Skip to main content

Lamda: Στο Δημόσιο η ευθύνη για το μπλοκάρισμα στο Ελληνικό

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

«Η Lamda Development έχει ολοκληρώσει όλες τις συμβατικές ενέργειες στις οποίες υποχρεούται και εναπόκειται στην ευθύνη των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών να προχωρήσουν τη διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στο Ελληνικό».

Τα παραπάνω τόνισε χθες μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου ο διευθύνων σύμβουλός της, Οδυσσέας Αθανασίου, απαντώντας εμμέσως στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου των 8 δισ. στη Lamda, υποστηρίζοντας «ότι το έργο καθυστερεί με ευθύνη του παραχωρησιούχου και όχι της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η εταιρεία έχει αποστείλει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς την Περιβαλλοντική Μελέτη στις 18.2.19, το σχέδιο οργάνωσης του πάρκου στις 5.2.19, τις μελέτες για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που θα συναφθεί για το καζίνο στις 15.2.19.

Ο επικεφαλής της Lamda έκανε και μια ιδιαίτερης σοβαρότητας επισήμανση. Όπως είπε, τα κείμενα και οι εισηγήσεις των δημοσίων φορέων πριν λάβουν τη μορφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) θα πρέπει να τεθούν υπόψη της εταιρείας, η οποία θα χρειασθεί δύο εβδομάδες να τα μελετήσει και να προβεί σε τυχόν παρατηρήσεις – διορθώσεις. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, τα οποία δύναται να εγείρουν ενστάσεις και ως εκ τούτου καθυστερήσεις στη συνέχεια της διαδικασίας. Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση να μην έχουν αποτυπωθεί σωστά στοιχεία του κτηματολογίου και μια διαφορά, ακόμα και δύο μέτρων, να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι οι ΚΥΑ που εκκρεμούν είναι τρεις και αφορούν την οργάνωση και τον σχεδιασμό του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί, τις ζώνες ανάπτυξης και τις ζώνες πολεοδόμησης (όροι δόμησης, χρήσεις γης κ.λπ.).

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πολεοδομικές μελέτες, το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθεί σε επίπεδο Οικοδομικού Τετραγώνου και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης και οι περιορισμοί του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των φορέων της κυβέρνησης που ασχολούνται με το Ελληνικό υπάρχει κινητικότητα ώστε πριν τις εκλογές να εκδοθεί η πρώτη ΚΥΑ που αφορά το πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι το κείμενο αυτό θα λάβει την τελική υπογραφή χωρίς ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί συμφωνία επί όλων των θεμάτων με τη Lamda, με ό,τι αυτό σημαίνει για το έργο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ζητήματα, όπως είναι, μεταξύ άλλων πολλών, ο έλεγχος των μελετών του επενδυτή για όλα τα κτήρια από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού.

Το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει στον έλεγχο όλων των μελετών, ανεξάρτητα από το αν αφορούν τις περιοχές με αρχαία ή νεότερα μνημεία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τον επενδυτή και προφανώς εφόσον η άποψη του υπουργείου αποτυπωθεί στις ΚΥΑ, μετά θα είναι δύσκολο να αλλάξει, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόοδο του έργου.

«Στέρεες βάσεις»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lamda, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε για την ανάγκη το έργο του Ελληνικού να προωθηθεί σε «θεσμικά στέρεες βάσεις» με διαδικασίες «προσεκτικές έπειτα από ενδελεχή προετοιμασία».

Ακόμη, κατά τη Γ.Σ. αναφέρθηκε ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε περίπου 30% το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να αισθάνεται βέβαιη ότι το χρηματιστήριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θετικά τη συνολική της στρατηγική. Για το γεγονός της μη διανομής μερίσματος ειπώθηκε πως οφείλεται στην κρίση που συμπίεσε τις αποτιμήσεις στις αξίες των ακινήτων και πιθανότατα σε ορισμένες λανθασμένες επιλογές αγοράς οικοπέδων στα Βαλκάνια.

Απόφαση αγοράς ιδίων μετοχών

Η γενική συνέλευση της Lamda Development αποφάσισε την απόκτηση ιδίων μετοχών, μέσω του Χ.Α., εντός των επομένων 24 μηνών, δηλαδή έως 25.06.2021.

Η απόκτηση των ιδίων μετοχών θα πραγματοποιείται με ανώτατη τιμή 12 ευρώ ανά μετοχή και κατώτατη ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής, ήτοι 0,30 ευρώ.