Skip to main content

Tι θα φέρει η συμφωνία της Ε.Ε. με την Ιαπωνία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Την ώρα που οι ΗΠΑ φλερτάρουν με τον εμπορικό προστατευτισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τον βηματισμό της στις συμφωνίες απελευθέρωσης εμπορίου. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα προσδοκά να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Ιαπωνία. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς οι δύο περιοχές καλύπτουν περισσότερο από το 1/4 του οικονομικού προϊόντος του πλανήτη.

Χθες ο εκτελεστικός βραχίονας της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε και επισήμως ότι οι διαπραγματεύσεις για την ευρω-ιαπωνική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην κατ’ αρχήν συμφωνία. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, αν και δεν είμαστε 100% σίγουροι ακόμη» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Άρμστρονγκ, εξέφρασε πάντως την ελπίδα να ανακοινωθεί η πολιτική συμφωνία έως την Πέμπτη. «Τα βασικά έχουν συμφωνηθεί, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες» εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα ήθελαν να ανακοινώσουν τη συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του G20, που αρχίζει στις 7 Ιουλίου στο Αμβούργο.

Για την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τρίτη χώρα, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία το μέλλον της TTIP (Ε.Ε.-ΗΠΑ) είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι η συμφωνία θα αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά 33%, μεγεθύνοντας το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,8% και της Ιαπωνίας κατά 0,3%.

Για το Τόκιο είναι ένα καθοριστικό βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, να αναδείξει τη χώρα του σε ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου, μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (TTP).

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιδιώκει πρωτίστως την κατάργηση των δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ η Ε.Ε. ζητά ελεύθερη πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της.

Ο Άμπε θα πρέπει ωστόσο να κάμψει τις ενστάσεις βουλευτών του κόμματός του, που επικαλούνται τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Nikkei, που δεν έχουν όμως ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας τις Βρυξέλλες για να κλείσει τη συμφωνία.