Στην Αθήνα η τελευταία συνεδρίαση του Μάη είχε πορεία που την καθόρισαν οι επιλογές των εγχώριων επενδυτών ιδιωτών και θεσμικών, καθώς οι αργίες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αποστέρησαν την αγορά από την παρουσία των ξένων θεσμικών. Αυτό αποτυπώθηκε στον τζίρο, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 69 συνεδριάσεων, αν και στο ταμπλό οι συναλλαγές λειτούργησαν υπέρ ανόδου των αποτιμήσεων στα περισσότερα blue chip, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν στο ανώτερο μέρας.
Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας της αγοράς που να διαφωνεί αναφορικά με τη σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει ο τραπεζικός κλάδος στη δυναμική του συνόλου των μετοχών της Αθήνας. Χθες για παράδειγμα, την αγορά συνολικά την κρατούσαν σε επίπεδα πάνω από τις 890 μονάδες 10 το πολύ μετοχές του FTSE25 και το μεγαλύτερο βάρος σήκωνε η ΕΤΕ. Επειδή είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα κέρδη κοντά στο +4%. Ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης των θεσμικών στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα. Οι διαφωνίες όμως εμφανίζονται όταν αναφέρονται στο μέλλον των τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετοχών τους.
Η μια σχολή σκέψης, η απαισιόδοξη, υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός πως φαίνεται να αλλάζει σελίδα ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα εμφανίζουν εικόνα καλύτερη από αυτή που είχαν προ της κρίσης από την πανδημία. Άρα οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρώ θα υπερτερούν των ελληνικών σε κάθε σύγκριση. Αποστερώντας από τις ελληνικές την γοητεία που απαιτείται για να προσελκύσει η αγορά φρέσκα κεφάλαια για τον κεντρικό της πυλώνα. Οι αισιόδοξοι αναλυτές έχουν μια άλλη προσέγγιση στα πράγματα. Για παράδειγμα ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. αναφέρει: “Ενθαρρυντικά”. Η λέξη αυτή συνοψίζει, ίσως με τον καλύτερο τρόπο, το χαρακτηρισμό του α’ τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Από τα 126 δισ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης από ΕΚΤ και ELA τον Ιούλιο του 2015, οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται πλέον με πλεονασματική ρευστότητα. Από τα 112 δισ. ευρώ (NPEs 50%) εγχώρια Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στο τέλος του 2015, βρίσκονται στα 31,4 δισ. ευρώ (NPEs 26,1%) με προοπτική να πέσουν στα 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς και μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ. Το επαναλαμβανόμενο προ προβλέψεων εισόδημα έχει πλέον σταθεροποιηθεί και αποτυπώνει τις εξοικονομήσεις των διαδοχικών κινήσεων αναδιάρθρωσης (εθελούσιες, ψηφιοποίηση, μείωση Δικτύου), ενώ οι πιστωτικές απομειώσεις έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά.
“Το ταξίδι στην Ιθάκη” της κανονικότητας, για της Ελληνικές Τράπεζες φθάνει στο τέλος του φέτος, η πανδημία πιθανόν να καθυστέρησε την διάρκεια “του ταξιδιού”, ωστόσο η ευκαιρία που προέκυψε από αυτή τη νέα παράκαμψη, φαίνεται να γίνεται καταλύτης για την ανάπτυξη και την αύξηση των μελλοντικών κερδών τους: Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με Τραπεζικά κεφάλαια, δίνοντας νέα έσοδα από δάνεια με χαμηλότερο προφίλ ρίσκου. Απομένει το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας. Αυτό όμως δεν αποτελεί καν βασικό προαπαιτούμενο για τη λειτουργία τους και δεν δημιουργεί διακρίσεις έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ως προς την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότη από την ΕΚΤ, καθώς και τους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας”.
Στην έκθεση για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες της Deutsche Bank με τίτλο “Κρίση? Ποια κρίση; Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και πάλι ανακάμπτουν Τονίζονται τα εξής: Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη έχει ξεφύγει από τον αντίκτυπο της πανδημίας και με διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αποδοτικότητα, το κόστος, τα επίπεδα απόδοσης, αρκετοί δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας ήταν όλοι παρόμοιοι με το πρώτο τρίμηνο του 2019”. Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της: οι ισολογισμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, τα έσοδα και οι προβλέψεις για μη εξυπηρέτηση δανείων είναι σημαντικά υψηλότερα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω ομαλοποίηση. Εδώ τα πράγματα έχουν επίσης βελτιωθεί, αλλά ο κεντρικός πυλώνας της αγοράς επί δέκα χρόνια ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί τους επενδυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια οι τράπεζες της Αθήνας να μένουν ακόμα στο περιθώριο και κατά συνέπεια οι ελπίδες για τιμές κοντά στις 1000 μονάδες και πάνω, μοιάζουν ακόμα πρώιμες.
Σήμερα θα διαπιστωθεί ποια στάση θα κρατήσουν οι ξένοι θεσμικοί, μετά την παρέμβαση των εγχώριων επενδυτών τη Δευτέρα, με πιθανότερη τη διατήρηση, σε παγκόσμια κλίμακα, των επενδυτικών επιφυλάξεων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία
ΕΥΡΩΠΗ
Με απώλειες έκλεισαν όσες ευρωπαϊκές αγορές λειτούργησαν χθες με συνεδριάσεις περιορισμένου τζίρου καθώς παρέμειναν κλειστές οι αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, κατά 2,5% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, σε ετήσια βάση ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,5%. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως και στο 0,3% μηνιαίως.
Παράλληλα, κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση τον Μάιο στην Κίνα. Ειδικότερα, στις 51 μονάδες κατέβασε ταχύτητα ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ). Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις 51,1 μονάδες που μετρήθηκε τον Απρίλιο και ελαφρώς πιο κάτω από τις προβλέψεις.
Αλλά η εργοστασιακή δραστηριότητα διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 50 μονάδες, για 14ο διαδοχικό μήνα, υποδηλώνοντας σταθερά ανάπτυξη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 446,76 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,64% στις 15.421,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 6.447,17 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στην Ιταλία έμεινε πρακτικά αμετάβλητος +0,00% και ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία υποχώρησε κατά -0,82%.
Η τιμή του πετρελαίου είχε άνοδο 0,9% στα 66,88 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ανέβηκε +0,2% στα 1.907 δολάρια η ουγκιά. Στην αγορά νομισμάτων, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα +0,3% σε σχέση με το δολάριο αγοράζοντας 1,2228 δολάρια.
ΧΑ
Οι Τράπεζες και οι κινήσεις ωραιοποίησης στις δημοπρασίες διαμόρφωσαν κέρδη +0,82%
Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω αργιών για τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου με κυρίαρχες τις επιφυλάξεις των θεσμικών παγκόσμια. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια σφικτή πλάγια πορεία με διακυμάνσεις στο μεγαλύτερο διάστημα. Αλλά επίσης υπήρξε διατήρηση του ΓΔ σε θετικό πεδίο μόνιμα. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της πτωτικής τάσης από το άνοιγμά τους την σταθεροποίησαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα μερικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν απώλειες της τάξης του -0,4% .
Το τέλος της συνόδου εδώ έγινε ενώ τα κέρδη της αγορά ήταν της τάξης του +0,5% από το πρώτο ημίωρο. Οι πιέσεις σε λιγοστές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον για περίπου 10 blue chip οδήγησαν τον μέσο όρο σε άνοδο με αναζήτηση κορυφής ως τις δημοπρασίες ήταν οι 894,85 μονάδες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά τις 13:40 και ως τις 14:20 διατηρήθηκε η αυξημένη προσφορά μετοχών και η κίνηση του ΓΔ από επίπεδα πάνω από τις 893 μονάδες κατέληξε στις 891,2. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια διαπραγμάτευση σε θετικό πεδίο με αιτία τις εντολές αγορά στα blue chip και μάλιστα των τραπεζών κύρια.
Σήμερα, οι 4 πτωτικές μετοχές του 25άρη υποχώρησαν από -0,22% ως -0,68% με 18 συνολικά ανοδικές που ο συνδυασμός τους οδήγησε τον ΓΔ σε άνοδο ύψους +0,82%.
Από τα blue chip ώθησαν ανοδικά οι ΕΤΕ +4,19%, ΕΥΔΑΠ +2,33%, ΑΡΑΙΓ +2,16%, ΑΛΦΑ +2,09%, ΠΕΙΡ +1,80%, ΟΛΠ +1,73%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,57%, και ΦΡΛΚ +1,50%. Στον αντίποδα με πτώση απέμειναν οι ΤΕΝΕΡΓ -0,68%, ΕΕΕ -0,57%, ΕΥΡΩΒ -0,31% και ΒΙΟ -0,22%. Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1400,59 μονάδες με μεταβολή +0,14% ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΙΝΚΑΤ +5,88%, ΙΝΤΚΑ +2,48%, ΙΝΤΕΡΚΟ +2,13% ΠΛΑΘ +1,85%, και ΜΙΓ +1,21%Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -1% βρέθηκαν οι ΑΒΑΞ -2,38%, ΚΟΥΕΣ -1,39%, ΕΥΑΠΣ -1,00%ΑΤΤ -0,93%. Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό έναντι της μάλλον ήπιας πτωτικής εικόνας που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 889,93 με ανοδικό χάσμα (2,33 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (887,60), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με μεταβαλλόμενη δυναμική. Η εγγραφή του πυθμένα ήρθε στις 10:30 και ήταν το άνοιγμα ήτοι οι 889,93 από 885,51 μονάδες την προηγούμενη και ακολούθησε σταθερή άνοδος ως τις 13:39 που εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας ενδοσυνεδριακά στις 894,20 από 892,50 μονάδες και μετά ξεκίνησε μια γλυκιά στην αρχή πτώση με διόρθωση που αναιρέθηκε στις 14:20 και είχαμε επιστροφή στις 894 στις 16:55. Μετά άρχισε η νευρική άνοδος μέσα στις δημοπρασίες. Κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, η ζήτηση για τις δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και κύρια των Τραπεζών καθώς αναζήτηση ενδοσυνεδριακά του πυθμένα δεν υπήρξε. Έτσι το εύρος διακύμανσης μειώθηκε συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης συνόδου, καθώς οι μάχες δόθηκαν για συγκεκριμένα blue chip αλλά είχαμε μόνιμα ανοδική κίνηση με ανακατατάξεις στο τέλος για το δεύτερο μέρος.
Τη σύνοδο σφράγισε πολύ χαμηλότερο, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 44,718 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 1,630 από 26,035 εκατ. για τις ΜΟΗ και ΑΛΦΑ. Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,820% από 0,822% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,860%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,823 από 62,465 δις ευρώ.
Επηρέασαν καθοριστικά και ανοδικά τελικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,73%), αφού οι επενδυτές τις έκλεισαν ως ακολούθως:
ΑΛΦΑ (+2,09%) με όγκο 5,678 από 8,409 εκατ. τεμάχια, οδηγήθηκε σε κλείσιμο στο 1,100 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 1,116 και κατώτερο τα 1,0775 με προηγούμενο κλείσιμο στα 1, 0775 ευρώ.
ΕΤΕ (+4,19%) με όγκο 3,446 από 1,672 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 2,584 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 2,600 και κατώτερο τα 2,521 με προηγούμενο κλείσιμο στα 2,48 ευρώ.
ΕΥΡΩΒ (-0,31%) με όγκο 3,583 από 11,630 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 0,7676 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 0,782 και κατώτερο τα 0,7618 με προηγούμενο κλείσιμο στα 0,770 ευρώ.
ΠΕΙΡ (+1,80%) με όγκο 2,212 από 2,125 εκατ. τεμάχια οδηγήθηκε σε κλείσιμο στα 1,528 ευρώ έχοντας ανώτερο τα 1,546 και κατώτερο τα 1,516 με προηγούμενο κλείσιμο στα 1,501 ευρώ.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 13) έναντι των καθοδικών (4 από 12) και τρία ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΟΠΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,82% οδηγήθηκε στις 894,85 από 887,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2167,17 από 2148,05 μονάδες με μεταβολή +0,89%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 44,718 από 90,603 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 1,628 από 26,035 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 21,586 από 25,694 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 79 από 69, των καθοδικών 34 από 42 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 19 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Διατήρησαν την υστέρηση του ΣΜΕ κατά 5 μονάδες έναντι του FTSE25
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,36 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,12 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2154,41 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2167,17, εμφανίστηκε στις 17:12. Το κλείσιμο στις 2167,17 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,863 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 285 συμβόλαια με ανώτερο τις 2168,50 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2148,25 με τελευταίες πράξεις στις 2166,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2162,25 από 2143,25 με 5669 από 5683 τα ανοικτά συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 36 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2133,25, χαμηλό στις 2124,25 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2131,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2133,50 από 2112,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια που σχηματίστηκαν ήταν 288 από 294. Διακινήθηκε και 1 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου στις 2140,00 μονάδες.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 51 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 53 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν εμφανίστηκε όγκος.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές μειώθηκαν συνολικά και ειδικά στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΕΤΕ με 8477 συμβόλαια λήξης Ιουνίου. Επίσης άλλαξαν χέρια 23 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν της ΕΥΡΩΒ με 3361 για την τρέχουσα σειρά. Επίσης άλλαξαν χέρια 5 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΑΛΦΑ με 3178 ΣΜΕ όγκο για την τρέχουσα σειρά. Επίσης άλλαξαν χέρια 179 από 153 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2813 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Επίσης άλλαξαν χέρια 1165 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Εκτός των τραπεζικών μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν 745 και της ΔΕΗ ήταν 565 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 25.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 6.500 για ΔΕΗ, στα 4000 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ και στα 635 για ΑΛΦΑ.
Η Citigroup παραμένει ουδέτερη για τις Ελληνικές Τράπεζες και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους. Η τιμή – στόχος για τη Eurobank διατηρείται στα 0,80 ευρώ (Neutral/High Risk). Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή – στόχος είναι τα 2,50 ευρώ (Neutral/High Risk). Η Citigroup δεν δίνει τιμή – στόχο για την Πειραιώς, αλλά η σύσταση είναι (Neutral), ενώ για την Alpha Βank δεν καλύπτει πλέον τη μετοχή και δεν δίνει τιμή – στόχο, ή σύσταση.
Από τα σχόλια των εγχωρίων αναλυτών διαπιστώνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Beta Sec. εκτιμά: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και οι μετακυλίσεις θέσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η συναλλακτική κόπωση, μετά την ολοκλήρωση του rebalancing, δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για μια γρήγορη επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων του ΓΔ. Το σενάριο της συσσώρευσης προβάλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο, προσώρας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες δυνάμεις για το εγχείρημα”.
Η Merit Sec. σημειώνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε οριακά ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 885 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. Τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα €557 εκατ., από ζημίες €423 εκατ. στο 4ο τρίμηνο 2020. Η μεγάλη κερδοφορία οφείλεται σε έσοδα από trading ύψους €491 εκατ. Ο διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη ότι η Τράπεζα δεν χρειάζεται Α.Μ.Κ. Πολύ καλά τα οργανικά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύθηκαν και από τα μεγάλα έσοδα από trading, με αποτέλεσμα τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια να γυρίσουν θετικά. Εκτιμούμε ότι η Εθνική δεν θα προχωρήσει σε Α.Μ.Κ. το 2021 και θα στηριχθεί στην οργανική αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αυτή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η Εθνική Τράπεζα είναι η καλύτερη ιδέα μας για αγορά στον Τραπεζικό κλάδο, αφού διαθέτει την υψηλότερη ρευστότητα, τα χαμηλότερα ΜΕΑ και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στον κλάδο”. H Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: “Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια ανοδική εκτόνωση το επόμενο διάστημα, ειδικότερα στην περίπτωση που το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό παραμείνει ευνοϊκό. Σε μια τέτοια κίνηση, ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, όπως το Λιανεμπόριο. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουμε στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει και της Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Tο Ελληνικό Χρηματιστήριο “έχει αλλάξει πίστα”. Οι επιχειρηματικές συζητήσεις, που εδώ και καιρό κυοφορούνται, πλέον αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια με ανακοινώσεις. Το να πουλήσει Εισηγμένη, Θυγατρική της για 93 εκατ., ενώ πριν λίγα χρόνια είχε αποτίμηση η Ίδια 35 εκατ., δείχνει πόσο υποτιμημένη ήταν η Αγορά και τι μπορεί να πετύχει στο μέλλον, από την στιγμή που η Οικονομία γυρνάει στην ομαλότητα.
Με βάση δημοσιεύματα, η “αγαπημένη” των επιλογών μας εδώ και χρόνια Infoquest, πούλησε την Θυγατρική της Cardlink σε Γαλλικό Όμιλο, 7πλασιαζοντας την επένδυσή της, μέσα σε 6 χρόνια. Από την άλλη το μεγάλο deal ήρθε από την άλλη Μεριά του Ατλαντικού, μιας και η γνωστή Mondelez αγόρασε την Chipita στα 1,6 δισ. ευρώ, πληρώνοντας 21 φορές τα EBIDTA. Οι όροι φαντάζουν αστρονομικοί, αν κάποιος σκεφτεί ότι μιλάμε για Ελληνική Εταιρεία. Θυμίζουμε ότι η Chipita είχε περάσει στην Vivartia και στον Όμιλο της ΜΙG και πουλήθηκε και πάλι αυτόνομα το 2010 στον Όμιλο Olayan. Έκτοτε η Εταιρεία μεγεθύνθηκε με Εργοστάσια σε όλο τον Κόσμο, για να φτάσουμε στο σημερινό μεγάλο deal. Το ρίσκο Χώρας όχι μόνο έχει “πάει περίπατο”, αλλά παράλληλα οι Ξένοι βλέπουν και σημαντικές προοπτικές για την Οικονομία. Η Chipita σαν νέο μπορεί να μην αφορά Εισηγμένη, παρόλα αυτά μπορεί να ανεβάσει τις αποτιμήσεις και των Εισηγμένων, που αν μη τι άλλο είχαν άλλου είδους κοστολόγηση από τους Επενδυτές.
Αυτό σαν δεδομένο γίνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, κάτι που μας κάνει να ελπίζουμε ότι και η ανάκαμψη θα έρθει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε και το ΑΕΠ του α’ τριμήνου και πως ουσιαστικά κινείται το 2021, σε σχέση με το δύσκολο 2020. Θυμίζουμε πως πέρσι το lockdown ξεκίνησε ουσιαστικά από το δεύτερο τρίμηνο. Η ΕΧΑΕ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τεχνικά, αλλά και λόγω της σημαντικής αύξησης τζίρου στην Αγορά. Στα μέσα της εβδομάδας θα μας παρουσιάσει τα δεδομένα και το τι περιμένει το επόμενο διάστημα.
Τεχνικά η Αγορά δοκιμάζει και πάλι το 61% της όλης πτωτικής κίνησής της, θυμίζοντας πως τα “stop” στα “short” είναι λίγο ψηλότερα, ενώ σε Intraday χρόνους έχουμε πάρει ήδη αγοραστικά σήματα. Το θετικό είναι ότι οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχουν κατέβει σε επίπεδα, που περιμένουν και πάλι ένα έναυσμα για ανοδική κίνηση. Αυτό που παρατηρούμε ότι όποια Α.Μ.Κ. συντελείται έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ καλές πιθανότητες για απόδοση στο μέλλον. Από την άλλη “δώρα”, όπως αυτό της Πειραιώς στην εγγραφή χωρίς δικαιώματα, δεν ξαναέρχονται εύκολα.
Ουσιαστικά Πληροφορική και Κατασκευές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την Βιομηχανία να ακολουθεί σταθερά. Οι 900 μονάδες συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν, μαζεύοντας δυνάμεις πριν “δούμε την συνέχεια του έργου”. Η περίοδος προσφέρεται για αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, με βάση το τι περιμένουμε στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε αποδόσεις χωρίς να αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο, θα πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές, διασπορά στο χαρτοφυλάκιό μας και καλό money management.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο σήμερα, ενώ ο χρυσός φλερτάρει με τα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών πριν από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας που πιθανότατα θα προσφέρουν στοιχεία για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάκαμψη του κόσμου από την πανδημία COVID-19 παραμένει ανομοιογενής με την αναβίωση των εξαγωγών, αλλά η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να εμποδίζεται από νέα μέτρα για τον περιορισμό των νέων εξάρσεων της νόσου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,48%, καθώς οι δείκτες Ταϊβάν και Νότιας Κορέας σημείωσαν κέρδη. Οι αγορές της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Κίνας υποχώρησαν. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποστηρίχθηκαν από στοιχεία που δείχνουν ότι οι εξαγωγές της χώρας τον Μάιο σημείωσαν την πιο απότομη εκτίναξη σε βάθος 32 χρόνων. Αλλά στην Ιαπωνία, επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τέταρτο συνεχές τρίμηνο τον Ιανουάριο-Μάρτιο. Ο δείκτης MSCI Asia αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα μήνα, εμφανίζοντας συνολικά κέρδη μέχρι στιγμής φέτος σχεδόν +7%. Οι μετοχές παγκόσμια έχουν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η μεγάλη ρευστότητα στήριξε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου παρά τις ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος τον Μάιο καθώς η εγχώρια ζήτηση και η εξαγωγική ζήτηση αυξήθηκαν, σύμφωνα με έρευνα στις βιομηχανίες της.