Από την έντυπη έκδοση
Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Ακόμη ένα μεγάλο όνομα του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού οι Βρυξέλλες επέβαλαν πρόστιμο, ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ, σε βάρος της Qualcomm, κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεπίστωσε ότι η Qualcomm -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε smartphones- «κατέβαλε αρκετά δισ. δολάρια σε έναν εκ των σημαντικότερων πελατών, την Apple, έτσι ώστε η Apple να μην αγοράζει επεξεργαστές από άλλους ανταγωνιστές» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς ανταγωνιστής δεν είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει την Qualcomm σε αυτή την αγορά, ανεξαρτήτως του πόσο καλά ήταν τα προϊόντα τους» τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Qualcomm – Αpple, η τελευταία στη διάρκεια των ετών 2011-2016 χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τους επεξεργαστές της Qualcomm στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (iPhones) και στους υπολογιστές-ταμπλέτες της (iPads).
Σύμφωνα με την κα Βεστάγκερ οι πράξεις της εταιρείας ήταν παράνομες, επειδή «αρνήθηκαν στους καταναλωτές και σε άλλες εταιρείες τις δυνατότητες περισσότερων επιλογών και καινοτομιών και αυτό συνέβη σε έναν τομέα με τεράστια ζήτηση και δυναμικό για καινοτόμες τεχνολογίες».
Η Qualcomm παρέβη τους κανονισμούς περί αντιμονοπωλιακής πολιτικής, καθώς πέραν των πληρωμών προς την Apple -έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της- χρησιμοποίησε ως κίνητρο και μειώσεις τιμών, ώστε να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία απέκλεισε τους ανταγωνιστές από την αγορά για επεξεργαστές συστημάτων βασικής ζώνης (LTE baseband chipsets) που χρησιμοποιήθηκαν επί πέντε χρόνια στα 4G κινητά τηλέφωνα.
Το πρόστιμο, ύψους 997 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. δολάρια) της Κομισιόν σε βάρος της Qualcomm ανακοινώνεται σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την επιθετική προσφορά εξαγοράς, ύψους 105 δισ. δολαρίων, που έχει καταθέσει η ανταγωνίστρια Broadcom, αλλά και τις δικαστικές διαμάχες με την Apple σε διάφορα δικαστήρια του κόσμου σε υποθέσεις για αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.
Η διοίκηση της Qualcomm δέχεται πιέσεις να δείξει στους μετόχους ότι μπορεί να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Apple και τις διενέξεις με τις ρυθμιστικές αρχές που έχουν ήδη οδηγήσει στην επιβολή προστίμων σε Κίνα και Νότια Κορέα. «Η Qualcomm διαφωνεί με την απόφαση και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» ήταν η απάντηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει έως τώρα επιβάλει η Κομισιόν, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες στρέφονται εναντίον της Qualcomm, σχεδόν μία δεκαετία αφότου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακάλεσαν τετραετή έρευνα το 2009 για την κατοχύρωση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα 3G. Σε εκείνην την υπόθεση δεν είχε επιβληθεί πρόστιμο, λόγω έλλειψης στοιχείων για παράβαση κανόνων ανταγωνισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού επιδίδονται σε «σταυροφορία» εναντίον μεγάλων κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου.
Τον Ιούνιο του 2017 η Κομισιόν επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της (2,4 δισ. ευρώ) εναντίον της Google για αθέμιτο προβάδισμα της υπηρεσίας Google Shopping στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Το 2009 είχε επιβάλει πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία επεξεργαστών Intel για μειώσεις τιμών στους πελάτες της ώστε να χρησιμοποιήσουν τους δικούς της επεξεργαστές υπολογιστών αντί της AMD.
Στην πενταετία 2013-2017 η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ για παράβαση κανονισμών περί ανταγωνισμού.