Tου Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Μετά από μια δυναμική εκκίνηση στο έτος, η πρόβλεψη για τα εμπορεύματα άρχισε να γίνεται ολοένα πιο δυσοίωνη λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών. Στο αργό πετρέλαιο, το πολύμηνο ράλι εξάντλησε τη δυναμική του όταν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή για να σταθεροποιήσουν την τιμή. Την ίδια στιγμή, τα πολύτιμα και ημιπολύτιμα μέταλλα αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας της συνεχιζόμενης δύναμης του δολαρίου και τη διαφορετική κατεύθυνση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Τα βιομηχανικά μέταλλα δέχθηκαν πλήγμα από τις ενδείξεις ότι ορισμένες από τις χώρες με τη σημαντικότερη συμβολή στην ανάπτυξη, με πρωτοπόρο την Κίνα, εμφάνισαν σημάδια επιβράδυνσης.
Το ράλι στα βασικά αγροτικά προϊόντα, στο οποίο είχαμε αναφερθεί στις Επενδυτικές Προτάσεις μας για το Β’ τρίμηνο, απέτυχε, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν από τις εντάσεις του εμπορικού πολέμου, που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού στο Μεξικό και, κυρίως, σόγιας στην Κίνα. Τα θεμελιώδη μεγέθη, ωστόσο, παραμένουν υποστηρικτικά δεδομένης της πρόβλεψης για συρρίκνωση των παγκόσμιων θεμελιωδών μεγεθών, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων κατά την τρέχουσα γεωργική περίοδο 2018–2019.
Η ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας σήμερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο έχει οδηγήσει σε απόκλιση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) σε σχέση με άλλες βασικές κεντρικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις, καθώς το δολάριο ενισχύεται και η ρευστότητα περιορίζεται, ειδικά στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών με υψηλό χρέος.
Επιπλέον, ο υφιστάμενος κίνδυνος εμπορικού προστατευτισμού εγείρει ερωτήματα για τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στη συνεπακόλουθη ζήτηση. Αυτή ενδεχομένως είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα εμπορεύματα τους επόμενους μήνες.
Οι δείκτες οικονομικής έκπληξης της Citibank, οι οποίοι υπολογίζουν τις εκπλήξεις στα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, καταγράφουν την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων σε βασικές οικονομίες όπως η Κίνα.
Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό στο εμπόριο, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ενδεχομένως θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τις προκλήσεις για την οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη θα προσθέσει προβλήματα στην ανάπτυξη και τη συνεπακόλουθη ζήτηση για πολλά εμπορεύματα, από την ενέργεια μέχρι τα μέταλλα, ενώ αντιθέτως ίσως αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τα πολύτιμα μέταλλα.
Στο Β’ εξάμηνο του 2018, και όσο πλησιάζει η προθεσμία για την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων, το αργό πετρέλαιο είναι πιθανό αρχικά να δεχθεί στήριξη από την ισχυρή ζήτηση, αλλά και από τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τους φόβους για την προσφορά από τη Βενεζουέλα και το Ιράν. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί μπορεί τελικά να αντικατασταθούν από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της ζήτησης, αν αυτή ξεκινήσει να επιβραδύνεται στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία φαίνεται να έχουν ορίσει τα 80 USD/βαρέλι ως το όριο τιμής πάνω από το οποίο θα ξεκινήσει να πλήττεται η ζήτηση, Με βάση αυτό, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα παραμείνει εντός εύρους, μεταξύ 70 USD/βαρέλι και 80-84 USD/βαρέλι τους επόμενους μήνες, προτού ξεκινήσει η καθοδική πίεση στην τιμή πριν από το τέλος του έτους.
Εξαιτίας των κινδύνων έλλειψης προσφοράς που προέκυψαν το Β’ τρίμηνο, προσθέτουμε ασφάλιστρο κινδύνου 4 USD/βαρέλι στο Brent και πλέον εκτιμούμε ότι στο κλείσιμο του έτους η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 70 USD/βαρέλι. Παράλληλα, διατηρούμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας στα 62 USD/βαρέλι για το αργό πετρέλαιο WTI.
Η απόδοση του χρυσού μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο. Το κίτρινο μέταλλο δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει το ισχυρότερο δολάριο και την επιθετική στάση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, επί της σταθερής πορείας εξομάλυνσης των αμερικανικών επιτοκίων. Το 75% της κερδοφορίας αντιστράφηκε, καθώς οι επενδυτές εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την επανειλημμένη αδυναμία του χρυσού να διασπάσει ανοδικά τη βασική αντίσταση στα 1.360 USD/ουγγιά.
Η αρνητική προοπτική που διαμορφώθηκε τον Ιούνιο αμφισβήτησε αλλά δεν εξουδετέρωσε τη θετική μας πρόβλεψη για τον χρυσό. Η αρνητική συσχέτιση του χρυσού με το δολάριο παραμένει βασική πρόκληση βραχυπρόθεσμα, αλλά λόγω της μεσοβραχυπρόθεσμης αρνητικής πρόβλεψης για το δολάριο, όπως τονίζει ο επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank John Hardy, πιστεύουμε ότι αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί το επόμενο τρίμηνο.
Εκτιμούμε ότι αφού ξεκίνησε σημαντικές εμπορικές διαμάχες με συμμάχους και εχθρούς, ο πρόεδρος Τραμπ αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον του ισχυρότερου δολαρίου, καθώς η δύναμη του νομίσματος δυσκολεύει το όραμά του να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Παρά την εξασθένηση της προσοχής στον πληθωρισμό, η οποία λειτούργησε καταλυτικά στην αρχή του έτους, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να επιδιώκουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και προστασία απέναντι σε χρηματοοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που πιθανόν αποτιμήθηκαν εσφαλμένα.
Ενώ η βραχυπρόθεσμη τεχνική πρόβλεψη εμφανίζει προκλήσεις στο ξεκίνημα του τριμήνου, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα hedge fund μείωσαν τις ανοδικές τοποθετήσεις σε χαμηλό 2,5 ετών. Μια βελτιωμένη τεχνική πρόβλεψη θα προκαλέσει νέο αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που εστιάζουν στη δυναμική και στα τεχνικά επιπέδων τιμών.
Η κίνηση της τιμής τον Ιούνιο δείχνει ότι ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών οριακά πάνω από τα 1.300 USD/ουγγιά λειτούργησε ως βασικό επίπεδο αντίστασης, και σε αυτήν την τιμή πρέπει να επιστρέψει προκειμένου να προσελκύσει και πάλι τους αγοραστές που τώρα παρακολουθούν από απόσταση.
Κάνουμε την υπόθεση ότι η τοπική στήριξη μπορεί να εδραιωθεί πριν από τα μακροπρόθεσμα επίπεδα στήριξης κοντά στα 1.236 USD/ουγγιά (δηλαδή το προηγούμενο χαμηλό από τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο συμφωνεί επίσης με τη γραμμή τάσης από το χαμηλό του Δεκεμβρίου 2015).
Εκτιμούμε ότι ο χρυσός θα κλείσει το έτος στα 1.325 USD/ουγγιά και ο άργυρος στα 17,50 USD/ουγγιά. Αυτό συνεπάγεται αναλογία XAUXAG στο 75,7.
Ο άργυρος παραμένει εγκλωβισμένος στο ίδιο στενό εύρος διαπραγμάτευσης των τελευταίων 18+ μηνών. Δύο απόπειρες το προηγούμενο τρίμηνο να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών οδήγησαν σε δύο σημαντικές διορθώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Γ’ τρίμηνο το συναίσθημα θα παραμείνει αρνητικό, ειδικά αν τα πρόσφατα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης προκαλέσουν περαιτέρω αδυναμία στα βιομηχανικά μέταλλα.
Ο χρυσός, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά το κλειδί για το μέλλον του αργύρου. Με δεδομένη την άποψή μας για το κίτρινο μέταλλο, εκτιμούμε ότι ο άργυρος θα συνεχίσει να αμφισβητεί την αντίσταση μέχρις ότου καταφέρει τελικά να κινηθεί υψηλότερα.