Skip to main content

Δ. Παπαδημητρίου: Έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τις αγορές η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τις αγορές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ αποκλείει την περίπτωση να χρειαστεί η χώρα ένα τέταρτο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ Echo», ο κ. Παπαδημητρίου υπογραμμίζει αφενός ότι «το 2017 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης, επέστρεψε στην ανάπτυξη, με την εφαρμογή ενός νέου και πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου για τη χώρα, το οποίο δεν βασίζεται πλέον στο δανεισμό και την κατανάλωση των νοικοκυριών», και αφετέρου ότι «δεν είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης».

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο υπουργός επισημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι μπορεί να παραμένει αναιμική, αλλά αυτό αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης. Τονίζει ακόμη πως η αύξηση κατά 69% των άμεσων ξένων επενδύσεων δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία καινούρια χώρα.   

Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι αυτό συνιστά μία επιπλέον δυσκολία για την οικονομία, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι τα νούμερα θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί σε σχέση με το ελληνικό χρέος».

Σχετικά με το θέμα του χρέους εκτιμά ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα, το κατά πόσο δηλαδή η ελάφρυνση θα πάρει τη μορφή παράτασης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων ή μίας άλλης λύσης που θα περιλαμβάνει και τα δύο παραπάνω.

Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι το ζήτημα του χρέους θα διευθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι «το 2018 δεν είναι 2012» και ότι από τότε «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής του κράτους όσο και στο επίπεδο εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα».

Σε σχέση τέλος με το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το πέρας του τρίτου σχεδίου διάσωσης, ο κ. Παπαδημητρίου εμφανίζεται αισιόδοξος, ισχυριζόμενος ότι η χώρα είναι σε θέση να βγει στις αγορές για την πλήρη χρηματοδότησή της ακόμα και πριν από το τέλος του προγράμματος, αφού το εγχείρημα του περασμένου Ιουλίου απέδειξε, όπως σημειώνει, ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.