Skip to main content

Πιέζει η τουριστική αγορά για μια θέση στην πράσινη λίστα της Βρετανίας

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Πιέσεις ασκούνται στη βρετανική κυβέρνηση από την τουριστική αγορά, προκειμένου να προσθέσει ταξιδιωτικούς προορισμούς στην «πράσινη» επιδημιολογική λίστα της. Μετά την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, που κράτησε στο πορτοκαλί την Ελλάδα, και «γύρισε» στο πορτοκαλί και την Πορτογαλία, εξέλιξη που «ακυρώνει» τα σχέδια για άνοιγμα πολλών ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα μας, όλοι τώρα αναμένουν την επόμενη απόφαση της 28ης Ιουνίου 2021.

Μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι έχουν ήδη στρέψει τα βέλη τους κατά της βρετανικής κυβέρνησης, προκειμένου να προβιβάσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, μέσα στους οποίους και ελληνικά νησιά, στην «πράσινη» λίστα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της TUI της Βρετανίας, η οποία αναφορικά με τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης σημειώνει: «Αυτή η τελευταία ανακοίνωση είναι ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω για τη βιομηχανία μας. Μετά τις υποσχέσεις ότι το Global Travel Taskforce θα οδηγούσε σε ένα σαφές πλαίσιο, η κυβερνητική απόφαση να μετακινήσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών προς την τουριστική βιομηχανία. Η κυβέρνηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα δημιουργηθεί μια πράσινη λίστα που θα είναι υπό παρακολούθηση και όταν θα επιβεβαιώνεται επιδημιολογικό ζήτημα για κάποιον προορισμό θα προηγείται προειδοποίηση πριν τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε αλλαγή διάρκειας μιας εβδομάδας, ώστε οι ταξιδιώτες να μη χρειάζεται να επιστρέψουν εσπευσμένα πίσω. Η κυβέρνηση αθετεί τις εξαγγελίες της».

Ακυρώσεις πτήσεων

Επισημαίνεται ότι στις 28 Μαΐου η TUI UK αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά ακυρώσεων πτήσεων σε κόκκινους και πορτοκαλί προορισμούς, «λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας», όπως είχε δηλώσει.

Αλλά και η EasyJet σημείωνε ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης μπορεί να ανοίξει για ασφαλή ταξίδια.

Πάντως, σύμφωνα με την dw, στην επίσημη ταξιδιωτική οδηγία στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι πλέον οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται πέντε ελληνικά νησιά: Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη και για τουριστικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα. Πρακτικά, σημειώνει η dw, για τους ταξιδιώτες δεν αλλάζει κάτι άμεσα, αλλά δίνει την ελπίδα ότι κάποια ελληνικά νησιά σύντομα θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η βρετανική αγορά είναι στρατηγικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, αφού προ πανδημίας σταθερά επισκέπτονταν τη χώρα μας περισσότεροι από 2,5 εκατ. Βρετανοί σε ετήσια βάση.

Θετικά νέα

Στον αντίποδα, θετικά είναι τα νέα που έρχονται από το Βέλγιο, αν και σαν αγορά είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή της Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η του Ιούλη οι Βέλγοι που θα επιστρέφουν από χώρες της Ε.Ε. που είναι στην πράσινη ή στην πορτοκαλί ζώνη δεν θα έχουν υποχρέωση για υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, εφόσον είναι εμβολιασμένοι. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιρούνται μεν από την καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Ρωσικές ελπίδες

Σε ένα ακόμα μέτωπο μεγάλου ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, τη ρωσική αγορά, ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας Πολύκαρπος Ευσταθίου σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και από τις δύο χώρες για την επέκταση των πτήσεων. Μέχρι τότε, η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας θα είναι περιορισμένη, πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης εκτελούνται οκτώ πτήσεις την εβδομάδα στη γραμμή Μόσχα-Αθήνα, από τις εταιρείες Aeroflot και Aegan. Επίσης η S7 Airlines πραγματοποιεί εβδομαδιαίες πτήσεις επιβατών και εμπορευμάτων προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο, ενώ από τις 17 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις επιβατών και εμπορευματικών μεταφορών προς Ηράκλειο από το Εκατερίνμπουργκ από την Ural Airlines.

Σημειώνεται πάντως ότι σε πρώτη φάση ο πήχης είχε ανέβει πολύ ψηλά για τη Ρωσία, αφού γινόταν λόγος ακόμα και για αφίξεις ανάλογες του 2019 (περίπου 500.000).