Skip to main content

Ξεμπλοκάρονται οι έρευνες στο Ιόνιο

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Μία κομβική προϋπόθεση για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο καλύφθηκε χθες, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ιονίου. Η ΣΜΠΕ καλύπτει τόσο τα θαλάσσια «οικόπεδα» που βρίσκονται ήδη σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας μίσθωσης, όσο όμως και ενδεχόμενες μελλοντικές παραχωρήσεις, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να δώσει το «πράσινο φως» το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, αφότου μονογραφηθούν οι σχετικές συμβάσεις μίσθωσης.

Στο συγκεκριμένο στάδιο βρίσκεται το «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, καθώς η σχετική σύμβαση έχει προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο από τα τέλη Μαρτίου, μετά τη μονογραφή της από το ΥΠΕΝ και την κοινοπραξία. Έτσι, η ΣΜΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την έγκρισή της από το Ελεγκτικό, ώστε να γίνει η οριστική υπογραφή της σύμβασης από τα εμπλεκόμενα μέρη και να κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.
Η στρατηγική μελέτη καλύπτει και το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην περίπτωση του οποίου έχουν ανακηρυχθεί ως επιλεγείς αιτών τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για τη σύμβαση. Μία παραχώρηση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την έγκριση της ΣΜΠΕ, πλέον επισπεύδεται.

Δοκιμαστικές γεωτρήσεις το 2020-2021

Τα δύο παραπάνω «οικόπεδα» περιλαμβάνονταν στις 20 θαλάσσιες περιοχές του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014 για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, το «οικόπεδο 2» αποτελεί τη μόνη από τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν, στην οποία υπήρξε συμμετοχή διεθνών επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς οι υπόλοιπες δύο διεκδικήθηκαν αποκλειστικά από τα ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση της ΣΜΠΕ θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μην παρεκκλίνουν από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει για την έναρξη ερευνών στις δύο συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο και για τα δύο «οικόπεδα» είναι οι πρώτες σεισμικές και αεροβαρυτικές έρευνες να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος, με σκοπό να «μπουν τρυπάνια» το 2020-2021 για τις προκαταρκτικές δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Μελλοντικές παραχωρήσεις

Παράλληλα, η έγκριση της ΣΜΠΕ καλύπτει και όλες τις υπόλοιπες περιοχές υπό παραχώρηση στην περιοχή, ξεκινώντας από το «οικόπεδο 1» στο βορειοδυτικό Ιόνιο, στο οποίο και πάλι έχει αναδειχθεί ως επιλεγείς αιτών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του 2014. Επίσης, στις 22 Ιουνίου το ΥΠΕΝ ενέκρινε την αίτηση ενδιαφέροντος της Energean Oil & Gas, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, για μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται νότια της Κέρκυρας.

Έτσι, το αίτημα της εταιρείας άνοιξε τον δρόμο για την παραχώρηση ενός ακόμη θαλάσσιου «οικοπέδου» στη Δυτική Ελλάδα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί μετά τα τέλη Ιουλίου, όταν η σχετική διακήρυξη θα δημοσιευθεί στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, η έγκριση της στρατηγικής μελέτης αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο και για τυχόν νέες μελλοντικές παραχωρήσεις στο Ιόνιο, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, σε πρόσφατο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, είχε εκτιμήσει πως θα υπάρξει στο μέλλον ενδιαφέρον από ελληνικές και διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για τις ελεύθερες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, όταν η ΕΔΕΥ επικαιροποιήσει και εμπλουτίσει τα σεισμικά δεδομένα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις.    

Μέσα Ιουλίου γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Στα μέσα του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στο «οικόπεδο» 11, από τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI. Αυτό αποκάλυψε χθες με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ιβ Γκροζιάν, γενικός διευθυντής της Total E&P Κύπρου, αναφέροντας ότι το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella θα καταφθάσει στην περιοχή στις 12 Ιουλίου.

Όπως πρόσθεσε, τα τεστ και οι δοκιμές που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει τη γεώτρηση. Στη συγκεκριμένη περιοχή ο βυθός βρίσκεται σε βάθος περίπου 1.700 μέτρων, ενώ το τρυπάνι του West Capella αναμένεται να φτάσει 1.800-2.300 μέτρα εντός του πυθμένα.

Το μέγιστο θαλάσσιο βάθος στο οποίο μπορεί να επιχειρήσει το West Capella είναι τα 3 χιλιόμετρα, εισχωρώντας έως και 11 χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα. Αιτία για την απόφαση του γαλλικού κολοσσού να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση ήταν η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Κι αυτό γιατί το «Ζορ» βρίσκεται σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από το «οικόπεδο» 11, αφήνοντας έτσι εύλογες ελπίδες για την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων και σε αυτό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιβ Γκροζιάν στο ΚΥΠΕ, η γεώτρηση θα διαρκέσει περίπου 2 με 3 μήνες, ενώ τα πρώτα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, θα συνεχιστούν οι εργασίες για να προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα.