Skip to main content

Ο χάρτης των εφοριών με τα ληξιπρόθεσμα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Στοχευμένες κινήσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο σχεδιάζει για τους επόμενους μήνες ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους, στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί το… ποτάμι των ληξιπρόθεσμων να φουσκώνει κάθε μήνα επικίνδυνα, καθώς ήδη το συνολικό ποσό τους ξεπερνά τα 95 δισ. ευρώ, όμως εισπράξιμο θεωρείται μόνο ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι η μεγάλη δεξαμενή από την οποία μπορούν να εισπραχθούν τα περισσότερα είναι οι οφειλές που κυμαίνονται μεταξύ 3.000 έως και 1.500.000 ευρώ.

Με βάση, μάλιστα, την ποιοτική ανάλυση που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τα 16 δισ. ευρώ των εισπράξιμων οφειλών, περίπου 8,6 δισ. ευρώ αφορούν χρέη αυτής της κατηγορίας, εκ των οποίων περίπου 4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε Εφορίες της Αθήνας.

Ειδικότερα:

  • Στις Εφορίες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΟΥ της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των χρεών φτάνει στα περίπου 44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 8 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
  • Στις Εφορίες του Πειραιά, όπου συμπεριλαμβάνονται μεγάλες νησιωτικές ΔΟΥ, οι φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει χρέη περίπου 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν.
  • Στις Εφορίες της Β. Ελλάδας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν στα 22 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
  • Στις Εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου τα χρέη αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις μεγάλες ΔΟΥ, παρατηρείται αύξηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε πολλές περιφερειακές Εφορίες.

Ωστόσο, με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της είσπραξης, όπου όσον αφορά τις εισπράξεις επί των νέων οφειλών καταγράφεται υπερκάλυψη έναντι του στόχου (περίπου 114%), χωρίς φυσικά να λείπουν οι εξαιρέσεις.

Φαύλος κύκλος

Με βάση, πάντως, την επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο οφειλών, αυξήσεων φορολογικών συντελεστών, στασιμότητας, τα αναλυτικά στοιχεία απ’ όλη την επικράτεια αποκαλύπτουν ότι όπου έχει συσσωρευτεί ο μεγαλύτερος όγκος χρεών εκεί εντοπίζεται η χαμηλότερη εισπραξιμότητα.

Για τον λόγο εξάλλου αυτό και κάθε μήνα, στο επιτελείο της ΑΑΔΕ μαζεύουν στοιχεία απ’ όλες τις ΔΟΥ, τα οποία δείχνουν αφενός τον ρυθμό αύξησης των οφειλών, αφετέρου την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη, ενώ η προσπάθεια όλη επικεντρώνεται στην είσπραξη περίπου του 20%, καθώς το υπόλοιπο ποσό θεωρείται ανέφικτο να εισπραχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών περιλαμβάνει και την ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση και τις μνημονιακές δεσμεύσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς στο επόμενο διάστημα, έτσι ώστε από τις παλαιές οφειλές να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 2,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 250 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρσι, ενώ όσον αφορά τις νέες οφειλές, ο πήχης έχει ανέβει στο 24% από 22,5% που επιτεύχθηκε πέρυσι.