Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Κερδίσαμε έναν καθαρό διάδρομο ευκαιριών και επενδύσεων

Με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup η Ελλάδα κέρδισε έναν «καθαρό διάδρομο» που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την οικονομία ακόμα περισσότερο, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη ώστε να είναι σε βιώσιμη βάση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό  ΕΝΑ Channel Καβάλας, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι «αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί. Δεν λέω ότι θα πάνε όλα καλά. Σου δίνονται ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτείς με σοβαρότητα, με κοινωνική ευαισθησία ώστε να μπορεί να πάει μπροστά η χώρα».

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι «ο σάκος του μποξ», ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό ισχύει, «αλλά θέλει συνέχεια και σοβαρότητα από όλους».

Ο κ. Τσακαλώτος εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία  αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ με στόχο να γίνει κατανοητό το τι συμφωνήθηκε σε πιθανούς επενδυτές, επισημαίνοντας ότι πάντα σε έναν συμβιβασμό δεν παίρνεις όλα όσα θα ήθελες, πάντως το γεγονός  ότι «πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν -που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκια μας».

Οσον αφορά την έξοδο στις αγορές υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, αλλά  τεχνοκρατική. «Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλύτερα στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008. Εχουμε δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, όχι γιατί είμαστε υπόδουλοι και κάνουμε ό,τι μας λένε, αλλά καταλαβαίνουμε ότι θα είναι τραγωδία με αυτά που έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός».

Για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται βάσει των υψηλών πλεονασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μας δίδεται η δυνατότητα μείωσης των φόρων, καθώς και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία.

 

«Για τους φόρους, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα πρώτα 700 εκατ. που θα μπουν στον προϋπολογισμό εκ των προτέρων για το 2019, πού μπορούν να ξοδευτούν καλύτερα. Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές υπέρ και κατά» τόνισε.  

«Αυτό που με έχει στενοχωρήσει, ευρωπαϊκά, είναι η αίσθηση που έχει ο κόσμος ότι όχι μόνο τα πράγματα είναι κακά, αλλά θα είναι και χειρότερα για τα παιδιά μας. Αυτή την απαισιοδοξία δεν την έχει αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός τα τελευταία 150 χρόνια, πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι όσο κακά και να είναι τα πράγματα, τουλάχιστον τα παιδιά μας, θα είναι καλύτερα. Και αυτό αν δεν μπορείς να το αντιστρέψεις δημιουργεί πολλές πολιτικές δυσκολίες, που ίσως μιλήσουμε παρακάτω για αυτές» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τη δυσφορία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη που εκφράστηκε με δήλωσή του κατά του Ευρωπαίου επιτόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή της Ν.Δ. «Βεβαίως θα μπορούσαν να κάνουν κριτική, δεν νομίζω ότι κάποιος θα έλεγε στην Ν.Δ ότι δεν δικαιούται να κάνει κριτική, ούτε να διαφοροποιηθεί, αλλά το να λες ”να είναι πιο προσεκτικός”, δεν είναι έτσι όπως έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι να βλέπουν τα αστικά κόμματα. Η ουσία είναι η δυνατότητα, που είπε ο Μοσκοβισί, να σταθούμε στα πόδια μας. Και να σας πω το εξής, ένας από τους λόγους που εγώ ήμουν κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, που την υποστήριζε ο κ. Στουρνάρας, ήταν ότι εγώ θέλω, τώρα που είμαστε στα πόδια μας, να σοβαρευτούμε όλοι. Και η κυβέρνησή μου και η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί φορείς, να πάρουν την βαθιά ευθύνη ότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά πρέπει να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι  «δεν θεωρώ ότι είναι σωστό για τη Μακεδονία να μην υπάρχει λύση. Ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Δεν μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη το  ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό κέντρο, το λιμάνι να αναπτυχθεί αν δεν έχεις καλές σχέσεις με το γείτονά σου στο Βορρά».

Και επισημαίνοντας την έννοια του συμβιβασμού, ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παράδειγμα τους Ασιάτες: Επειδή μεγάλωσα στη Βρετανία έχω πολλούς φίλους Ασιάτες. Οι φίλοι Ασιάτες μου λένε ότι δεν καταλαβαίνουν εμάς τους δυτικούς, Έλληνες, Αμερικάνους, όλους τους δυτικούς, γιατί χαιρόμαστε μετά από μία συμφωνία. Τι λένε οι Ασιάτες: Όταν κάνεις μία συμφωνία και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι στεναχωρημένες, γιατί έχουν δώσει κάτι. Αλλά αυτή είναι η ουσία του συμβιβασμού. Και γι’ αυτό αν θα δείτε τους Ασιάτες μετά από μία συμφωνία ούτε χαμογελάνε, ούτε  χειροκροτούν,  τίποτε δεν κάνουν γιατί διότι καταλαβαίνουν και οι δύο μεριές ότι κάτι έχουν δώσει».

Τέλος και αναφερόμενος στις ποδοσφαιρικές του προτιμήσεις σημείωσε ότι «στη Β. Ελλάδα, πιο πολύ με χαιρετάνε ως ΠΑΟΚτσή παρά ως υπουργό Οικονομικών. Νομίζω η φήμη μου ως ΠΑΟΚτσή είναι μεγαλύτερη».