Του Κώστα Ιωαννίδη
Σήμερα περιμένουμε την ΕΚΤ στην τελευταία καλοκαιρινή της σύνοδο, στην οποία θα υπάρξει αναφορά για την ελληνική περίπτωση. Αλλά το βασικό είναι να καθοδηγήσει τους επενδυτές, σχετικά με την περίπτωση σύσφιξης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί. Το κλίμα το πρωί ήταν εύκρατο και υγιεινό στις ασιατικές αγορές μετοχών με παράλληλη εξασθένιση της ισχύος του γιέν.
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη το βράδυ, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.
Χθες σημειώναμε: «Η ώρα της αλήθειας για την ποιότητα των κινήτρων των θεσμικών που συνέβαλλαν στην εγγραφή νεότερων υψηλών για τον ΓΔ και τη Δευτέρα, ήρθε. Την έφεραν οι αλλαγές κλίματος στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και η αναγνώριση του αδύνατου της εξόδου στις αγορές πριν έκθεση για το χρέος από το ΔΝΤ. Κάτι που θα γίνει φυσικά, κατόπιν συνεννόησης με τους Γερμανούς, που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο».
Η στήλη υποστηρίζει, ότι η κυριαρχία των ξένων θεσμικών στην καθημερινότητα των συναλλαγών του ΧΑ, μειώνει την επίδραση των εσωτερικών ειδήσεων και ανεβάζει τη συνάρθρωση της τάσης με την επικρατούσα διεθνώς. Αλλά, δεν θεωρεί μικρό πράγμα για τους αγοραίους την επιστροφή στις αγορές δανεισμού. Συνεπώς δεν εκτιμούμε πως θα περάσει απαρατήρητη η κίνηση που έκανε η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα ανέθεσε σε έξι τράπεζες να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, μία από τις πηγές που επικαλείται ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου στις τράπεζες: Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, και HSBC. Κατά την ίδια πηγή, η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των πιστωτών.
Η επιμονή μας στην θέση πως η δυναμική στο ΧΑ είναι τύπου melt-up, δηλαδή ψιλο-άγνωστη σε όσους δεν παρακολουθούν σοβαρά τα διεθνή χρηματιστήρια, αφορά στην διασφάλιση μιας ακριβούς περιγραφής όσων συμβαίνουν στο ταμπλό. Για την ώρα η αλήθεια είναι πως το melt-up συνεχίζεται και οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες και ευεργετικές μερικές φορές. Τα ομόλογα γεννούν αισιοδοξία.
Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ενθουσιαστούν οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι να μην θεωρήσουν «μαϊμού» την έξοδο στις αγορές κεφαλαίου. Δηλαδή να ενδιαφερθούν επενδυτές που δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις πειθούς για να γραφτούν στο βιβλίο προσφορών. Ζητείται με άλλα λόγια αυθεντικό ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό επίσης το επιτόκιο -ή το ασφάλιστρο κινδύνου- να έχει απόσταση μικρή από αυτό με το ποιο δανείζουν οι αγορές τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα. Η προσέγγιση του Στέλιου Πέτσα, χωρίς να ταυτιζόμαστε με αυτή, είναι ενδεικτική: Μέτρο σύγκρισης για την έκδοση 5ετούς ομολόγου, είναι το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλίας. Σημείωσε, ότι το 5ετές ομόλογο το 2014, είχε επιτόκιο 4,95%, με το αντίστοιχο της Πορτογαλίας να έχει επιτόκιο 3,5%. Κατ’ αντιστοιχία, εφόσον σήμερα το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ανέρχεται σε 1,3%, αυτό της Ελλάδας θα έπρεπε να φθάνει το 1,84%.
Η λογική του είναι κοντά σε αυτή των επαγγελματιών, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια των υπολογισμών του, αναφορικά με το ύψος του επιτοκίου που θα ενθουσιάσει τους αγοραίους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ τερμάτισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 21.640 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,54% στις 2.473 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,64% στις 6.385 μονάδες.
Ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, δεχόμενος ώθηση από την αύξηση των ενεργειακών μετοχών κατά 1%. Σε επίπεδα ρεκόρ τερμάτισε και ο Nasdaq, δίνοντας συνέχεια στο ράλι των τεχνολογικών μετοχών.
Στο μεταξύ, η Morgan Stanley ανακοίνωσε το μεσημέρι τα οικονομικά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2017, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου. Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας ανήλθε σε 0,87 δολάρια/μετοχή έναντι 0,75 δολαρίων/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Άνω των εκτιμήσεων κινήθηκαν και οι οικονομικές επιδόσεις της US Bancorp, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 0,85 δολάρια/μετοχή έναντι 0,83 δολαρίων πέρυσι.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,31% έναντι του ευρώ (1,1516 δολάρια), κατά 0,15% έναντι της στερλίνας (1,3019 δολάρια), ενώ μειώθηκε κατά 0,22% έναντι του γεν (111,81 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,49% στα 47,09 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,72% στα 49,68 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,06% στα 1.241,20 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 1,22 εκατ., καταγράφοντας άνοδο κατά 8,3% έναντι του Μαΐου του 2017 και κατά 2,1% έναντι του Ιουνίου του 2016.
ΕΥΡΩΠΗ
Συγκρατημένη άνοδο εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα νέα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 385,11 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε αύξηση κατά 0,55% στις 7.430 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,17% στις 12.452 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,83% στις 5.1216 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,60% στις 10.588 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 21.478 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Akzo Nobel σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,50% στον απόηχο της αιφνίδιας παραίτησης του εκτελεστικού διευθυντή λόγω προβλημάτων υγείας. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Elecrolux αυξήθηκε άνω του 3% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου.
Στην σημερινή της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα «διευκολυντικά» μέτρα, με τα επιτόκια να παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, οι αναλυτές προσδοκούν την αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής ρητορικής της ΕΚΤ, προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Volvo AB, καθώς διαμορφώθηκαν στα 5,92 δισ. κορώνες έναντι 1,98 δισ. κορωνών το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι πωλήσεις, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 12% στα 88,41 δισ. κορώνες έναντι 78,89 δισ. κορωνών πέρυσι.
Την ίδια ώρα, στην εξαγορά της μονάδας τροφίμων της Reckitt Benckiser Group προχώρησε η McCormick & Co, καταβάλλοντας το ποσό των 4,2 δισ. δολαρίων. Η αγοράστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει τη νεοαποκτηθείσα «RB Foods» στις βρετανικές της δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την αγορά των καταναλωτικών προϊόντων.
Παράλληλα, συρρίκνωση εμφάνισε τον Μάιο του 2017 η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο της Ευρωζώνης, καθώς υποχώρησε κατά 0,7% έναντι αύξησης 0,3% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Τέλος, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2017 κατά 4% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 0,4% σε ετήσιο επίπεδο.
ΧΑ
Γλυκιά άνοδος μετά από μάχες, με μικρές απώλειες για λίγα blue chip
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδειξαν δώδεκα λεπτά μετά από την έναρξη ως το πέρας, πως η πορεία θα ήταν ανοδική, με μικρό εύρος διακύμανσης. Είχαμε μετά τις 11:40 μόνιμη εγκατάσταση θετικής μεταβολής. Απλά μέσα στη μέρα, από τις 10:32 ως τις 10:40, και στις 11:31 στιγμιαία η ενδοσυνεδριακή τάση πέρασε τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο.
Το άνοιγμα σε Τράπεζες ΓΔ και 25άρη έγινε με ανοδικό χάσμα και οι επενδυτικές επιλογές οδήγησαν τον ΓΔ μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο σε ελάχιστο γύρω από τις 846,33 μονάδες. Μετά τις 10:37 οι εντολές των θεσμικών τον είχαν οδηγήσει σε επίπεδα κοντά στις 850 μονάδες. Από τις 13:12 εγκαταλειφθήκαν οι 850 μονάδες και οι θεσμικοί τον οδήγησαν στο μέγιστο μέρας στις 854,47 από 856,98 μονάδες την Τρίτη, στις 16:14. Κατόπιν ξεκίνησαν σταθερές πιέσεις που τον έφεραν οριακά πάνω από τις 851. Σταδιακά, αγκάλιασε το αγοραστικό ενδιαφέρον πάνω από 15 blue chip και με αυτό, εμφανίστηκε η τάση αναζήτησης μέγιστου επί έξη ώρες. Το κλείσιμο έγινε πέντε μονάδες κάτω από το ρεκόρ των 858,08 μονάδων που σημειώθηκε προχθές.
Στις δημοπρασίες, δεν εμφανίστηκαν πιέσεις ούτε αυξημένη ζήτηση και οι θεσμικοί οδήγησαν το μέσο όρο σε κλείσιμο με τιμή οριακά κάτω από τις 853,64 μονάδες, που ήταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Από τις 16:14 που σημειώθηκε το μέγιστο στις 854,47 ως το τέλος των δημοπρασιών, ο δείκτης κινήθηκε νευρικά και έχασε μια σχεδόν μονάδα. Ήταν μια σύνοδος με ψηλότερα όρια έναντι της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ελαφρά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε χθες στα 56,144 δις ευρώ, και σήμερα κατέληξε στα 56,334.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -1,31%, την ΕΤΕ στο +1,11% από -2,70%, ΕΥΡΩΒ +1,01% από -2,94% και η ΠΕΙΡ +3,60% από -4,21%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρήσει τιμές πάνω από τις 850 μονάδες, και το πέτυχε λόγω της εξάπλωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις περισσότερες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο FTSEM μεταβλήθηκε συγκριτικά παρόμοια, κατά +0,40%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 20) με τρία, τις ΑΛΦΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΙΤΚ, αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 25 από 7 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 1 αποτελούσαν τις αμετάβλητες. Άρα, οι 12 από 32 ήταν πτωτικές. Στα 58,155 από 78,827 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 21,38 από 24,15 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 36,76% από 33,84% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,65% και έφθασε στις 853,54 από 848,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2214,72 από 2201,83 με μεταβολή +0,59%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν ουσιαστική αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, χωρίς να επιδιώξουν σημαντική απομάκρυνση από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους και μετά την πρώτη ώρα δεν υπήρξαν διαστήματα με αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής του μέσου όρου.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες Κοινής Ωφέλειας +1,91% από +0,21%, Πρώτων Υλών +1,40% από -1,61%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,38% από -2,33%, Τραπεζών +1,14% από -2,53%, Ακίνητης Περιουσίας +1,12% από -1,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,99% από -0,71%, Τηλεπικοινωνιών +0,73% από -0,09%, ο ΓΔ +0,65% από -1,17%, ο 25άρης +0,59% από -1,12%, Υγείας +0,53% από -2,31%, Τροφίμων Ποτών +0,44% από -0,85%, ο FTSEΜ +0,40% από -1,30%, Ταξίδια Αναψυχή +0,27% από -0,37%, Εμπορίου +0,07% από -0,62% και Πετρελαίου Αερίου +0,01% από +0,40%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των Χημικών -2,48% από -1,40%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,99% από -0,06%, Τεχνολογίας -0,99% από +1,60% και Κατασκευές Υλικά -0,08% από -0,75%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,155 από 78,827 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,634 από 26,498 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,533 από 48,545 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,861 από 2,214 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 56,334 από 56,144 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 52,901 από 70,658 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 74 από 37 των καθοδικών σε 48 από 74 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 17.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Παράγωγα: Παραμονές εκπνοής με αισιοδοξία στα στοιχήματα για την τάση
Στην σύνοδο της Τετάρτης 19/7, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, ανοδική πορεία. Η διακύμανση μέρας μειώθηκε στις 22,9 από 27,25 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 10:37, ήταν οι 2196,44 μονάδες. Το μέγιστο στις 2219,34 μονάδες, ορίστηκε στις 16:15. Το κλείσιμο έγινε πιο κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης στις 2214,72 την προηγούμενη, με μεταβολή +0,59%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 34,322 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Ιουλίου εμφανίστηκε όγκος 3328 συμβολαίων, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5089 με εκκαθάριση στις 2214,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2686 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου, με ανώτερο στις 2219,75 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2198,00. Με εκκαθάριση στις 2216,00 μονάδες και οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 3472. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 209. Οι traders ανέτρεψαν τις δυσοίωνες προσδοκίες, μηδενίζοντας προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ Ιουλίου και όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Αυγούστου τις 1,3 περίπου μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Η αναμονή εξόδου στις Αγορές και οι επικείμενες δημοσιεύσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ και της S&P για το Ελληνικό χρέος και την πορεία της Εθνικής Οικονομίας, αντίστοιχα, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα, αναμένεται να εμφανίσει υψηλή συσχέτιση με την πορεία της νέας Κρατικής έκδοσης λόγω του “mark-to-market” που θα λάβει χώρα στο υπάρχον ομολογιακό του χαρτοφυλάκιο και προφανώς θα επηρεάσει τα αποτελέσματα χρήσης και την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου.
Η απόδοση του δεκαετούς βρίσκεται και σήμερα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, την αισιοδοξία των Ξένων επενδυτών για περαιτέρω υποχώρηση του “ρίσκου Χώρας” και ομαλοποίηση των σχέσεων Κυβέρνησης – Δανειστών, με δεδομένη την ψήφιση, χωρίς άλλο των, απαιτούμενων από τους Δανειστές μέτρων.
Προσοχή όμως σε πιθανό “profit-taking” σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας καθυστέρησης στην όλη διαδικασία. Από την πλευρά της η Ομολογιακή Αγορά θα εκπέμψει πρώτο “σήμα κινδύνου”, εάν η απόδοση υπερβεί σε εβδομαδιαίο κλείσιμο το 5,50%, δημιουργώντας έτσι υποψίες για “αγοραστική παγίδα” στο πιο ευρέως παρακολουθούμενο Κρατικό χρεόγραφο.
Δείκτης αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης και οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, που παράσχουν ρευστότητα σε υγιείς Ελληνικές Επιχειρήσεις και αυξάνουν τον “βαθμό ωριμότητας” της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς. Προς το παρόν δεν υπάρχει “πληθωρισμός” νέων εκδόσεων, περίπτωση κατά την οποία η αυξημένη προσφορά τίτλων θα πρέπει να συνοδεύεται από δυνατά θεμελιώδη.
Από άποψη τεχνική ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης σε καθεμία από τις συνεδριάσεις των 4 περίπου τελευταίων μηνών, βρισκόταν υψηλότερα από τον “κυλιόμενο τριαντάρη εκθετικό μέσο όρο”, χωρίς ουδέποτε σε αυτό το διάστημα να δοθεί πωλητικό σήμα διασταύρωσης (crossover) με την τιμή. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, στα χρόνια των μνημονίων και πιστοποιεί ότι η βραχυχρόνια τάση είναι εμφανώς ανοδική.
Η υπέρβαση και του τοπικού υψηλού των 857 μονάδων, που χρονολογείται από το Μάρτιο του 2015, αφήνει το ΓΔ κάπως “κουρασμένο”, με τον επόμενο ανοδικό διαγραμματικό στόχο να βρίσκεται στις 945 μονάδες.
Ουσιαστική αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις θα είναι καλοδεχούμενη, πολύ απλά γιατί θα επικυρώσει την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα τρέχοντα υψηλά. Στις επόμενες συνεδριάσεις δεν πρέπει να ‘χαθούν’ οι 809 μονάδες για το Γενικό Δείκτη.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν σήμερα Πέμπτη 20/7 την κορυφή της δεκαετίας, ενισχυμένες από την άνοδο των μετοχών παγκόσμια σε νέα ρεκόρ, από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ, ενώ το γιεν υποχώρησε λίγο μετά την ενίσχυση της προσδοκίας ότι θα καθυστερήσει άλλες κεντρικές τράπεζες, η πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, να επιλέξουν το δρόμο σύσφιξης στα κίνητρα που τώρα προσφέρουν για την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ανοδικά τερμάτισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας και να αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 20.141 μονάδες και ο δείκτης Topixαυξήθηκε κατά 0,66% στις 1.632 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάησημείωσε κέρδη κατά 0,35% στις 3.242 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε αύξηση κατά 0,38% στις 26.773 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε ανοδικά κατά 0,43% στις 2.440 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 αυξήθηκε κατά 0,53% στις 5.762 μονάδες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αναμένοντας ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στην επικοινωνιακή ρητορική της κεντρικής τράπεζας, προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή την επιτοκιακή της πολιτική, ενώ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό των δημοσιονομικών ετών 2018 και 2019.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η Ελλάδα ανέθεσε σε έξι τράπεζες να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, μία από τις πηγές που επικαλείται ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου στις τράπεζες: Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, και HSBC. Κατά την ίδια πηγή, η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των πιστωτών.
Τη διάθεση συνολικά 60.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών της «Τέρνα Ενεργειακή» με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 60 εκατ., ανακοίνωσαν μετά από την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς η Alpha Bank ΑΛΦΑ και η Eurobank, ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου και την εισαγωγή των ομολογιών της εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο γερμανικός Τύπος εξακολουθεί να ασχολείται με το ερώτημα αν η Γερμανία επωφελείται από την ελληνική κρίση και πώς. Γιατί η υποψία της κερδοσκοπίας θα τίναζε στον αέρα το ηθικό πλεονέκτημα του αρωγού. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit βάζει στο μικροσκόπιο τη θέση που υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα βάσει στοιχείων η SZ του Μονάχου ότι η Γερμανία κερδίζει δισεκατομμύρια μέσω της βοήθειας προς την Ελλάδα. Μήπως λοιπόν η Γερμανία αντί να βοηθά την Αθήνα επωφελείται από την ελληνική κρίση;
Αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες δημοπρασίες, ήταν οι τιμές που διαμορφώθηκαν την Τετάρτη, στην τέταρτη κατά σειρά δημοπρασία για την λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ που διοργάνωσε ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σε δημοπρασία τέθηκαν 1.270.200 μεγαβατώρες και οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 43 – 43,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ υπήρξε και ζήτηση που δεν ικανοποιήθηκε.
«Η εκτίμηση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμείνει ένα κλειστό επάγγελμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, απευθύνοντας χαιρετισμό στις εργασίες της ημερίδας του ΤΕΕ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων». «Αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο», συμπλήρωσε, ζητώντας τη συμβολή της πολιτείας και της κυβέρνησης για την άμεση επίλυση του θέματος των εκτιμήσεων ακινήτων.
Στο ενδεχόμενο ενός νέου, τέταρτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας αναφέρεται η Capital Economics, σε νέα της έκθεση για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Παρότι χαιρετίζει τη συμφωνία για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ αλλά και τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, η επενδυτική τράπεζα πραγματοποιεί ειδική μνεία στη μη συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να στηρίξει το πρόγραμμα, η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και οι καταθέσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Σχεδόν απίθανη θεωρεί η Goldman Sachs την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση για την ελληνική οικονομία. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αποτιμά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για τη β’ αξιολόγηση ως μία ένδειξη «κατευνασμού της έντασης» και όχι ως έναν «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ελλάδα και πιστωτές μετέθεσαν για το 2018 την οριστικοποίηση των όρων της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Δύο ελληνικές επιχειρήσεις επελέγησαν από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το οποίο στοχεύει στη στήριξη των καινοτόμων ιδεών των μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επελέγησαν η ΕΤΜΕ – ΠΕΠΠΑΣ & Συνεργάτες Ε.Ε. και η Streamlined Σύμβουλοι Μηχανική ΕΠΕ, λαμβάνοντας συνολική χρηματοδότηση, ύψους 2,048 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν σε έργο στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για τη μείωση του κόστους μέσω καινοτόμου πλατφόρμας Floating Met Mast.
Συνολικά, η Ε.Ε. επέλεξε να στηρίξει 64 μικρές επιχειρήσεις, κατανέμοντας κονδύλια ύψους 96,815 εκατ. ευρώ.
Οι ισπανικές ΜμΕ είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία, με 12 εταιρείες, ενώ ακολούθησαν οκτώ εταιρείες από τη Δανία και επτά επιχειρήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα περισσότερα επιλεχθέντα έργα αφορούσαν τον τομέα των μεταφορών (10).
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα επέβαλε δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, ο κ. Τραμπ απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που «θα μπορούσε να γίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει εντολή να εκπονηθεί μελέτη της αγοράς χάλυβα στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ,καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 1,22 εκατ., καταγράφοντας άνοδο κατά 8,3% έναντι του Μαΐου του 2017 και κατά 2,1% έναντι του Ιουνίου του 2016. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα ανέρχονταν σε 1,16 εκατ. κατοικίες. Την ίδια ώρα, οι άδειες οικοδομήσεως διαμορφώθηκαν σε 1,25 εκατ., αυξημένες κατά 7,4% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 5,1% σε ετήσιο επίπεδο.
Άνω των εκτιμήσεων κινήθηκαν οι οικονομικές επιδόσεις της US Bancorp, πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2017. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας ανήλθε σε 0,85 δολάρια/μετοχή έναντι 0,83 δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,84 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 3,1% στα 5,5 δισ. δολάρια.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας ανήλθε σε 0,87 δολάρια/μετοχή έναντι 0,75 δολαρίων/μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν σε 9,5 δισ. δολάρια από 8,9 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 0,76 δολαρίων και έσοδα 9,1 δισ. δολαρίων. Όσον αφορά τον επενδυτικό κλάδο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ στα 1,4 δισ. ευρώ.