Skip to main content

Ομόλογα: Διόρθωση μετά το ράλι

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Σε διόρθωση προχώρησε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, με ιδιαίτερα μικρό όγκο συναλλαγών, σε μία προσπάθεια να αφομοιώσει τα νέα χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που η Ιταλία δοκίμασε ξανά τις τύχες της στην αγορά με 50ετές ομόλογo.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διόρθωσε ανοδικά στο 2,18% με το spread να επιστρέφει πάνω από τις 250 μονάδες βάσης, αν και ενδοσυνεδριακά η πορεία της απόδοσης ακολούθησε το σύνηθες μοντέλο υποχωρώντας έως το 2,077%. Στο πενταετές ομόλογο με λήξη το 2024, η απόδοση αυξήθηκε στο 1,22%, ενώ στο επταετές με λήξη το 2025 επέστρεψε κοντά στο 1,50%. Στον πιο κοντινό τίτλο με λήξη το 2022, η απόδοση κλιμακώθηκε στο 0,71%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τρία εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Αναλυτές της UBS, αναφερόμενοι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, χαρακτήρισαν τις αποδόσεις τους ικανοποιητικές αλλά εξακολουθούν να θεωρούν το ελληνικό κρατικό χρέος ευάλωτο. Παρότι αναγνώρισαν ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, προειδοποιούν ότι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη και αβεβαιότητα ως προς τη νομισματική πολιτική μπορεί να επηρεάσουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Αντίθετα, στην ιταλική αγορά, οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έκδοση και νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων σε μία περίοδο που οι θετικές αποδόσεις γίνονται πλέον δυσδιάκριτες. Η Ιταλία άντλησε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ από την έκδοση 50ετούς, σε μία προσπάθεια να ευνοηθεί από το βελτιωμένο κλίμα της αγοράς αφότου η χώρα απέφυγε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων λόγω υπερβολικού ελλείμματος, παρά το γεγονός ότι ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι οι εντάσεις θα επιστρέψουν. Η απόδοση του 50ετούς διαμορφώθηκε στο 2,85%. Επιπλέον, η Ρώμη άντλησε και 3 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγου με λήξη το Σεπτέμβριο του 2049.

Η χθεσινή έκδοση 50ετούς της Ιταλίας είναι η δεύτερη μακράς διάρκειας σε διάστημα μικρότερο του μηνός, δεδομένου ότι η Ρώμη είχε αντλήσει τον Ιούνιο 6 δισ. ευρώ από έκδοση 20ετούς. Όμως, με περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ να έχει αυτή τη στιγμή αρνητική απόδοση, είναι φυσικό η ζήτηση για ομόλογα με θετικό επιτόκιο να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Εκτός Ιταλίας, οι περισσότερες αποδόσεις αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ρευστοποιήσεις κερδών, επαναπροσαρμόζοντας τις προσδοκίες τους όσον αφορά στις επιτοκιακές μειώσεις στις ΗΠΑ εν όψει της συνεδρίασης της Fed στο τέλος του μηνός.

Από πλευράς προσφοράς, η Ισπανία άντλησε περίπου 5 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων γραμματίων, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται αύριο για έκδοση νέους 10ετούς με μηδενικό κουπόνι.