και προσελκύουν πολύ εύκολα χρήμα υψηλού ρίσκου. Είναι χρήμα Επενδυτών, που αν πει κανείς με νούμερα ότι είναι φτηνός ο Καρέλιας στα 300 ευρώ, εκείνοι θα ασχοληθούν με τους τίτλους των cents. Αυτού του είδους τα κεφάλαια κάνουν πολύ εύκολα “θόρυβο” στο ταμπλό, με αρκετά lobbies να έχουν “αναστηθεί” μετά από πολλά χρόνια.
Τεχνικά η αγορά κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 906 μονάδων σε πρώτη φάση, θυμίζοντας ότι η ζώνη 916 – 919 είναι και το καίριο επίπεδο, που διάσπασή του θα ενεργοποιήσει και πάλι σημαντικούς αγοραστές. Ο τζίρος μέχρι σήμερα δεν δείχνει να επαρκεί για τη διάσπαση, παρόλα αυτά αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ο Τραπεζικός κλάδος μας είχε συνηθίσει να είναι ουραγός στα αγοραστικά σήματα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα προηγείται της Αγοράς κάτι που μας δείχνει ότι το ενδιαφέρον έχει επανέλθει και πάλι.
Τα “stop” σε αρκετούς τίτλους που παραμένουν πτωτικοί έχουν έρθει σε πολύ κοντινά επίπεδα, κάτι που μας βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Η Α.Μ.Κ. της Aegean Airlines φαίνεται να τελειώνει με επιτυχία και πλέον μένει να περιμένουμε την είσοδο των νέων τίτλων, για να δούμε τι προσφορά θα υπάρξει. Ο τίτλος έχει φτιάξει σημαντική βάση στήριξης στην ζώνη των 5,10. Επόμενες Α.Μ.Κ. αυτές της Alpha και της Ελλάκτωρ. Σε μία Αγορά που έχει ανατιμηθεί αισθητά, οι αυξήσεις δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν μπει στην Αγορά να τοποθετηθούν, μαζί με τους βασικούς Μετόχους. Οι αυξήσεις σε μία “bull market” δίνουν αποδόσεις.
Τo επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές νέες ομολογιακές εκδόσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από Έλληνες Επενδυτές που διψάνε για αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.Εν κατακλείδι, όσο περνάει ο καιρός η Αγορά πείθει νέους Επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα, περιμένοντας αποδόσεις και πιστεύοντας ότι η Οικονομία έχει ξεκινήσει μία νέα ανοδική πορεία. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και ειδικά αν ο ΓΔ καταφέρει να περάσει και να σταθεροποιηθεί σε τετραψήφιο επίπεδο τιμών. Τα τελευταία χρόνια ο ΓΔ έκανε αρκετές επισκέψεις στο 900 – 950 και πως έχει να “δει” τις 1000 μονάδες από το 2014.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας υποχωρούν αν και άνοιξαν υψηλότερα σήμερα Τρίτη 8/6, με τους επενδυτές να ελπίζουν για στοιχεία περί του μεγέθους του πληθωρισμού και επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αργότερα, μέσα στην εβδομάδα που είναι γεμάτη από συναντήσεις και μηνύματα μέσω δεδομένων που θα τεθούν υπόψη κάθε αντίστοιχης κεντρικής τράπεζας. Στην Ασία, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα αναμένονται αύριο.
Στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 σημείωσε άνοδο +0,32% στα 4:30 δική μας ώρα, ενώ στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,18%. Στην Ιαπωνική αγορά μετοχών ο Nikkei 225 σημείωσε επίσης άνοδο στο ξεκίνημα κατά +0,35%, καθώς η χώρα αναθεώρησε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναφέρθηκε αρχικά. Αλλά στις 8:45 είχε πλέον μεταβολή -0,2%.
Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,11%, ακολουθώντας την πορεία που διαγράφει ο Παγκόσμιος Δείκτης της MSCI All-Country, ο οποίος σημείωσε άνοδο +0,1% τη Δευτέρα, σημειώνοντας το έκτο κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ υψηλού βίου σε επτά ημέρες. Αλλά στις 8:50 δική μας ώρα ο δείκτης για τις ασιατικές μετοχές εκτός Ιαπωνίας ήταν στο -0,29%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε στο +0,4% ενώ στις 8:45 είχε μεταβολή -0,42%. Ο δείκτης αναφοράς για τα blue chip της Κίνας CSI300 άνοιξε χωρίς μεταβολή. Στις 8:50 δική μας ώρα ήταν στο -1,21%.