Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Αυτή έγινε βασική παράμετρος για την ισοδυναμία του ευρώ έναντι των αντιπάλων νομισμάτων του και για την πτώση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων και των ελληνικών κύρια.
Η στήλη αν και θεωρούσε και θεωρεί πιθανή μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης παρά μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις προσεχείς συνόδους των διάφορων άτυπων και επισήμων οργάνων γύρω από την ελληνική κρίση, αναγνωρίζει την ανακούφιση των επενδυτών παντού ως δείγμα θετικό για τη χώρα. Για το ταμπλό του ΧΑ που είναι το αντικείμενο μας, τα νέα χαμηλά για τους βασικούς δείκτες αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς προσωρινά. Μοιάζει τελικά πως ο 25άρης στο 2015 χτύπησε τρεις φορές σε επίπεδα κοντά στις 200 μονάδες και αντέδρασε και τις τρεις δυναμικά. «Ο 25άρης σημείωσε νεότερα χαμηλά για το 2015 που «για να λέμε και του στραβού το δίκιο» δεν απέχουν πολύ από εκείνα που σημείωσε άλλες δυο φορές στο τρέχον έτος. Η περιπέτεια των τιμών φέτος ξεκίνησε τον Ιανουάριο και στο τέλος του σημειώθηκαν για πρώτη φορά τιμές κοντά στις 210 μονάδες για τον 25άρη. Σε αυτά τα επίπεδα επανήλθε τον Απρίλιο και λίγο χαμηλότερα βρέθηκε την Πέμπτη που πέρασε». Παρατηρούσαμε χθες και τελικά το +8% έδειξε την ισχύ αυτών των επιπέδων.
Η βελτίωση της στατιστικής εικόνας είναι σαφής αλλά η σημερινή συνεδρίαση είναι και πάλι μόνο για τους έχοντες επαγγελματική σχέση με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και για όσους ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν, ότι κέρδη θα έχουν αν «πιάσουν» την αγορά πάνω στη στιγμή που αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση της.
Οι ξένοι ανταποκριτές και ο εξοπλισμός τους καθώς και οι αναταράξεις των διεθνών αγορών κάθε τύπου τις δυο τελευταίες βδομάδες, υπογραμμίζουν τη διαφορά της αντίληψης μεταξύ Ελλήνων και των ξένων γενικά, γύρω από την κρισιμότητα των ημερών. Όσοι δε είχαν την διάθεση να παρακολουθούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης διαπίστωναν τη βεβαιότητα των δημοσιογράφων πως στην Αθήνα κάτι σημαντικό θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε μια θετική εξέλιξη στο δράμα της ελληνικής οικονομίας.
Από την ώρα που οι πιστωτές δήλωσαν ότι βλέπουν επιτέλους προτάσεις στα πλαίσια που ζητούσαν μήνες τώρα από την Ελληνική πλευρά, η δυναμική γύρισε υπέρ της ανόρθωσης του φρονήματος των επενδυτών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εγχώριοι αναλυτές το έχουν ρίξει στην πολιτική ανάλυση ενώ οι ξένοι βλέπουν το ζήτημα συνολικά. Η Barclays ανέφερε σε έκθεση με τίτλο «Εφησυχασμός για την Ελλάδα»:
«Οι επενδυτές είναι εφησυχασμένοι όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, με εξάπλωση στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με έρευνα της Barclays σε 899 διεθνείς επενδυτές… Κοντά στο 30% βλέπουν τον κίνδυνο περιορισμένης μετάδοσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, και λιγότερο από το 20% πιστεύει ότι θα είναι ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός για τις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, μόνο το 23% αναμένουν μια ελληνική έξοδο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».
Επίσης αναλυτές της Barclays ήταν που δήλωναν: «Αν και η δυναμική φαίνεται να έχει μετατραπεί σε θετική, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του προγράμματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις περικοπές στα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο θα μπορούσε, να προκαλέσει την ανάγκη ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων».
Είναι κατά την εκτίμησή μας θετικό το ότι μπήκε στο πνεύμα των πιστωτών η κυβέρνηση των Αθηνών αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι όντως στενά και οι αναταράξεις στο εσωτερικό δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν συνεχίσει η Ελλάδα να είναι στα πρωτοσέλιδα η νευρικότητα εύκολα μπορεί να μετατραπεί από ανοδική σε πτωτική. Προσδεθείτε και μην καπνίζετε είναι η προτροπή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τα επιχειρηματικά νέα, καθώς και οι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, βοήθησαν τους αμερικανικούς δείκτες να κλείσουν με κέρδη, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 18.119,78 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,72% στις 5.153,97 μονάδες, επίπεδα που θεωρούνται ιστορικά υψηλά, και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,61% στις 2.122,85 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Carnival ενισχύθηκε κατά 2%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την Deutsche Bank σε buy, καθώς τα στοιχεία που θα ανακοινώσει για το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα του αναμενομένου.
Η Williams σημείωσε κέρδη 25,9%, μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της από την Kelcy Warren, η οποία ήταν ύψους μόλις 48 δολάρια ανά μετοχή.
Τέλος, η FitBit σημείωσε κέρδη 14%, συνεχίζοντας το ανοδικό της σερί, μετά το +48% της Πέμπτης, το οποίο σημείωσε στο ντεμπούτο της στο αμερικανικό χρηματιστηριακό ταμπλό.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5,5 ετών διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις των υπαρχόντων κατοικιών αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 5,1% διαμορφούμενες σε 5,25 εκατομμύρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας την ευφορία των επενδυτών μετά τα θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν για τη νέα ελληνική πρόταση, ενώ προεξόφλησαν κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,72% στις 6.825,67 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,81% στις 11.460,50 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 3,80% στις 4.998,61 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,29% στις 394,41 μονάδες, έχοντας όλους τους επιμέρους κλάδους του με θετικό πρόσημο.
Στο ταμπλό, κέρδη 13,2% σημείωσε η Bouygues, καθώς δέχτηκε πρόταση από την Altice, ύψους 10 δισ. ευρώ, για την εξαγορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Bouygues Telecom. H μητρική της Bouygues θα εξετάσει την εν λόγω πρόταση.
Επίσης, στο +10,4% βρέθηκε η Iliad, καθώς γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Numericable-SFR της Altice, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου στοιχείων ενεργητικού.
Η Thorntons βρέθηκε στο +42,8% μετά την προσφορά εξαγοράς ύψους 112 εκατ. λιρών (178 εκατ. δολ.) που υπέβαλε η Ferrero, η ιταλική εταιρεία που παράγει τη Nutella.
Τέλος, η Sky ενισχύθηκε κατά 3,5%, καθώς εντείνεται η φημολογία περί νέας πρότασης εξαγοράς της από την οικογένεια Μέιρντοχ, μετά την απόρριψη των προσφορών που κατέθεσαν οι Vodafone Group και Vivendi.
ΧΑ
Μια «ανάσα» από τις 750 μονάδες σταμάτησε ο γενικός δείκτης, μετά από τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο που προέκυψε με αφορμή τις εξελίξεις που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τους θεσμούς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 9% στις 749,17 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 754,99 μονάδες και η χαμηλότερη στις 691,21. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,42% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 135,69 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 1,19 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Μπορεί οι θεσμοί να μην είχαν τον απαραίτητο χρόνο να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση που εστάλη, ωστόσο το σημερινό, διαδικαστικό όπως αποδείχθηκε, Eurogroup αναγνώρισε ότι το πλαίσιο των προτάσεων που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σημειώνεται εδώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο διεξοδικής εξέτασης από τους θεσμούς, δηλαδή τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι εμφανίζονται επίσης θετικοί ως προς το περιεχόμενο της πρότασης.
Μάλιστα η αγορά υποδέχτηκε θετικά τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος πως θα έχει υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Ελλάδα αν και διευκρίνισε ότι η αναζήτηση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 8,63%, στις 226,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης έκλεισε στο +20,79% και στις 597,65 μονάδες, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας.
Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank (+23,79%), της Πειραιώς (+21,17%), της Εθνικής (+20,45%), της Eurobank(+18,70%), της ΕΧΑΕ(+17,33%), της Viohalco (+15,57%), των ΕΛΠΕ (+15,31%), της ΕΥΔΑΠ(+13,54%), της Folli Follie(+11,40%), της Τέρνα Ενεργειακή(+9,81%) και της Ελλάκτωρ (+8,70%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,17%, έχοντας την Αττικής στο +14,52%, την MIG στο +17,50%, τη Σιδενόρ στο +14,98% και τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο +13,54%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+20,79%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 93 κινήθηκαν ανοδικά, 24 καθοδικά, ενώ η τιμή 32 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Το μεγάλο εύρος διακύμανσης και τα τεράστια κέρδη επιμέρους μετοχών συνέβαλλαν στην διατήρηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Παρά το ότι κυρίαρχες σειρές ήταν «νέες» για κάθε ΣΜΕ και συνήθως οι όγκοι χαμηλώνουν, μετά την έξαρση από τη μετακύληση θέσεων της προηγούμενης βδομάδας.
Το ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου είχε όγκο 14.303 από 14.472 συμβόλαια την Παρασκευή. Οι επενδυτές καθόρισαν το εύρος διακύμανσης του ΣΜΕ στις 16,25 μονάδες. Το ΣΜΕ λήξης Ιουλίου έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 229,75. Η τιμή εκκαθάρισης όμως ορίστηκε στις 228,50 για την σειρά Ιουλίου και την επόμενή της με τον 25άρη στο +8,63% και κλείσιμο στις 226,15. Δεν αύξησαν την προπορεία του ΣΜΕ έναντι της Παρασκευής, αλλά την ελάττωσαν σε 2,5 μονάδες από 3,5 και θα λέγαμε ότι το μέγεθος της ανόδου οδήγησε σε ουδέτερες προσδοκίες για την τάση.
Τεχνικά ωστόσο εκπληρώθηκαν οι απαιτήσεις της στατιστικής ανάλυσης σχετικά με την ανάγκη ταχείας απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά. Αυτό συνέβαλλε στο να μην επιβαρυνθούν υπολογίσιμα οι τιμές των ΚΜΟ των βασικών δεικτών και μάλλον να συγκλίνουν εντός των προσεχών ημερών. Ο 25άρης από τις 197 έπιασε τις 227 χθες καλύπτοντας μια απόσταση 30 μονάδων σε δυο συνεδρίες.
Για πρώτη φορά η επιστροφή στις 245 μονάδες μοιάζει εύκολη υπόθεση και πιθανά να είναι ένδειξη επενδυτικής σοφίας η απόφαση των traders να μην βιαστούν να την προεξοφλήσουν. Πάντως το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας την ευφορία των επενδυτών μετά τα θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν για τη νέα ελληνική πρόταση, ενώ προεξόφλησαν κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές επεκτείνανε σήμερα Τρίτη τα κέρδη τους μετά από το δείκτη μέτρησης της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας που παρουσίασε ενδείξεις σταθεροποίησης, και τις τελευταίες εξελίξεις για την Ελλάδα. Δημιούργησαν ελπίδες ότι θα αποτραπεί μια χρεοκοπία και θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Δείκτης Flash (PMI) για την Κίνα της HSBC / Markit αυξήθηκε στο 49,6, σε υψηλό τριών μηνών, από 49,2. Αλλά παρέμεινε κάτω από το 50 σήμα το οποίο διαχωρίζει τις προοπτικές συρρίκνωσης από εκείνες που υποδηλώνουν επέκταση και εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο ίσως χρειαστεί να επιστρατεύσει περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω 0,7%. Οι μετοχές στην Κίνα μετά την έκθεση PMI, κινήθηκαν ανοδικά μετά την αργία της Δευτέρας. Με τα χρηματιστήρια στη Σαγκάη και στο Shenzhen με άνοδο. Και τα δύο είχαν βυθίσει περισσότερο από το 13% την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei κέρδισε 1,5% και βρέθηκε σε ένα νέο υψηλό 15 ετών, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν πίσω μερικές από τις μετοχές που ξεφόρτωναν πάνω από τρεις εβδομάδες πτώσης.
«Το γεγονός ότι φαίνεται πως κάτι θα συμβεί για την Ελλάδα είναι πραγματικά η βάση για την άρση της διάθεσης της αγοράς». Δήλωσε ο Ayako Sera, ανώτερος οικονομολόγος της αγοράς στην Sumitomo Mitsui Trust Bank στο Τόκιο. «Αλλά αυτές οι κινήσεις δεν βασίζονται σε θεμελιώδη μεγέθη. Η κίνηση προς τα άνω είναι πιθανό να είναι βαριά, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε.
Το ευρώ γλίστρησε 0,2 τοις εκατό στα 1,1313 δολάρια, κινείται μακριά από ένα υψηλό μήνα των 1,1440 δολαρίων που χτύπησε την Πέμπτη, επειδή αρκετοί προειδοποίησαν ότι τα βήματα προς μια θετική κατεύθυνση, δεν διασφάλισαν μια ενδεχόμενη λύση για την κρίση χρέους στην Ελλάδα.
«Αν και η δυναμική φαίνεται να έχει μετατραπεί σε θετική, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του προγράμματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τις περικοπές στα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο θα μπορούσε, να προκαλέσει την ανάγκη ελέγχων των κεφαλαίων». Δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ανέβηκαν στις ασιατικές συναλλαγές και ήταν τελευταία στο 2,38% από τη λιγότερη ζήτηση για ασφαλείς τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος, πάνω από το 2,36% τη νύχτα στις ΗΠΑ. Στη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων, τα futures του αργού των ΗΠΑ γλίστρησαν περίπου 0,3% στα 60,21 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ ήταν κάτω από 0,2% στα 63,24 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, μιας και το τέλος της παράτασης πλησιάζει, ενώ όσο πιο γρήγορα υπάρξει μία λύση τόσο το καλύτερο για την Οικονομία που μέρα με την μέρα βυθίζεται. Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Θεσμοί έχουν έρθει πολύ κοντά σε μία συμφωνία, μιας και τους χωρίζουν μικρές διαφορές.
Αν υπάρξει συμφωνία και ψηφιστεί από το σύνολο της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της και τις πολιτικές της. Σε περίπτωση ρήξης θα πάμε σε εκλογές, ή σε Οικουμενική Κυβέρνηση. Αν τώρα γίνει συμφωνία και η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να κρατήσει την δεδηλωμένη, τότε θα έχουμε και πάλι το ίδιο σενάριο με οικουμενική κυβέρνηση.
Μάλλον αρνητικό δείχνει το σενάριο να πάμε σε μία παράταση λίγων μηνών, με σκληρά μέτρα που και πάλι θα προβληματίσουν την Οικονομία, ενώ η ανασφάλεια, η κακή ψυχολογία και η στασιμότητα θα συνεχιστούν. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν και options για νέα χρηματοδότηση, αν η Κυβέρνηση καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα η κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά. Μία απλή παράταση του τρέχοντος προγράμματος με μοναδική κάλυψη των δανείων δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μεσοπρόθεσμη λύση που μπορεί να αλλάξει πραγματικά την κατάσταση την οποία έχει έρθει η Οικονομία αλλά απλά θα δώσει μία ανάσα που δεν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Εφησυχασμός για την Ελλάδα
Οι επενδυτές είναι εφησυχασμένοι όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα, με εξάπλωση στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με έρευνα της Barclays σε 899 διεθνείς επενδυτές. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι μόνο ένα μικρό αρνητικό βαρίδι για τις παγκόσμιες αγορές, επειδή η Ελλάδα είναι μικρή και ρυθμιστικά τώρα η μετάδοση είναι σε θέση να περιοριστεί. Κοντά στο 30% βλέπουν τον κίνδυνο περιορισμένης μετάδοσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, και λιγότερο από το 20% πιστεύει ότι θα είναι ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός για τις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, μόνο το 23% αναμένουν μια ελληνική έξοδο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν το sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων ως μια θετική εξέλιξη με περιορισμένη συνέχεια. Κοντά στο 60% των επενδυτών θεωρεί τη διόρθωση ως τιμολόγηση μετά από τους υπερβολικούς κινδύνους αποπληθωρισμού που είχαν ενσωματωθεί στις τιμές του, ως εκ τούτου, μια θετική εξέλιξη. Ενώ το 34% το ξεπούλημα στα ομόλογα θεωρείται μια μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια αγορά μετοχών. Σχεδόν το 50% των επενδυτών πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος για τις ρευστοποιήσεις ήταν η λάθος τοποθέτηση και η κακή ρευστότητα, ενώ ένα τέταρτο (25%) νομίζουμε ότι οφειλόταν σε βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Μόνο το 15% πιστεύουν ότι ήταν λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Είναι ενδιαφέρον, το 44% των επενδυτών πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των Bund (Γερμανικά ομόλογα) έχουν περισσότερο χώρο για να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Αυτό υποδηλώνει μια μεγάλη αναθεώρηση των προσδοκιών των επενδυτών σχετικά με τις αποδόσεις Bund στην τελευταία δημοσκόπηση μας. Το τελευταίο τρίμηνο, μόνο το 5% πίστευε ότι οι αποδόσεις Bund θα αυξηθούν πάνω από 0,5%. Σε αυτή την έρευνα, το 92% πιστεύουν ότι θα είναι πάνω από αυτό το επίπεδο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ αν όλα πάνε καλά την Πέμπτη θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως δήλωσαν απόψε μετά τη ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επεσήμανε ο κ. Τουσκ συγκάλεσε τη σύνοδο για δύο λόγους, ο πρώτος για να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα και να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και το ανεξέλεγκτο χάος και ο δεύτερος για να δοθεί μια νέα δυναμική στην διαπαραγμάτευση. Και οι δύο στόχοι, όπως είπε επιτεύχθηκαν.
Βαρύ λογαριασμό ο οποίος φτάνει στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις. Το κείμενο της ελληνικής πρότασης που διέρρευσε πριν από λίγο, περιλαμβάνει μέτρα 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016. Δηλαδή, τα μέτρα ανεβαίνουν στο 1,51% του ΑΕΠ για φέτος και στο 2,87% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά.
Οι βάσεις της συμφωνίας έχουν πλέον τεθεί, απομένει να φτάσουμε σε μια συμφωνία την Τετάρτη στο Εurogroup και να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. «Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της έκανε τις προτάσεις, γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας, η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από τους θεσμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία η οποία πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα πάει και στη χρηματοδότηση, αλλά και στήριξη της ανάπτυξης».
Την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγμάτευση εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο δηλώσεων που πραγματοποίησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Όπως εξήγησε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη βάση μίας πρότασης που είναι πιο διευρυμένη και έχει περισσότερες λεπτομέρειες. Καταλήγοντας, αποσαφήνισε ότι πρέπει να καλύψουμε πολύ δρόμο για να έρθει η συμφωνία στις επόμενες 48 ώρες.
Τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν ώστε να υπάρξει μία γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα.
Την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε η Άγκελα Μερκελ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σύνοδο Κορυφής. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Καγκελάριος της Γερμανίας εξήγησε ότι είναι ανάμεσα σε λεπτομέρειες τις οποίες δεν συζητήσαμε σήμερα. Αντίθετα, εξήγησε, υπήρξε συζήτηση για χρηματοδότηση. «Το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα για την Ελλδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έρθει σε δύσκολη θέση, υπογράμμισε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου τάης ΕΚΤ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι η έλλειψη συμφωνίας, θα φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ σχετικά με την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σχετικά με τη σημερινή αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), ο Έβαλντ Νοβότνι τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ αρκεί μόνο για τη Δευτέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Tη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σήμερα το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και είχε διάρκεια 30 λεπτών, ενώ συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Μπενουά Κερέ.
Σε 90,67% ανέρχεται η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς, την 18.06.2015, απέκτησε 1.382.856 μετοχές της εταιρείας μέσω της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης που καταρτίστηκε μεταξύ των μετόχων της Trastor, που αποδέχτηκαν την από 09.10.2014 Δημόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και της τελευταίας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Χρειαζόμαστε «ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, κατά τη δημοσιοποίηση της κοινής έκθεσης των πέντε ευρωπαϊκών θεσμών με τίτλο: «Ολοκληρώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης». Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Eurogroup και της ΕΚΤ, περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και θα παρουσιασθεί στους ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.
Αμετάβλητο στο 0,1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η Τράπεζα του Ισραήλ διατήρησε στο 0,1% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, παραμένοντας αμετάβλητο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Παράλληλα, αναθεώρησε στο 3% από 3,2% προηγουμένως, την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και στο 3,7% από 3,5% προηγουμένως, για την ανάπτυξη το 2016.
Στο ποσό των 182,219 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 182,219 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στην 19η Ιουνίου.
Μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της Ε.Ε. προτείνει έκθεση την οποία συνέταξαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ακόμη τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων προτείνεται μεγαλύτερος έλεγχος από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία. «Το ευρώ είναι ένα επιτυχές και σταθερό νόμισμα» αναφέρει η έκθεση, η οποία υποδεικνύει ωστόσο την ανάγκη να αποφευχθούν οι εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης ανεργίας, για να εξασφαλιστεί ότι το κοινό νόμισμα θα έχει μια «μακροχρόνια, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση».