Skip to main content

ΗΠΑ: Υπέρ της υψηλότερης φορολόγησης των εταιρειών η Τζάνετ Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την Τρίτη για τα στελέχη των επιχειρήσεων να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δαπάνες και στήριξε την ίδρυση ισχυρότερων συνδικάτων, αλλά και τη μείωση των εμποδίων στον ξένο ανταγωνισμό.

Σε ομιλία της στο Εμπορικό Επιμελητήριο των Η.Π.Α., η κα. Γέλεν επανέλαβε την πρόθεση του Λευκού Οίκου να αυξήσει τους φόρους επί των εταιρειών και των υψηλότερων κερδών ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου δαπανών για τις υποδομές.

Η διοίκηση Μπάιντεν επιδιώκει επίσης έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις εταιρείες από τη μετεγκατάσταση των βάσεών τους για την αποφυγή υψηλότερων εισφορών.

«Με τους εταιρικούς φόρους στο ιστορικό χαμηλό του 1% του ΑΕΠ, πιστεύουμε ότι ο εταιρικός τομέας μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια με το δίκαιο μερίδιό του: προτείνουμε απλώς να επιστρέψουμε τον εταιρικό φόρο στους ιστορικούς κανόνες», δήλωσε η κα. Γέλεν.

Η υπουργός των Οικονομικών πρόσθεσε ότι το αμερικανικό σχέδιο για την στήριξη των οικογενειών θα πληρωθεί εν μέρει από μια «σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ότι οι πλούσιοι άνθρωποι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους». Είπε ότι η διοίκηση επιδιώκει επίσης να σταματήσει τη φοροδιαφυγή που «συσσωρεύθηκε, εναντίον υπεύθυνων και συμμορφούμενων φορολογουμένων».

Εκτός αυτών, η κα. Γέλεν μίλησε για την ανισότητα στην αγορά εργασίας και είπε ότι εν μέρει ενισχύεται από την έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης από την εργασία, μια πιθανή πληγή για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε μια εποχή που μόνο λίγο περισσότερο από το 10% όλων των εργαζομένων ανήκουν σε συνδικάτα.

«Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, είδαν την αύξηση των μισθών να παγώνει για αρκετές δεκαετίες, παρά τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας και του εθνικού εισοδήματος», είπε. «Υπάρχουν πολλοί συντελεστές σε αυτήν την ανησυχητική τάση, αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι η διάβρωση της διαπραγματευτικής δύναμης της εργασίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC