Από την έντυπη έκδοση
Ελλάς, Γαλλία, Ισπανία συμμαχία στον τουριστικό τομέα είναι το μότο που κυριαρχεί στην τουριστική διπλωματία το τελευταίο διάστημα, καθώς, αν και δεν ομολογείται επισήμως, Γάλλοι, Έλληνες και Ισπανοί επιδιώκουν από κοινού και κατά μόνας να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της ώστε οι τρεις χώρες να ενταχθούν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» των χωρών τις οποίες οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να επισκεφθούν χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους.
Ειδικά η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι χαμένοι προς το παρόν από την απόφαση των Βρετανών να εντάξουν τις δύο χώρες στην «πορτοκαλί» λίστα και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στις δύο χώρες.
Όμως και η Γαλλία, που είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, επηρεάζεται αρνητικά από τη μη έλευση Βρετανών τουριστών και επιζητεί μια αλλαγή στάσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κοινοί στόχοι
Αν και οι τρεις χώρες είναι ανταγωνίστριες όσον αφορά την προσέλκυση Βρετανών τουριστών, ωστόσο κοινό στόχο έχουν να ανοίξουν τα βρετανικά σύνορα για ταξίδια στον Νότο καθώς η Πορτογαλία είναι η μοναδική χώρα του Νότου της Ευρώπης που βρίσκεται στην πράσινη λίστα των Βρετανών, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες από τη χώρα αυτή δεν μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καραντίνα.
Όσον αφορά την Ισπανία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω πίεσης προς της Βρετανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από σήμερα θα ανοίξει τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες, κάτι που η Ελλάδα το έχει ήδη πράξει από τον περασμένο μήνα.
Πράσινες «εξαιρέσεις»
Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς επισήμους και τους εφοδιάζουν με στοιχεία σε μια προσπάθεια είτε η χώρα μας να ενταχθεί σύντομα στην πράσινη λίστα είτε ορισμένα ελληνικά νησιά να συμπεριληφθούν σε αυτή. Από το υπουργείο Τουρισμού θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί το δεύτερο, αν και φαίνεται δύσκολο.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να επιδιώκουν σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι Ισπανοί. Σύμφωνα με τους «F.Τ.» η επικεφαλής της περιοχής των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανσίνα Αρμενχόλ -μιας περιοχής που σε καλές τουριστικές σεζόν προσελκύει περίπου 14 εκατ. ξένους επισκέπτες- προτάσσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής της, που θέσπισε σκληρά μέτρα κατά των μετακινήσεων από και προς την ενδοχώρα, θέλοντας να προστατεύσει τα νησιά εν όψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινά. Πράγματι, όπως αναφέρει, στις Βαλεαρίδες τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μολύνσεις από κορονοϊό κινούνται περίπου στο 1/3 συγκριτικά με το σύνολο της Ισπανίας σε βάθος δύο εβδομάδων και οριακά κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο σε επτά ημέρες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ισπανία ζητά από τη Βρετανία να θέσει ως κριτήριο ένταξης στην «πράσινη λίστα» της τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία και όχι τα δεδομένα στο σύνολο της ισπανικής επικράτειας.
Δημοφιλέστατος προορισμός η Ελλάδα και για τη Γαλλία
Πολύ υψηλή είναι η ζήτηση για τη χώρα μας και στη Γαλλία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρώτη σε κρατήσεις και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο πρώτος προορισμός σε πωλήσεις για την αεροπορική εταιρεία Transavia φέτος, υπερβαίνοντας τη ζήτηση για την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το θετικό αυτό στοιχείο μετέφεραν στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ανώτατα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Transavia, με τα οποία συναντήθηκε προχθές στο Παρίσι.
Μάλιστα, η Transavia προχώρησε σε αύξηση του προβλεπόμενου αριθμού επιβατών προς τη χώρα μας για το 2021, φτάνοντας τις 1.100.000 θέσεις. Η Transavia συνδέει 4 γαλλικές πόλεις με 12 προορισμούς στην Ελλάδα, ενώ στη λίστα των δρομολογίων της για το 2021 προστέθηκαν νέες πτήσεις σε τρεις προορισμούς και συγκεκριμένα οι Παρίσι-Πρέβεζα, Νάντη-Κέρκυρα και Μονπελιέ-Σαντορίνη.
Προοπτικές αύξησης
Γενικότερα τα μηνύματα για τις προοπτικές αύξησης της τουριστικής κίνησης από τη Γαλλία προς την Ελλάδα το 2021 ήταν αισιόδοξα από τις συναντήσεις του κ. Θεοχάρη στο Παρίσι. Η καθοριστική θέση της Ελλάδας στο διεθνές άνοιγμα του τουρισμού επιβεβαιώθηκε, τόσο από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Γάλλο ομόλογό του όσο και με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τουριστικών Οργανισμών και tour operators της Γαλλίας, αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού.
Πιο αναλυτικά, κατά τη συνάντησή του με τον Jean-Baptiste Lemoyne, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρμόδιο για θέματα Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να αναλύσει τη στρατηγική επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της άμεσης διακρατικής συνεργασίας στην Ευρώπη και ειδικά για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Επιπλέον, οι κ.κ. Θεοχάρης και Lemoyne συζήτησαν ζητήματα σχετικά με την επικείμενη Σύσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, «με τον Γάλλο ομόλογό μου Jean-Baptiste Lemoyne είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση. Του παρουσίασα το ολοκληρωμένο σχέδιο ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού και συμφωνήσαμε για την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών μας και κοινής πορείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ταχύτερη ανάκαμψη του τουρισμού. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα δυναμικό ρεύμα τουριστών από τη Γαλλία φέτος, καθώς η χώρα μας έχει καταφέρει να διατηρήσει πολύ ψηλά το brand της ως ασφαλούς προορισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα “ιδιαίτερα” στοιχεία που αναζητά η γαλλική τουριστική αγορά».
Επανακάμπτει η ζήτηση
Σε ό,τι αφορά τις επαφές του κ. Θεοχάρη με τους tour operators, οι εκπρόσωποί τους, βασιζόμενοι στα τελευταία δεδομένα από τις κρατήσεις και στο άμεσο ενδιαφέρον της αγοράς, εξέφρασαν στον υπουργό Τουρισμού την πεποίθηση ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα φέτος θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ζήτηση επανακάμπτει σταθερά, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για το γαλλικό κοινό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός διευθυντής του tour operator «Heliades», Jean Brajon, τόνισε ότι «καθοριστικό στοιχείο για την αύξηση της ζήτησης ήταν η έγκαιρη και αναλυτική ανακοίνωση του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και η Chef de Produit (διευθύντρια Προϊόντος) του tour operator «Karavel-Fram» κυρία Nadege Canu. H κυρία Canu επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις για την Ελλάδα ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς».
O Chef de Produit (διευθυντής Προϊόντος) του tour operator «Thalasso Νο1 & Ovoyages» κ. Sami Guenaoui, υπογράμμισε επίσης την πολύ δυναμική πορεία των κρατήσεων και σημείωσε ότι «πλέον οι πελάτες αναζητούν περισσότερη ευελιξία, ενώ η μέση διάρκεια του ταξιδιού στην Ελλάδα αυξάνει».