Πρωτοβουλία για την προσφορά της απαραίτητης νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε όποια ελληνική επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» αναλαμβάνει κι εφαρμόζει «από αύριο κιόλας» ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του φορέα, Αθανάσιος Σαββάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσής του, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Επαναλαμβάνω και ενώπιόν σας, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος “Μακεδονία” για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις…
Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ αφορά οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνο σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας. Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Σαββάκης.
Δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας προτείνει ο ΣΒΒΕ
Από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο Αθανάσιος Σαββάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να τολμήσει τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας», σημειώνοντας ότι απαιτείται η διαμόρφωση νέου οράματος για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής, να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων – άλλωστε, επισήμανε, με δεδομένο τον υψηλό πολλαπλασιαστή που διαπιστωμένα έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα καταλήξει στη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών.
«Και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλωθεί (το δημοσιονομικό περιθώριο) σε παροχές που διαιωνίζουν το πελατειακό σύστημα. Με λαϊκίστικη προσέγγιση συγκεκαλυμένη από την προϊστορικής αξίας κόντρα κεϋνσιανών και φιλελευθέρων πολιτικών. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κάτι το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος το περιμένει από εσάς άμεσα» τόνισε ο κ. Σαββάκης, λέγοντας ότι απαιτείται ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου μίγματος πολιτικής, μεταξύ άλλων με άμεση διόρθωση του προβλήματος της υπερφορολόγησης, με ελάχιστη ή και καμία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά και με σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ