Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τις εξηγήσεις που ζήτησαν τα κυπριακά κόμματα για τη στάση του στη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος-μέλος που είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους».
Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε ότι τον διακατέχει έντονη ανησυχία για «το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα».
Οι Έλληνες πολίτες, σημείωσε, έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες μεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε, στο Eurogroup εξέφρασε τη θέση πως «το όποιο ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων». Πρόσθεσε πως οι αυξήσεις στη φορολογία «αποτελούν τη χειρότερη μορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση».
Ο Κύπριος υπουργός διευκρίνισε ότι το χθεσινό Eurogroup «δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος». Αυτό, πρόσθεσε, ήταν το ζητούμενο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που είχε προηγηθεί και η οποία δυστυχώς δεν είχε θετική κατάληξη. Και το κυριότερο, σημείωσε, μια απόφαση για παράταση προϋποθέτει έγκριση από εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις.
«Αυτή είναι και η απάντησή μου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτημα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Θα αντιστρέψω όμως το ερώτημα: Οι ίδιοι συμφωνούν και υποστηρίζουν την παράταση της παραμονής της Ελλάδας σε πρόγραμμα ή θέλουν την κατάργησή του; Ή μήπως η θέση τους αλλάζει κάθε τρεις μέρες;», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ακόμη δήλωσε ότι «η στήριξη της Κύπρου δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι ουσιαστική, έστω και εάν συνεπάγεται κόστος».
Απευθυνόμενος στα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης, από τα οποία κατονόμασε το ΑΚΕΛ, ο κ. Γεωργιάδης τα κάλεσε να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση;
Πηγή: ΑΜΠΕ