Από την έντυπη έκδοση
Τον τρόπο με τον οποίο θα εξειδικευτεί η δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να «παραμείνει με εποικοδομητικό τρόπο εμπλεκόμενο στις συνομιλίες για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα» αναμένουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Τη συγκεκριμένη δέσμευση ανέλαβε απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το τι ελέχθη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα χαρτιά αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και εκεί θα φανεί το τι θα ζητηθεί από την Ελλάδα προκειμένου να επέλθει άμεσα η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και του είπε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τη συμμετοχή του».
«Η κα Λαγκάρντ και πάλι διαβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομικών ότι το ΔΝΤ συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις εν εξελίξει συζητήσεις και συνεχίζει να εργάζεται για μια γρήγορη συμφωνία για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από το ΔΝΤ», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι εικασίες να συζητεί κανείς τι θα κάνει η Γερμανία στην περίπτωση που το ΔΝΤ πράγματι αποχωρήσει.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται 24ωρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ με τον πρόωρο τερματισμό της 3ου ελληνικού προγράμματος. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης φρόντισαν την προηγούμενη εβδομάδα να «προειδοποιήσουν» την Αθήνα ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι να βρεθεί η επόμενη λύση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Εξειδικεύοντας την έννοια «καθυστέρηση», στελέχη της Ευρωζώνης έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν θα υπήρχε δυνατότητα εξεύρεσης λύσης πριν από το φθινόπωρο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το «σημείο μηδέν» για την Ελλάδα είναι ο Ιούλιος, με τις λήξεις ομολόγων που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι κατά τη συνάντηση Σόιμπλε – Λαγκάρντ μπήκαν οι βάσεις για τη συνδιαμόρφωση μιας «κοινής πρότασης» όλων των θεσμών προς την Ελλάδα, μιας πρότασης η οποία επί της ουσίας θα πάρει τη μορφή «τελεσιγράφου».
Η πρόταση αυτή αναμένεται ότι θα ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Η μεν Γερμανία θέλει να παραμείνει στο ύψος του 3,5% ο δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018. Όσο για το ΔΝΤ, θέλει να «βγαίνουν τα νούμερα» και γι’ αυτό ζητάει περισσότερα μέτρα με περίοδο εφαρμογής μετά το 2018 προκειμένου να διασφαλίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική πλευρά μάλλον έχει ήδη χάσει τον στόχο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, ενώ φαίνεται να μη βρίσκει έδαφος η πρόταση Τσακαλώτου για διάθεση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος (μία ποσοστιαία μονάδα) για τη χρηματοδότηση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Έτσι, μοναδικός στόχος που έχει απομείνει είναι το να μη χρειαστεί η άμεση νομοθέτηση μέτρων για το 2019.