Skip to main content

Επιτέλους… αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά αντιδράει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βγάζουν «άμυνες», στηρίζοντας το τεχνικό όριο των 810 – 815 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,63% στις 817,36 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,67% στις 2.129,85 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 4,72 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 37 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,65% στις 778,22 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,29% και η Alpha Bank κατά 1,48%. Στον αντίποδα, η Attica Bank μειώνεται κατά 2,83%, ενώ Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ενισχύεται κοντά στο 3%, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Viohalco, Aegean και Ελλάκτορα. Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξάνεται κατά 1,03% και της Lamda Development κατά 0,60%.

Τα ελληνικά ομόλογα, από την πλευρά τους, εμφανίζουν οριακή επιδείνωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 1,2 μονάδα βάσης στο 5,422% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 3,451%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν αύξηση κατά 1,8 μονάδα βάσης στις 488,4 μονάδες βάσης.

Oι επενδυτές, μετά τις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, επιχειρούν να αντιδράσουν και να διατηρήσουν το τεχνικό όριο των 810 – 815 μονάδων. Ωστόσο, η προβληματική εικόνα στις τράπεζες συνεχίζεται, με τους αναλυτές να αδυνατούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τα αίτια των διαρκών ρευστοποιήσεων.

Στο μεταξύ, σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, η αύξηση του σχετικού δείκτη αποδίδεται στην ισχυρή βελτίωση του κατασκευαστικού κλάδου, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια έργα.

Την ίδια ώρα, τις επενδύσεις που σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά στοιχεία θα λειτουργήσουν ως «καταλύτες» στην πορεία των μετοχών των Folli Follie, Jumbo και ΟΠΑΠ κατά το τρέχον έτος, αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC. Για την Jumbo γίνεται αναφορά στον σχεδιασμό της εισηγμένης να αυξήσει τα καταστήματά της στη Ρουμανία από 8 σε 25 εντός της προσεχούς πενταετίας.

Για τη Folli-Follie, παράλληλα, εκτιμάται πως οι υψηλότερες επενδύσεις στα ψηφιακά κανάλια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα έσοδα, ενώ για τον ΟΠΑΠ επισημαίνεται ότι το 2017 θα είναι μια μεταβατική χρονιά με την ανάπτυξη των VLTs και τις αναβαθμίσεις στις υποδομές των καταστημάτων, τα οποία απαιτούν υψηλότερο CAPEX τα επόμενα δύο χρόνια.    

naftemporiki.gr