Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι αγορές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου θα επιβραδυνθεί στο 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – ο ασθενέστερος ετήσιος ρυθμός από τις αρχές του 1992. Η επίσημη ανακοίνωση ήταν ακριβώς πάνω στις προβλέψεις ενώ οι πιο αισιόδοξοι ρυθμοί παραγωγής και λιανικών πωλήσεων του Ιουνίου προσέφεραν σημάδια βελτίωσης. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα κέρδη ενδέχεται να μην είναι βιώσιμα και αναμένουν ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εφαρμόζει περισσότερα μέτρα στήριξης τους προσεχείς μήνες.
Οι εμπορικοί εταίροι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας παρακολουθούν στενά την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, καθώς ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας-ΗΠΑ γίνεται μεγαλύτερος και δαπανηρός, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Τα σημερινά στοιχεία για την ανάπτυξη τόνισαν τις απώλειες της ορμής για την οικονομία από το 6,4% του πρώτου τριμήνου, εν μέσω προσδοκιών ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις και να αποκαταστήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Η πορεία των τιμών στην αγορά της Αθήνας δεν ήταν έξω από το πνεύμα των συναλλαγών στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν επίσης. Αλλά διέφερε πολύ, στο μέγεθος των πιέσεων και των απωλειών κατά συνέπεια. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα, έφερε στον ΓΔ πτώση -4,06%, στον 25άρη -5,38% και στον FTSEM -3,29%. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Ιουλίου να διαμορφωθεί στο -1,17% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -4,24% και ο FTSEM -0,08%. Έτσι η απόδοση έτους ψαλιδίστηκε και διαμορφώθηκε στο +39,96%, +32,45% και +36,03% αντίστοιχα.
Ενώ των άλλων ευρωπαϊκών η εικόνα είχε ως ακολούθως: Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -0,62% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +11,56%. Ο DAX υποχώρησε -1,95%, ενώ στο 2019 κέρδισε +16,71%, ο CAC είχε μεταβολή -0,37% και στο 2019 αποδίδει 17,80%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,45%, στο έτος κερδίζει 9,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ωστόσο, με άνοδο +0,90%, στο έτος κερδίζει +21,06%.
Οι έμπειροι συναλλασσόμενοι γνωρίζουν πως δεν είναι εμπειρικός κανόνας το «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Είναι η αποτύπωση της φύσης του χρηματιστηρίου σαν μηχανισμός προεξόφλησης. Έτσι οι εγχώριοι αναλυτές και η αγοραία συναίνεση απέδωσαν την πτώση τη βδομάδα που πέρασε, στην άνοδο της αγοράς από τη μέρα που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του Μάη για της ευρωεκλογές ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Συνεπώς, ήταν η προεξόφληση αυτού του γεγονότος (της ανάδειξης νέας κυβέρνησης με αυτοδυναμία κοινοβουλευτική) που άρπαξε την αγορά από τα επίπεδα των 730 μονάδων και σε 30 συνόδους, με 9 μόνο πτωτικά κλεισίματα, την έστειλε στις 900 ήτοι 170 μονάδες ψηλότερα. Αλλά η πρόσφατη πορεία προς τις 900, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων από επενδυτές της ομάδας των οπαδών του υπερβολικού ρίσκου. Αφού «τολμούσαν» να στοιχηματίζουν, τις μέρες που οι περισσότεροι «γνώριζαν» τον νικητή των εκλογών. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη προ των εκλογών, η άνοδος ήταν +0,18% και την Παρασκευή +0,19%. Ποιοι ρευστοποιούσαν την περασμένη βδομάδα; Αυτοί που με τις αγορές τους στις 27 Μαΐου προκάλεσαν άνοδο +6,09% (με κλείσιμο στις 776,6), αλλά και εκείνοι που στις 28 Μαΐου έφεραν το +2,32% (με κλείσιμο στις 794,63) ενώ στις 30 του ίδιου μήνα (με κλείσιμο στις 818,33) προκάλεσαν μεταβολή πάνω από +3%.
Τώρα οι αγοραίοι που αντιλαμβάνονται το χρηματιστήριο ως μηχανισμό προεξόφλησης, δεν μπαίνουν με δύναμη στις συναλλαγές, γιατί η διάθεσή τους για ρίσκο τρέφεται από θετικές προσδοκίες. Αυτές αργούν. Καθώς εκείνο που θα προεξοφλήσει η αγορά αρχικά, είναι μια περίοδος «τυφλή», με τα σχέδια της νέας κυβέρνησης επί άγραφου κοινοβουλευτικά χάρτου και την θορυβώδη αντίδραση της αντιπολίτευσης δεδομένη. Θα απαιτηθεί κατ’ αυτούς αρκετός χρόνος, για να φθάσει στην πραγματική οικονομία η αλλαγή που επικοινωνιακά τουλάχιστον, έχει ήδη επιτελεστεί.
Πτώση από -6,5% και πάνω, που εκτός της ΣΕΝΕΡ είναι οι νικητές του έτους ως τώρα εμφάνισαν οι: ΠΕΙΡ -14,94% με επίδοση έτους +228,10%, ΑΛΦΑ -13,55% με επίδοση έτους +45%, ΕΤΕ -12,50% με επίδοση έτους +97,27%, ΕΥΡΩΒ -8,93% με επίδοση έτους +50,09%, ΔΕΗ -8,74% με επίδοση έτους +74,19% και ΣΕΝΕΡ -6,61% με επίδοση έτους +13,56%. Για τη στήλη, ανάμεσα σε εκείνες που εμφάνισαν στη βδομάδα της γενικευμένης πτώσης απώλειες κάτω του -2%, κρύβονται οι μετοχές που θα δώσουν στο τέλος τους 2019 κέρδη καλά, κυρίως δε χωρίς συναισθήματα εγκλωβισμού.
Αναφέρουμε την ομάδα των blue chip με πτώση από -3,5% και κάτω ήτοι ΟΠΑΠ -3,53% με επίδοση έτους +21,95%, ΜΟΗ -2% με επίδοση έτους +11,90%, ΦΡΛΚ -1,75% με επίδοση έτους +37,07%, ΑΡΑΙΓ -1,67% με επίδοση έτους +11,79%, ΟΤΕ -1,26% με επίδοση έτους +31,30%, ΤΙΤΚ -0,87% με επίδοση έτους -6,19%, ΟΛΠ -0,22% με επίδοση έτους +56,55%, ΜΥΤΙΛ -0,19% με επίδοση έτους +46,50%, ΤΕΝΕΡΓ -0,14% με επίδοση έτους +30,89%. Ανάμεσά τους θα είναι οι νικητές του 2019 λόγω καλών θεμελιωδών μεγεθών και από την τάση της αγοράς να μειώσει τις ασυμμετρίες που προκάλεσε μια άνοδος στηριγμένη σε προσδοκίες πολιτικού χαρακτήρα, χωρίς χτυποκάρδια για τους επενδυτές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Κίνδυνοι στις αγορές λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων
Στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατάκτησαν επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε ρεκόρ βίου. Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη εμφάνισαν μικρές απώλειες. Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ασία και την Ευρώπη είναι εμφανής και κλαδεύει τη διάθεση για ρίσκο των επενδυτών και τη διάθεση για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις.
Η παραδοξότητα
Όπως και αν προσεγγίσουμε τα μακροοικονομικά δεδομένα για την οικονομία των ΗΠΑ, διαπιστώνεται ότι αναπτύσσεται δυναμικά, με πολύ χαμηλή ανεργία και πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Οι δείκτες Dow Jones και S & P 500 είναι δίπλα στα επίπεδα ρεκόρ υψηλών και τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Δηλαδή, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, βρίσκεται σε οικονομική περίοδο που οι αναλυτές παλαιότερα αποκαλούσαν ιδανική (Goldilocks). Χωρίς κανένα οικονομικό πεδίο πάρα πολύ καυτό ή πολύ ψυχρό, καθώς όλα λειτουργούν στα σωστά επίπεδα.
Ωστόσο η άνοδος των μετοχών δεν συνδέεται με την οικονομική πραγματικότητα, σύμφωνα με το 50% των αναλύσεων που μελετήσαμε για το σχόλιό μας. Την αποδίδουν στην εκτίμηση των αγοραίων δυνάμεων, πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο τέλος Ιουλίου. Μια κίνηση εξασφάλισης ενάντια στη έστω και απομακρυσμένη πιθανότητα να καταρρεύσει σύντομα η οικονομία, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Κατάσταση που από το 100% των αναλύσεων αποδίδεται εν μέρει στον εμπορικό πόλεμο, που ξεκίνησε και διατηρεί η διοίκηση Trump. Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα, πως θα είναι ξεκάθαρο λάθος από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, ο οποίος έχει εκφοβιστεί από τον Πρόεδρο Trump και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για την άντληση περισσότερης ρευστότητας σε μια οικονομία που ήδη έχει άφθονη.
Η Barclays στο εβδομαδιαίο σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία μεταξύ άλλων παρατηρούσε: «Η ανακοίνωση της Fed αυτή την εβδομάδα ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου τον Ιούλιο, ακριβώς την ώρα που τα στοιχεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, συνέχισαν να προκαλούν έκπληξη για την ανοδική τους πορεία. Ακόμα και η ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις δυσοίωνες προσδοκίες και, ενώ τα εμπορικά δεδομένα της Κίνας παρέμειναν αδύναμα, η εικόνα των πιστώσεων στην Κίνα έδειξε μια βελτίωση που προκλήθηκε από την πολιτική. Μια μείωση από τη Fed τον Ιούλιο φαίνεται τώρα αναπόφευκτη και αναμένουμε από την ΕΚΤ να υποδείξει ένα πακέτο πολιτικής για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα δεδομένα που προκύπτουν έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για να κριθεί αν η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.
Τα στοιχεία των ΗΠΑ της τρέχουσας εβδομάδας, για τις λιανικές πωλήσεις και της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, θα διασαφηνίσουν τη δύναμη της εγχώριας οικονομίας, ενώ τα στοιχεία για τις σταθερές επενδύσεις στην Κίνα και η απελευθέρωση του ΑΕΠ του 2ου τριμήνου θα βοηθήσουν να αποδειχθεί εάν βρισκόμαστε στην αρχή μιας ευρύτερης βελτίωσης της παγκόσμιας δραστηριότητας».
Η επιβράδυνση υπάρχει
Η πλειονότητα των αναλυτών που παρέμειναν δύσπιστοι και προβλέπουνε την επιβράδυνση της κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης. Εύστοχα οι πλέον ειδικοί στις αμερικανικές μετοχές ειδοποιούν πως ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Οι περισσότεροι επισημαίνουν τη σημασία των αποτελεσμάτων εταιριών με παγκόσμια παρουσία όπως η Citigroup (ανακοινώνει την Δευτέρα 15/7), οι JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson (ανακοινώνουν την Τρίτη 16/7) οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix (ανακοινώνουν την Τετάρτη 17/7) οι Morgan Stanley, Philip Morris (ανακοινώνουν την Πέμπτη 18/7) και oι American Express και BlackRock (ανακοινώνουν την Παρασκευή 19/7).
Οι αναλυτές που μέσα από τη λεπτομέρεια συμπεραίνουν για τη μεγάλη εικόνα, υπογραμμίζουν ότι πέρα από τα δεδομένα, η διήμερη μαρτυρία του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο έστειλε ένα πιο ευνοϊκό προς τις μειώσεις μήνυμα από ό, τι αναμενόταν. Οδηγώντας τους αμερικανικούς μετοχικούς δείκτες σε υψηλά βίου, ενώ η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ έγινε λιγότερο ανεστραμμένη, καθώς οι αποδόσεις των 3 μηνών χρεογράφων μειώθηκαν και οι αποδόσεις των 10 ετών αυξήθηκαν. Κάνοντας ήδη «καλό» στην εικόνα της οικονομίας μέσα από τη δυναμική στις αγορές κρατικού χρέους. Τονίζουν παράλληλα τη σημασία που θα έχουν αυτή την εποχή τα αποτελέσματα των εταιριών των εμπορικών σιδηροδρόμων στις ΗΠΑ. Καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο βαθιά ο πολυμέτωπος εμπορικός πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών του Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζει τις εμπορικές εταιρείες και την ευρύτερη οικονομία.
Τα αποτελέσματα της Union Pacific Corp την Πέμπτη και της Kansas City Southern την Παρασκευή, μπορεί να δονήσουν τις αγορές εν μέσω ανησυχιών ότι οι νέοι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποδυνάμωση της ζήτησης για μεταφορείς εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, εταιρειών εμπορευματοκιβωτίων και μεταφορικών μέσων. Υπάρχει ακόμη και έκφραση για «ύφεση των εμπορευματικών μεταφορών» και οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν τον τομέα των μεταφορών ως βαρόμετρο της οικονομικής υγείας των ΗΠΑ. Η Pacific, χρησιμοποιεί ένα σιδηροδρομικό δίκτυο με μήκος 32.000 μίλια που περιλαμβάνει το συγκρότημα Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες, ένα λιμάνι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος της ροής φορτίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι δασμοί έχουν ήδη επηρεάσει τις προσδοκίες και τη δραστηριότητα της εταιρείας. Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο συνολικός όγκος των εμπορευματικών μεταφορών μειώθηκε, χτυπημένος από την μείωση κατά 7% των φορτίων των σιτηρών λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την Κίνα.
Γιατί θα κάνει το λάθος ο Powell
Στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική στο Κογκρέσο, ο Powell ανέφερε το εμπορικό ζήτημα οκτώ φορές στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του. Αναφέρουμε την πρώτη: “Αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το στόχο 2%, οι αντιτιθέμενες εξελίξεις, όπως οι εντάσεις στο εμπόριο και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, έχουν προσθέσει βάρος στην οικονομική δραστηριότητα και τις προοπτικές”. Αλλά αυτή που θα στηρίξει την ανάλυση που ακολουθεί είναι η όγδοη: «Φαίνεται ότι οι αβεβαιότητες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και τις ανησυχίες για τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ».
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει η Fed τα επιτόκια. Ο δε επικεφαλής της Fed Jerome Powell ισχυρίζεται ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και δεν θα υποκύψει στην πολιτική πίεση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Trump έχει ανακαλύψει τον τέλειο τρόπο για να αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει… να δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουνε ότι θα ήταν λάθος (αλλά όχι τραγικό), καθώς δεν βλέπουνε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουνε κάποια από τα σπάνια πυρομαχικά της Fed αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα διαπιστώνεται από την Barclays ότι: Η βιομηχανική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ κρατήθηκε καλύτερα από ό, τι αναμενόταν τον Μάιο. Ωστόσο μια σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο φαίνεται αναπόφευκτη, αν και ο ρυθμός της μπορεί να είναι σταδιακός. Η επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν υπογράμμισε τους κινδύνους που φέρνει η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά δεν προέβη σε σημαντικές αναθεωρήσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης. Η σύνοδος της ΕΚΤ, του Ιουνίου, δεν μπόρεσε να παράσχει νέες κρίσιμες πληροφορίες. Εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα είναι ανοιχτή σε πρόσθετη τόνωση της νομισματικής πολιτικής αυτόν τον μήνα συμβάλλοντας στους πόθους των αγοραίων για χαλάρωση χωρίς όρια.
ΧΑ
Μια άκρως πτωτική αλλά αναμενόμενη εβδομάδα
Υπάρχουν συνάνθρωποι που πληροφορούνται για το χρηματιστήριο μόνο τις μέρες που γίνονται ακραία πράγματα στο ταμπλό και όποτε το χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, στην μεταξύ τους αντιπαράθεση. Αυτοί μόνο θα έμεναν με το στόμα ανοικτό, από το γεγονός της πτώσης του ΓΔ κατά -4,06% και του 25άρη κατά -5,38% τη βδομάδα μετά τις εκλογές. Επειδή το κόμμα με την καθαρότερη θέση υπέρ της ελεύθερης αγοράς κέρδισε, με ικανή, για αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποσόστωση. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως δεν είναι εμπειρικός κανόνας το «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Είναι η αποτύπωση της φύσης του χρηματιστηρίου σαν μηχανισμός προεξόφλησης.
Η ένταση των πιέσεων δικαιολογείται από το ύψος των κερδών, που κορύφωσαν τη Δευτέρα το πρωί. Όταν οι εντολές από την προσυνεδρίαση προκάλεσαν το άνοιγμα της αγοράς στις 900,31 μονάδες. Διότι αμέσως μετά, ξέσπασαν πιέσεις. Προκαλώντας κλείσιμο στις 878,17 από 894,66 μονάδες στις 5/7 με απώλειες -1,84% για τον ΓΔ και -2,15% για τον 25άρη που έκλεισε στις 2203,05 από 2251,42 μονάδες. Ήταν σύνοδος με ικανό (23 μονάδες) εύρος διακύμανσης με πτωτικό αποτέλεσμα στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,274 από 60,222 δις ευρώ την Παρασκευή, μείωση σχεδόν ένα δις ευρώ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,09%) ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,690 εκατ. ευρώ με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,367 εκατ. Την Τρίτη τα σύννεφα βάρυναν και μια καταιγίδα πωλήσεων χτύπησε την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κατόπιν το σύνολο των μετοχών. Ήταν ο ορισμός της καθοδικής υπερβολής. Οδήγησαν πτωτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,41%) αλλά επίσης οι πλέον κερδισμένες των ημερών πιέστηκαν σκληρά, ΛΑΜΔΑ -6,97%, ΔΕΗ -6,95%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,08%, ΜΠΕΛΑ -5,64% και ΦΡΛΚ -5,17%. Κανένα blue chip δεν εμφάνισε κέρδη. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 57,034 δις ευρώ με πάνω από 2 δις ευρώ μείωση. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,986 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,378. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -4,28% και έφθασε στις 840,58 μονάδες, επίπεδα τιμών που κινήθηκε επί επτά συνεδρίες από τις 10 Ιουνίου και μετά. Ο 25άρης έκλεισε στις 2112,37 με μεταβολή -4,12% με τον FTSEM στο -5,10%.
Την Τετάρτη, με βουτιά στους όγκους, σημειώθηκε αντίδραση στην υπερβολή που «στοίχισε» 3 δις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Αθήνας, με 24 blue chip ανοδικά αλλά τζίρο στα 67,374 εκατ. ευρώ πακέτα αξίας 2,516 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα στις 838,3 μονάδες ήταν η κατώτερη τιμή του ΓΔ στη βδομάδα. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,55%) και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,50%. Έφθασε στις 861,57 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2150,61, με μεταβολή +1,81%. Την Πέμπτη, με σύνοδο δύο όψεων, και τζίρο, ακόμα χαμηλότερο, στα 60,973 εκατ. ευρώ με
πακέτα αξίας 0,378 εκατ., επήλθε ισορροπία. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,20% και έφθασε στις 863,33 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2147,65 με μεταβολή -0,14%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,94%) και η εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 1). Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου ανοδικά για ένα τέταρτο, με εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 865,19 μονάδες. (Μπορεί να φαίνεται ως διακύμανση στη βδομάδα η διαφορά από τις 900,31 ως τις 738,32 ήτοι 62 μονάδες αλλά η ουσιαστική με βάση τους όγκους διακύμανση έγινε μεταξύ των 745 και 875 μονάδων). Μετά τις 10:50 την Παρασκευή, οι πιέσεις πέρασαν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο ως το τέλος. Αλλά ήταν αξιοσημείωτη η αντίδραση από τα χαμηλά των 846,65 μονάδων, ως την τιμή κλεισίματος στις 858,35, με απώλειες -0,58% ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2130,28 με μεταβολή -0,81%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,363 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,144. Με τον μέσο ημερήσιο στη βδομάδα στα 78,1 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου στα παράγωγα, έφερε στον ΓΔ πτώση -4,06%, στον 25άρη -5,38% και στον FTSEM -3,29%. Με αποτέλεσμα η επίδοση του Ιουλίου να διαμορφωθεί στο -1,17% για τον μέσο όρο, όταν ο 25άρης χάνει -4,24% και ο FTSEM -0,08%. Έτσι η απόδοση έτους ψαλιδίστηκε και διαμορφώθηκε στο +39,96%, +32,45% και +36,03% αντίστοιχα.
Η ιδιαιτερότητα στην εικόνα των blue chip αφορά στο πλήθος, που υπογραμμίζει τη γενίκευση των πιέσεων και τη βαρύτητα, όσων εμφάνισαν μεταβολές κοντά σε αυτές των δεικτών που δεν ήταν ευκαταφρόνητες, ήτοι ΜΠΕΛΑ -5,80%, ΕΕΕ -5,45%, ΑΔΜΗΕ -5,12%, ΛΑΜΔΑ -5,06%, ΕΧΑΕ -4,26%, και ΒΙΟ -4,05%. Άλλα τόσα εμφάνισαν πτώση από -6,5% και πάνω, που εκτός της ΣΕΝΕΡ είναι οι νικητές του έτους ως τώρα. Ήταν οι: ΠΕΙΡ -14,94%, ΑΛΦΑ -13,55%, ΕΤΕ -12,50%, ΕΥΡΩΒ -8,93%, ΔΕΗ -8,74% και ΣΕΝΕΡ -6,61%. Ενώ τα ανοδικά ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,84%, ΕΛΠΕ +1,10% και ΣΑΡ +0,79% με αμετάβλητη τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η μεγαλύτερη ομάδα είναι των blue chip με πτώση από -3,5% και κάτω ήτοι ΟΠΑΠ -3,53%, ΜΟΗ -2%, ΦΡΛΚ -1,75%, ΑΡΑΙΓ -1,67%, ΟΤΕ -1,26%, ΤΙΤΚ -0,87%, ΟΛΠ -0,22%, ΜΥΤΙΛ -0,19%, ΤΕΝΕΡΓ -0,14%. Ανάμεσά τους θα είναι οι νικητές του 2019, χωρίς χτυποκάρδια για τους επενδυτές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Εβδομάδα εκπνοής της σειράς που είχε τα περισσότερα ανοικτά συμβόλαια φέτος
Στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου ενισχύθηκαν οι όγκοι των ΣΜΕ κάθε τύπου, αλλά υποχώρησαν στα options του 25άρη, που βυθίστηκε κατά -5,38%. Είχαμε αύξηση, κατά +132,5%, του συνολικού όγκου στα ΣΜΕ του, που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά +3,46% μόνο, των ανοικτών θέσεων. Μειώθηκε η έκθεση για τον Ιούλιο, αυξήθηκε για τον Αύγουστο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2130,28 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς έναντι του δείκτη, 4,75 μονάδων.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 12.833 συμβόλαια, καταλήγοντας με 17.219 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 1960 από 948 ΣΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ της επόμενης ανήλθε στα 606 από 155 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς Ιουλίου κατέληξαν σε 15.732 από 16.248 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 1487 από 395.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον απλώθηκε ομοιόμορφα, καθώς στα calls είχαμε μέσο όγκο 137 συμβολαίων από 325 την προηγούμενη και στα puts 122 από 159 διατηρώντας τη σχέση calls/puts στο 9/8.
Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή μερίσματος σε είδος σε τιμή 9,56 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι Μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext. Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Ιούλιο.
Το κλίμα στις ξένες αγορές είναι ήπιο καθώς υπάρχει μεν η ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά και η θετική προσδοκία μετά την υπόσχεση του επικεφαλής της Fed για μείωση των επιτοκίων της.
Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου έφερε στους περισσότερους από τους δείκτες των ΗΠΑ που παρακολουθούμε, άνοδο. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,78%, στο 2019 αποδίδει +20,22%. Ο Dow, με κέρδη +1,52%, στο 2019 κερδίζει +17,17%. Ο S&P400 με -0,28%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +17,89%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,01%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +24,25%, και ο Russell 2000 υποχώρισε -0,36% με ετήσια μεταβολή +16.42%.
Ο χρυσός ενισχύθηκε +1,18%, στα 1417,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +10,65%. Με εκτίναξη +4,61%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 60,39 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +32,99%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,28%, ενώ στο έτος +8,35%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,13% και επίδοση στο έτος +2,24%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -1,97%, και αποδίδει στο έτος +7,40%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κατέβηκε κατά -1,05% και στο έτος +10,16%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,67% ο δείκτης SSE Comp της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +17,51%.
Στις ΗΠΑ από αυτή την εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες που έχουν υψηλό ειδικό βάρος στο δείκτη. Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνονται: την Δευτέρα (15/7) ανακοινώνει η Citigroup, την Τρίτη (16/7) οι JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τετάρτη (17/7) οι Alcoa, Ebay, Bank of America, Netflix την Πέμπτη (18/7) οι Morgan Stanley, Philip Morris και τέλος την Παρασκευή (19/7) oι American Express και BlackRock.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ
Πτωτική ήταν η πρώτη βδομάδα της νέα Κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, τα spreads των Ελληνικών ομολόγων παρέμειναν σχετικά σταθερά. Είδαμε ένα ξεκάθαρο “αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός”.
Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ, που βοήθησε την καθιέρωση πτωτικού κλίματος. Με την αναστολή διαπραγμάτευσης, οι εταιρείες που παρέχουν πίστωση, μείωσαν τη στάθμιση της μετοχής, προκαλώντας “margin calls” σε κάποια χαρτοφυλάκια. Με τον ΟΠΑΠ εκτός διαπραγμάτευσης, οι Πελάτες έπρεπε να καλύψουν τα “margin calls” πουλώντας άλλες μετοχές.
Τώρα αν έπρεπε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση, όπως πάντα είναι θέμα κρίσης.
Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε θέμα κινδύνου για την Αγορά. Οι παλιοί Μέτοχοι έχουν την ευκαιρία να επενεπενδύσουν το μέρισμα που τους έδωσε η εταιρεία, στην τιμή € 9,56. Ο βασικός Μέτοχος, αν το έκανε αυτό θα ξεπερνούσε το 33% συμμετοχή και θα υποχρεούτο να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Αποφάσισε λοιπόν να μην επανεπενδύσει και να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ στο € 9,12 που είναι η ελάχιστη τιμή που επιτρέπει ο Νόμος. Αυτό δεν υποχρεώνει κανέναν να πουλήσει σε αυτή την τιμή. Αντίθετα θέτει ένα πάτωμα (floor) στη μετοχή, καθώς είναι αδύνατον για τους επόμενους μήνες, ο ΟΠΑΠ να πέσει κάτω από € 9,12. Να θυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ ήταν στα € 8,50 πριν τις Ευρωεκλογές.
Στη διαδικασία μέχρι να ανακοινωθεί η τελική πρόθεση του βασικού Μετόχου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένοιωσε ανασφαλής και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας συνειρμούς τύπου Follie, που καθόλου δεν βοήθησαν στη διατήρηση θετικού κλίματος. Μέσα στη βδομάδα ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα επίπεδα τιμών που δίνουν στηρίξεις στις 850, 835, 812 και 780 μονάδες, ενώ σημαντικότατη αντίσταση δημιουργήθηκε στις 880 μονάδες.
Από πλευράς της νέας Κυβέρνησης, είναι εμφανής ο στόχος να εντυπωσιάσει με τις κινήσεις της και νομίζω πως τα καταφέρνει. Σε χρόνο μηδέν ανέλαβε ο νέος Πρωθυπουργός, ανέλαβαν οι Υπουργοί, ανατέθηκαν φάκελοι στους Υπουργούς, που για πρώτη φορά έχουν ορόσημα και διαδικασίες ελέγχου και ξεκίνησαν οι συναντήσεις με Φορείς. Είναι εμφανές πως υπάρχει προετοιμασία και πως η επικέντρωση γίνεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι στη γενικότερη ιδέα των πολιτικών λύσεων, που μαγικά θα επιλύσουν τα πάντα.
Τώρα φυσικά πρέπει να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και λύσεις.
Τα κύρια θέματα για την Οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, οι Αποκρατικοποιήσεις και ο Αναπτυξιακός Νόμος. Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προτείνει λύσεις και η Αγορά φαίνεται έτοιμη να τις κρίνει αυστηρά.
Οι Δανειστές βρίσκονται σε περίοδο αγρίων διαθέσεων, καθώς πρέπει να πείσουν τη νέα Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Συνήθως η χαλάρωση γίνεται στην αξιολόγηση του Φθινοπώρου και πάντα εφόσον η Κυβέρνηση τους πείσει.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσφέρει διακυμάνσεις και οι Επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Από την άλλη με κάθε νέα Κυβέρνηση, ξεχωρίζουν κάποιες Εταιρείες που ωφελούνται από τις πολιτικές της και οι Επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση να τις αναγνωρίσουν και να επενδύσουν σε αυτές.
Ο Απόστολος Μάνθος υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS
Φυσιολογική θεωρείται, από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης, η δυστοκία του Γενικού Δείκτη πλησίον των 900 μονάδων, καθώς από εκείνη την περιοχή διέρχεται η 10ετης καθοδικής γραμμή τάσης ‘Q’. Γραμμή η οποία εάν διασπαστεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα προκαλέσει ισχυρά “πυροτεχνήματα”, ανοίγοντας το διάδρομο για τις 1000 με 1050 μονάδες. Πριν όμως την εκδήλωση του προαναφερόμενου θετικού σεναρίου, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει δυνάμεις, κάνοντας ένα ελεγχόμενο καθοδικό “pullback” με ταυτόχρονη ”εξαέρωση” των όποιων γρήγορων ενεργών Επενδυτών θέλουν να ρευστοποιήσουν. Σημεία στήριξης θα είναι τα επίπεδα των 838 και 825 μονάδων.
Οι αποκοπές μερισμάτων έχουν αποδιοργανώσει το δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ωθώντας τον σε μια γρήγορη βύθιση 175 μονάδων, από την ισχυρή αντίσταση των 2275 μονάδων. Σημείο αναφοράς θα είναι αρχικά οι 2100 μονάδες και έπειτα οι 2055 μονάδες, όπου και δε πρέπει να διαρραγούν καθοδικά, καθώς θα ανοίξουν άσχημο μέτωπο με το στρατόπεδο των “Bears”. Διακράτηση του δείκτη πέριξ των 2100 μονάδων, θα δώσει ενδείξεις λήξης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας διόρθωσης.
Ίλιγγο φαίνεται ότι έπαθε διαγραμματικά ο Τραπεζικός δείκτης λίγο πάνω από τις 800 μονάδες, καθώς κατέβηκε μέσα σε 2 συνεδριάσεις 120 μονάδες, ή -15%. Παρόλα αυτά, όσο παραμένει μέσα στο “μαξιλάρι” αντοχής των καθοδικών κραδασμών, θα τον επαναφέρει από εβδομάδα προς την περιοχή των 740 με 750 μονάδων, για μια επανεκτίμηση των διαθέσεων των ρυθμιστών τάσης. Αρνητικά επιδρούν και η συνεχόμενες αλλαγές της βαρύτητας των Τραπεζών στους δείκτες, καθώς προκαλεί βίαιες καθοδικές αναδιαρθρώσεις στα Θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Για παράδειγμα στις τελευταίες συνεδριάσεις οι Τράπεζες έχουν φτάσει να κατέχουν συνολικά το 18,5% της βαρύτητας του Γενικού Δείκτη, από εκεί που έλεγχαν το 26%, ενώ, πλέον, καμία από αυτές δε βρίσκεται ούτε καν στην πρώτη εξάδα, “βλέποντας τις πλάτες” του ΟΤΕ, της ΕΕΕ, του ΜΥΤΙΛ, της ΜΟΗ, της ΜΠΕΛΑ και του ΤΙΤΚ.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec
Οι Επενδυτές πούλησαν την είδηση της αυτοδυναμίας, επιβεβαιώνοντας μια από τις πλέον δημοφιλείς χρηματιστηριακές ρήσεις, που ισχύουν πριν και μετά από κάθε κομβικό γεγονός. Η Αγορά παρόλα αυτά δεν έχασε την φρεσκάδα της, καθώς μετά τις γρήγορες απώλειες του 7% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά αντανακλαστικά που ανέκοψαν την δυναμική της διόρθωσης.
Η πτώση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο “γρήγορο χρήμα” και έχει ισχυρό αποτύπωμα από Εγχώριους Επενδυτές Λιανικής, με πολύ μικρότερη συμμετοχή από Θεσμικούς.
Η εικόνα εισροών στα Μετοχικά Αμοιβαία παρέμεινε θετική, προσεγγίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ την εβδομάδα που πέρασε, συντηρώντας την ισχυρή δυναμική που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές Ιουνίου.
Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν, όσο θα πλησιάζουμε στην ψήφισή τους, στο οικονομικό προσκήνιο. Η Βουλή επανεκκινεί στις 17 Ιουλίου και όπως φαίνεται θα υπάρξουν άμεσα νομοσχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό και την Φορολογία, που θα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου με την ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιου για τα δημοσιονομικά θέματα, όπου θα συζητηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εξοικονομήσεων, που θα προταθούν από την Ελληνική Πλευρά.
Από την στάση των Ευρωπαίων θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων. Σε παράλληλο χρόνο φαίνεται ότι θα τρέξει η νέα έκδοση Ελληνικού ομολόγου 7ετους διάρκειας, καθώς οι συνθήκες μπορούν να θεωρηθούν άριστες, δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας που παρατηρήθηκε στην έκδοση του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σε μια εβδομάδας ισχυρής μεταβλητότητας αύξησε αισθητά το εύρος κίνησης, ξεφεύγοντας από το μονότονα οριακά ανοδικό τέμπο. Αφού δοκίμασε για λίγα λεπτά της ώρας το επίπεδο των 900 μονάδων, στο ξεκίνημα των συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας, κινήθηκε έντονα πτωτικά για να ανακάμψει ζωηρά την Τετάρτη από τις 838 μονάδες.
Η εικόνα των διαγραμμάτων είναι, πλέον, αισθητά αποφορτισμένη από το πολύμηνο ράλι, φθάνοντας στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών, ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως ανάχωμα στην πίεση της προσφοράς.
Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει χαλάσει, αντιθέτως με τους δείκτες απαλλαγμένους από το πληθωριστικό βάρος της επίμονης ανόδου, υπάρχουν εκ νέου προϋποθέσεις για να δοκιμαστεί το επίπεδο των πρόσφατων υψηλών στο άμεσο μέλλον. Οι συναλλακτικοί όγκοι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και δείχνουν ικανοί να υποστηρίξουν το εγχείρημα της επιστροφής στα υψηλά έτους.
Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα της ανόδου, καθώς πλέον σε κάθε “σκαλοπάτι” τιμών (875, 890) θα υπάρξουν πρόθυμοι πωλητές που έχουν εγκλωβιστεί από την γρήγορη κίνηση της περασμένης Τρίτης. Ειδικά το επίπεδο των 875 μονάδων, όπου η Αγορά ξεκίνησε την συνεδρίαση με καθοδικό κενό, ενδέχεται να είναι το βασικότερο σημείο αντίστασης στην πορεία προς τις 900 μονάδες, άρα και η συσσώρευση δυνάμεων πριν την νέα διαφυγή, διεκδικεί καλές πιθανότητες ως επικρατέστερο σενάριο την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή μερίσματος σε είδος σε τιμή 9,56 ευρώ ανά μετοχή. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου λήγει η δημόσια πρόταση της Τιτάν για τις κοινές και προνομιούχες μετοχές. Το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί την επόμενη ημέρα και αν οι Μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου λήγουν οι σειρές Παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Ιούλιο.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας ξεκίνησαν την εβδομάδα ήπια ανοδικά σήμερα Δευτέρα 15/7, αφού σημείωσαν την περασμένη βδομάδα την πρώτη πτώση τους από τις αρχές Ιουνίου, ενώ το δολάριο ήταν σε άμυνα πριν από την ανακοίνωση βασικών οικονομικών δεδομένων από την Κίνα.
Το εμπόριο αναμενόταν να είναι με αδύναμους όγκους καθώς η Ιαπωνία έκλεισε για Δημόσιες αργίες.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν μια σκιά χαμηλότερα στα 524,9 μονάδες αρχικά και τελικά στις 9:00 δική μας ώρα είναι στις 526,44 με κέρδη +0,18%. Έπεσε λίγο περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα, κερδίζοντας όμως προηγούμενα πέντε συνεχόμενες εβδομάδες.
Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν αρχικά -0,8% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα έχαναν -0,50%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας παρουσίασε μείωση -0,3% που αργότερα έγινε οριακή -0,07% και στις 9:00 χάνει -0,16%.